Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  23.05.2024 09:14:48

Ranní okénko - Čtvrtek ve znamení předstihových ukazatelů ze zahraničí

Dnešnímu dni bude vévodit index cen nákupních manažerů (PMI), jehož první květnové odhady vyjdou nejprve v Německu, pak v eurozóně, a nakonec i v USA a napoví, kam se ubírá zejména odvětví průmyslu. Data z Německa by neměla příliš překvapit, v případě indexu manažerů ve zpracovatelském průmyslu převládá pesimistický výhled. Předpokládáme, že by zde mohlo dojít jen k nepatrnému zvýšení z 42,5 bodů v dubnu na 42,9 bodů v květnu, stále by však tento předstihový ukazatel měl poukázat na pravděpodobný pokles německého průmyslu. Naopak odvětví služeb se daří lépe a očekáváme proto, že index mezi dubnem a květnem vzroste z 53,2 na 53,7 bodů. Kompozitní index sledující trendy napříč soukromým sektorem by tak měl být rovněž pozitivní a pohybovat se nad hranicí 50 bodů.

V průmyslovém sektoru eurozóny byla v předchozím měsíci nálada rovněž negativní, když index PMI skončil na hodnotě 45,7 bodů, v květnu očekáváme jen mírné snížení pesimismu směrem k 45,9 bodům. Příliš se nezlepší zřejmě ani spotřebitelská důvěra, kde očekáváme hodnotu -14,5 (květen), předchozí měsíc činila -14,7.

V případě zpracovatelského průmyslu v USA se předpokládá, že nálada bude totožná jako předchozí měsíc, tedy přesně na hodnotě 50 značící neurčitost očekávání. Jedná se o nejnižší hodnotu v tomto roce, zároveň je nálada nákupních manažerů ale značně lepší než loni, kdy ve většině měsíců nedosahovala ani na 50 bodů. Do současné nálady se zřejmě stále promítá nárůst v cenách vstupů, zejména s ohledem na ropu a kovy, výhled na celý rok by ale měl být spíše pozitivní.

Pohled zpět:

Událostí včerejšího dne bylo v USA vydání zápisu z posledního zasedání Fedu, ač na evropský trh může mít dopad spíše až dnes vzhledem k jeho zveřejnění ve večerních hodinách. Ze zápisu je zřejmá opatrnost k dalším měnově-politickým rozhodnutím, která teď mezi americkými centrálními bankéři převládá vzhledem ke zvýšené nejistotě ohledně rychlosti dezinflačního procesu. Dosavadní slušný výkon americké ekonomiky v čele se silným trhem práce poskytuje v současném období vyšších sazeb Fedu více prostoru k vyčkávání na bezpečnější inflační data, která by teprve umožnila uvolnění restrikcí. Mezi novými informacemi se v zápisu objevila zejména podrobnější zmínka debaty ohledně přiměřenosti současné výše nominálních sazeb, v kontextu předchozích výroků Powella je ale stále pravděpodobné, že ke zpřísnění podmínek v blízké době nedojde, a to i s odkazem na předpoklad neperzistence jevů, které vedly v počátku roku k vyšší než očekávané inflaci.

Akciový trh v USA včera na neuspokojivý zápis z jednání Fedu reagoval oslabením, v odpoledních hodinách amerického času klesaly všechny 3 hlavní indexy, S&P 500 odepsal 0,27 %. I tak je však jeho valuace již nad většinou původních odhadů pro letošní rok, čímž může být další růstový potenciál omezen. Na základě mediánu aktuálního průzkumu trhu dle Reuters by se měl na konci roku pohybovat kolem současných 5300 bodů. Německý DAX včera poklesl o 0,25 %, pražský index PX naopak posílil a připsal si zisk +0,46 %. Koruna se drží kolem hranice 24,70 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

06.05.2024Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.04.2024Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688