Export (export.cz)
Export  |  21.08.2024 10:57:00

Kanada poptává evropské zelené technologie, české firmy se mohou zapojit

Evropská unie startuje druhou fázi nízkouhlíkové byznysové platformy Low Carbon Business Action Canada (LCBA) na podporu expanze malých a středních evropských firem v oblasti zelených technologií do Kanady. I české firmy se mohou opět zapojit a získat šanci představit se kanadským firmám, které poptávají inovativní řešení z Evropy. Detailní informace bude možné získat na webináři LCBA Canada 12. září 2024.

Větrníky patří k nejrychleji rostoucím zdrojům energie. Foto: Shutterstock

Kanada má ambiciózní klimatické cíle. Aktivně se zaměřuje na snižování emisí skleníkových plynů prostřednictvím řady iniciativ, politik a strategií. Patří sem přechod na obnovitelné zdroje energie, podpora elektrifikace dopravy, rozvoj malých modulárních reaktorů, snížení energetické náročnosti, zavedení uhlíkových daní a investice do technologií pro zachytávání a ukládání uhlíku.

NULOVÉ EMISE DO ROKU 2050

Kanadská vláda si v této oblasti stanovila ambiciózní cíle včetně dosažení nulových emisí do roku 2050, což se promítá i do toku investic zaměřených na projekty spojené s ochranou klimatu. Objem takových investic ve srovnání s rokem 2021 se zvedl o 50 %, a to z 15 na 22 miliardy CAD ročně. I Kanaďané samotní jako spotřebitelé pak stále více upřednostňují zelené technologie – ať se to týká prodeje elektromobilů, které již tvoří 10 % nově prodaných vozidel, či rekordního nárůstu instalací tepelných čerpadel. Fotovoltaické panely a větrné elektrárny jsou v současnosti v Kanadě nejrychleji rostoucími novými zdroji energie.

Kromě aktivit státu a provincií si cíle dávají i samotné kanadské podniky – podle nedávných průzkumů má polovina kanadských firem konkrétně stanovené cíle v oblasti snížení emisí do roku 2030. A kanadské firmy teď poptávají technologická řešení, které jim umožní těchto cílů dosáhnout. Pro české společnosti se tím otevírá řada nových příležitostí v oblasti obnovitelných energií či inovativních technologií pro snižování emisí.

EVROPA NABÍZÍ ŘEŠENÍ

Pomocnou ruku při snaze podpořit snížení globálních skleníkových plynů a pro posun směrem k cirkulární ekonomice znovu nabídne i Evropská unie v rámci projektu „Low Carbon Business Action Canada“. Projekt si klade za cíl podpořit spolupráci mezi kanadskými podniky poptávajícími zelené technologie a evropskými malými a středními firmami, které nabízí produkty s prokazatelně pozitivními environmentálními přínosy. Nosným cílem projektu je podpořit ty evropské firmy, které nabízejí inovativní řešení pro konkrétní problémy identifikované participujícími kanadskými společnostmi.

Platforma je orientovaná velmi prakticky a bude fungovat na bázi série „výzev“. Kanadské firmy představí jednotlivé „výzvy“, kterým čelí a vydefinují potřeby, resp. technologie, které pro řešení potřebují spolu s definicí požadované úrovně zralosti technologie (tzv. Technology Readiness Level). V rámci série „Challenge Pitch“ se pak evropské firmy budou moci přihlásit se svými řešeními – nejslibnější návrhy řešení pak budou mít příležitost se představit konkrétním kanadským poptávajícím firmám.

SPOLEČNÉ PODNIKATELSKÉ ZÁMĚRY

Výherce každé výzvy pak s kanadskou firmou uzavře společný podnikatelský záměr (tzv. „Joint Business Concept“), kde budou blíže vydefinovány další kroky implementace technologií spolu s technickou pomocí financovanou Evropskou unií, která má směřovat k usnadnění vstupu evropské firmy na kanadský trh. Technická pomoc zahrne základní orientaci na kanadském trhu, asistenci v oblasti regulatorních požadavků, ochrany duševního vlastnictví, i průzkumu trhu či při vytváření studií proveditelnosti.

První fáze projektu proběhla v letech 2021- 2023. Kanadská strana předtím vydefinovala okruhy, kde poptávala evropská řešení, a to v sektorech těžkého průmyslu, těžařského průmyslu, dopravy, budování infrastruktury, zemědělství a produkce potravin, energetiky či odpadového hospodářství. V každém sektoru pak byly specifikovány konkrétní výzvy sektorové priority – od výroby vodíku pro potřeby ocelářství v případě těžkého průmyslu přes bateriové uskladnění energie v rámci energetiky po inovativní proteinové technologie v zemědělství. Pro druhou fázi výzvy se předpokládají podobně definované okruhy.

ČESKÉ FIRMY MOHOU BÝT U TOHO

Do první fáze projektu se z Česka do platformy zapojily tři české technologické firmy. Druhou fázi otevře workshop organizovaný v hybridním módu (fyzicky i online) dne 12.9.2024, který představí prioritní oblasti a konkrétní cíle pro další období. Tento seminář je otevřený všem zainteresovaným firmám a institucím. Kritériem účasti na straně českých firem je velikost podniku – projekt cílí na podporu mikro a malých a středních firem a startupů se sídlem v EU. Podmínkou je rovněž většinové vlastnictví v rukou občanů EU. Vyžadována je zkušenost s působením na trzích mimo EU – v případě firem s mimořádně inovativními technologiemi je však tento požadavek prominut.

Velvyslanectví ČR v Ottawě bude monitorovat jednotlivé dílčí výzvy LCBA a je připraveno podpořit české firmy v účasti na jednotlivých projektech i při následné realizaci. Kanada má pro přechod k bezemisní ekonomice velké ambice a zde se nabídne příležitost jak na trh vstoupit a získat potřebné reference, tak dlouhodobě se podílet na transformaci, která bude trvat dalších několik dekád.

Marino Radačič, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Ottawě

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688