Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  14.08.2024 14:51:12

Ukrajina od invaze dostala zahraniční pomoc v přepočtu za zhruba 5,1 bilionu korun, hlavně z USA a Evropy. Česko se na pomoci podílí 0,6 procenta

Od ruské invaze na Ukrajinu začátkem roku 2022 do poloviny letošního roku obdržel Kyjev celkem 203,1 miliardy eur zahraniční pomoci. To je v přepočtu dle dnešního kursu celkem 5,1 bilionu korun.

 

Spojené státy se na této sumě podílely 75,1 miliardy eur (1,9 bilionu korun), Evropa, včetně institucí EU, pak 110,2 miliardy eur (2,8 bilionu korun). Další země poskytly pomoc za 17,8 miliardy eur (450 miliard korun). Vyplývá to z dat Institutu světové ekonomikyněmeckém Kielu.

 

Česko se na této pomoci přímo podílelo 1,3 miliardy eur, tedy zhruba 33 miliardami korun. To odpovídá zhruba 0,6 procenta celkové pomoci. Česko však fakticky přispívá také skrze rozpočet EU, protože do něj finanční prostředky také odvádí, i když celkově je čistým příjemcem evropských peněz.

Zmíněná datapomoci Ukrajině zahrnují vojenskou, finanční a humanitární pomoc, kterou jednotlivé země převedly (případně je dostatečně konkretizováno a ošetřeno, že k převodu dojde) Ukrajině od 24. ledna 2022, kdy došlo k ukončení diplomatických vztahů Ukrajiny a Ruska. Samotná invaze začala o měsíc později. Nezahrnují pomoc, k níž se jednotlivé země zavázaly, ale uskutečnění plnění ještě není dostatečně konkretizováno.

Pokud bychom brali v potaz i objem pomoci, k níž se jednotlivé země zavázaly, celková pomoc Ukrajině činí k polovině letoška 310,1 miliardy eur, tedy 7,8 bilionu korun.

Tyto čísla nezahrnují výdaje spjaté například s pomocí ukrajinským uprchlíkům, kterou jednotlivé země zajišťují na své vlastním území.

Pomoc Ukrajině přitom nadále pokračuje.

V minulém týdnu EU schválila pomoc Ukrajině v objemu 4,2 miliardy eur v podobě půjček a grantů. Jde o součást unijního balíku pomoci zemi, který je k dispozici od letošního března a měl by pokrýt léta 20242027. Jeho celková výše je až 50 miliard eur. Dosud z něj Ukrajina čerpala 12 miliard eur, včetně uvedené částky 4,2 miliardy. Na tyto prostředky si EU půjčuje na mezinárodních dluhopisových trzích. Výplata prostředků, které mají sloužit k zajištění funkčního chodu veřejné správy, k modernizaci a rekonstrukci země, je podmíněna tamními reformami.

V dubnu americký Kongres po vleklé vnitropolitické debatě schválil balík zejména vojenské pomoci Ukrajině v objemu 61 miliard dolarů.

Navíc, letos v červnu se skupina nejvýznamnějších světových ekonomik, G7, v principu dohodla na další formě pomoci Ukrajině. Ta bude spočívat v jejich půjčkách Kyjevu v objemu až 50 miliard dolarů, které budou kryty výnosyruských devizových rezerv. Tyto rezervy Západ Moskvě zmrazil v prvních dnech invaze. 

 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 16:15  Česká inflace překvapila ve směru nahoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 13:53  Inflace v srpnu zůstala na 2,2 % kvůli silnému růstu cen potravin (Analýza… Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688