Export (export.cz)
Export  |  19.08.2024 16:22:00

Senegal míří k rychlému růstu. Češi tam září dodávkami letišť, letadel i autobusů

Západoafrický demokratický stát Senegal s 18 miliony obyvateli prochází v poslední dekádě modernizací hospodářství. Z nízkopříjmové skupiny se za posledních pár let úspěšně posouvá směrem ke středněpříjmovým rozvojovým zemím, jejichž ekonomika již není závislá na primárním sektoru a často vývozu nerostných surovin. Senegalci naopak dokázali položit základní kameny pro lokální tvorbu přidané hodnoty.

Kontrakt ohledně dodávky letounů L 410 NG do Senegalu byl realizován v rekordním čase. Foto: Omnipol

Vytvářením atraktivních podmínek pro přilákání investorů, rozvoj služeb, průmyslových aktivit a zlepšení podnikatelského prostředí se Senegalcům podařilo převzít pozici lídra v hospodářství západoafrického regionu. Od letošního června se navíc v pobřežních vodách těží ropa a do konce tohoto roku se také očekává zahájení těžby zemního plynu. Díky tomu jsou projekce budoucího hospodářského růstu až dvouciferné a čeští podnikatelé se zájmem o Afriku by měli Senegalu věnovat patřičnou pozornost.

OBCHOD S ČESKEM NA REKORDU

Česko je v Senegalu vnímáno jako velmi solidní partner, nezatížený koloniální historií, který má šanci uspět v mezinárodní konkurenci díky vysoké kvalitě, nižší ceně oproti západoevropské produkci a kreativní flexibilitě v obchodním jednání. Obrat obchodní výměny mezi Českem a Senegalem dosáhl v roce 2023 historického rekordu – 1,7 miliardy korun. Kromě tradičního dovozu například bavlněných čepicí Tonak nebo afrického brokátu značky Veba se daří i mnohem větším českým projektům.

Prvenství drží vývoz investičního celku společnosti Transcon Electronic Systems na rekonstrukci – fakticky ale kompletní dodávku – pěti regionálních letišť v hodnotě přibližně 4 miliard korun. Firma již dokončila první letiště v historickém hlavním městě Saint-Louis a letos chystá předání v Ourossogui-Matam na severovýchodní hranici s Mauritánií.

V leteckém průmyslu slaví úspěch i skupina Omnipol, jejíchž pět ikonických letounů L 410 nové generace z kunovické továrny bude sloužit pro vnitrostátní regionální dopravu pod vlajkou národního dopravce Air Sénégal. Taktéž na silnicích můžete potkat české know-how: dopravní podnik hlavního města Dakaru si objednal 1 400 autobusů značky Iveco z Vysokého Mýta (bývalá Karosa). Doprava se tak v posledních letech stala hlavním vektorem bilaterálních vztahů.

Kontrolní věž letiště v Saint-Louis je součástí největšího českého investičního projektu v subsaharské Africe. Foto: Transcon Electronic Systems

ŠANCI MAJÍ PŘIPRAVENÍ

A jaké jsou další příležitosti pro české subjekty v usměvavé a slunečné zemi, kde platí výrok „šanci mají připravení“?

Senegal se stal jednou z politicky a společensky nejstabilnějších a ekonomicky nejrychleji rostoucích zemí západní Afriky. Je klíčovým členem Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) a jeho hospodářský růst má pozitivní dopad na širší region. Díky strategické poloze, rostoucí střední třídě a vládním reformám zaměřeným na podporu hospodářského růstu nabízí Senegal široké spektrum příležitostí také pro české firmy. Sektorové příležitosti nalezneme zejména v následujících oblastech:

  • Významné šance se rýsují v oblasti energetiky a obnovitelných zdrojů, především solárních a větrných. Senegal v roce 2023 přistoupil k mezinárodní iniciativě JETP (Just Energy Transition Partnership) a připravuje se na zelenou transformaci.
  • Zemědělství je jedním z nejvýznamnějších sektorů senegalské ekonomiky, zaměstnává až 70 % aktivní populace. České technologie pro moderní zemědělské postupy, zavlažovací systémy, skladování a zpracování potravin mohou výrazně přispět ke zvýšení efektivity a produkce.
  • S rostoucí populací a urbanizací se zvyšuje poptávka po infrastrukturních projektech a obecně stavebnický sektor zažívá v posledních letech obrovský boom. Mohou uspět dodavatelé stavebních materiálů a vybavení interiérů.

Senegal se může pyšnit dlouhodobě funkčním demokratickým modelem a určitou stabilitou ve složitém regionu. S nástupem nového prezidenta Bassirou Diomaye Faye a vlády z řad bývalé opozice letos na jaře se očekává formulace nového strategického plánu pro rozvoj země. Měl by nicméně navazovat na předchozí Plan Sénégal Émergent a pravděpodobně se zásadně nezmění základní orientace. Odvětví jako doprava, infrastruktura, zdravotnictví, zemědělství, energetika (výstavba energetické infrastruktury, plynovodů) a bezpečnostní průmysl jsou a měly by zůstat hlavními zájmy i nové senegalské vlády.

NEBÁT SE AFRIKY

Inovativní rekonstrukce regionálních letišť odstartovala další velké české projekty. Projekt realizovaný frýdecko-místeckým Transconem, několikrát zmiňovaný v minulých číslech MEDu, je vůbec největším českým investičním projektem v subsaharské Africe. Spadá do komplexní rozvojové strategie Plan Sénégal Émergent 2035 dnes již bývalého prezidenta Mackyho Salla s dopady na rozvoj ekonomiky, industrializace, zaměstnanosti a turistiky. Komplexní program počítá s rozvojem letecké infrastruktury, včetně vybudování nového mezinárodního letiště v Dakaru, rehabilitací regionálních letišť a rozvojem národní flotily s cílem udělat ze Senegalu letecký hub.

Český projekt uspěl především díky kreativnímu modulárnímu řešení, které je rychlejší a levnější oproti klasické „tvrdé“ stavbě. Terminál pro pasažéry a technická hala jsou sestavené z modulů jako lego díky inovativní vizovické firmě Koma Modular. Podle slov Ilji Mazánka jr., ředitele senegalské pobočky Transconu, dává projekt představu, jak v Africe uspět: „Dělat ideálně investiční celky, či zacílit na oblast, kterou daná země potřebuje akutně vyřešit, využívat podporu a záštitu státu, nebát se Afriky a zdravě riskovat“. Systémové a navigační vybavení letiště v Saint-Louis jsou nyní nejmodernějšími v zemi a předčí i mezinárodní dakarské letiště otevřené v roce 2017. Senegalci dávají velký důraz na spolupráci v duchu win-win, tedy zapojení místních zaměstnanců a přenos technologií. Rekonstrukce letišť tak od počátku mobilizuje české, senegalské a další mezinárodní firmy.

Také na silnicích můžete potkat české know-how. Dakar si objednal 1 400 autobusů Iveco z Vysokého Mýta. Foto: Iveco

OD LETIŠŤ K LETADLŮM

Další velký český projekt v Senegalu logicky navazuje na dodávku regionálních letišť. Společnost Aircraft Industries ze skupiny Omnipol dodá pět letounů L 410 NG pro národní leteckou společnost Air Sénégal. První dva letouny přiletěly na vojenské letiště v Dakaru koncem března a další mají postupně dorazit během následujících měsíců. Pro kunovickou firmu je Afrika dalším novým trhem, který získala po ztrátě tradičního odbytiště v Rusku.

Vyjednání a realizace kontraktu mezi senegalským ministerstvem letecké dopravy a skupinou Omnipol v řádu několika desítek milionů eur se uskutečnily v rekordním čase zhruba roku a půl. Úvěr poskytla Česká spořitelna a pojištění státní společnost EGAP. Kontrakt zahrnuje dodání náhradních dílů a školení pilotů, techniků, posádek atd. Velvyslanectví ČR v Dakaru tento obchodní případ sledovalo a podporovalo od počátečních jednání během podnikatelské mise v rámci projektu ekonomické diplomacie PROPED v říjnu 2022 až do současnosti.

Letouny L 410 nové generace pro maximálně 19 pasažérů ideálně odpovídají potřebě vnitrostátních letů. Zejména v Africe se jedná o oblíbené letadlo pro svou odolnou konstrukci, která umožňuje provoz v náročných podmínkách. Nový model NG má oproti staršímu vylepšené letové parametry a provozní charakteristiky, modernější technologie a inovovanou avioniku. Mezi další výhody patří nenáročná údržba letadel, nízké náklady na provoz nebo variabilita vybavení s možností instalace speciálních kitů. Zákazníci si tak mohou vybrat z různých verzí, jako jsou Air Ambulance, VIP verze nebo verze pro námořní a hraniční hlídkování. Letoun kompletně vznikl v Aircraft Industries, ale na jeho výrobě se podílí přes 600 českých firem.

MODULY OD KOMY TROCHU JINAK

Další plány na senegalském trhu má také společnost Koma Modular, hlavní subdodavatel terminálů a hangárů v rámci zakázky na rekonstrukci pěti regionálních letišť. Firma založila pobočku Koma Senegal a na přelomu loňského a letošního roku nabyla pozemek nedaleko Saint-Louis, kde plánuje vybudovat montážní továrnu. Letos v květnu byly slavnostně prezentovány veřejnosti a místním autoritám speciální moduly veřejných toalet, které Koma vyvinula pro senegalský trh a které by mohly být montovány přímo v zemi. Tento projekt má velký potenciál vzhledem k nedostatku veřejných hygienických zařízení napříč teritoriem. Nedostatek a katastrofální stav veřejných sanitárních zařízení jsou pro zemi s vysokými ambicemi rozvoje spíše ostuda.

JAK SE NA TRHU UDRŽET?

Proniknout na senegalský trh by se mohlo na první pohled zdát jednoduché, ale uspět a následně se na něm udržet vyžaduje dodržení pár základních pravidel. První etapa má být věnována pozorování trhu, jeho aktérů a především networkingu, tedy rozvoji sociálních kontaktů a navazování dlouhodobějších osobních vztahů. Ty jsou nutné pro zdárný průběh jakéhokoli typu projektu. I z našeho hlediska jednoduchý dovoz spotřebního zboží by měl doprovázet osobní kontakt a navázání přátelských vztahů s klientem.

V 90 procentech případů pak sehraje klíčovou roli místní prostředník, který velmi dobře zná fungování a zvyky domácího trhu. Proto je nalezení spolehlivého partnera druhý klíčový bod k úspěchu. Český podnikatel má tendence pospíchat v duchu „čas jsou peníze“, ale v Senegalu se naopak vyplatí trpělivost a výdrž. Čas zde vnímají jinak, případně ho vůbec neřeší a pojmy typu „deadline“ nevzbuzují tak silný signál, jako u nás. Právě tento kulturní rozdíl může působit největší frustrace našim obchodníkům, zejména pokud se deadline týká financí…

Zde přichází na řadu třetí pilíř k úspěchu v západní Africe, a tím je flexibilita, často spojená s kreativitou v obchodním jednání. Pro více informací mohou zájemci konzultovat Souhrnné teritoriální informace (BusinessInfo.cz) nebo se přímo obrátit na obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Dakaru (e-mailová adresa dakar.commerce@mzv.gov.cz).

TEREZA HANKEOVÁ, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dakaru

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688