Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  12.08.2024 09:26:40

Ranní okénko - Týden ve znamení dat o domácí i zahraniční inflaci

Nový týden před námi bude zajímavý zejména pohledem na vývoj spotřebitelských i průmyslových cen u nás a v zahraničí. Dalšími sledovanými údaji budou zejména zpřesněný odhad ekonomického růstu eurozóny za druhé čtvrtletí či data o vývoji klíčových sektorů ekonomiky USA.

Dnes týden otevřou data o spotřebitelské inflaci v tuzemské ekonomice, která se v tomto roce zatím vyvíjí nad očekávání příznivě. Po červnovém návratu meziroční inflace na 2% cíl centrální banky očekáváme vzhledem k loňské základně stejný výsledek i v červenci (2 % r/r), v meziměsíčním vyjádření však mohlo dojít ke zrychlení, kdy podle našeho odhadu ceny vzrostly o 0,5 % m/m (vs -0,3 % v červnu). V Německu bude zveřejněn výsledek platební bilance a vývoj maloobchodních tržeb.

Úterý přinese data z běžného účtu platební bilance České republiky, kdy trh očekává pasivní saldo. V Německu bude publikován aktuální průzkum instituce ZEW mezi finančními analytiky ohledně důvěry v ekonomiku, očekává se zhoršení oproti červenci. V USA bude publikován růst cen výrobců, který by v meziročním vyjádření měl zamířit blíže k inflačnímu cíli (2,2 % r/r vs 2,6 % v červnu).

Ve středu bude zveřejněn zpřesněný odhad růstu HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí, změna se neočekává, a ekonomika by tak měla růst tempem 0,3 % k/k. Současně bude za druhý kvartál zveřejněn odhad růstu zaměstnanosti, který by podle mediánu odhadů měl činit také 0,3 % k/k. Pro výsledek průmyslové výroby v eurozóně trh očekává poklesl o 2,9 % r/r. Dále dorazí ještě data o inflaci v USA, která by dle odhadů měla zůstat zvýšená na úrovni 3 % r/r i v červenci (vs 3 % r/r v červnu) a meziměsíčně zrychlit na 0,2 % (vs -0,1 % m/m v červnu).

Čtvrtek bude výhradně ve znamení dat z USA, kde bude nejprve publikován průzkum mezi výrobci ve zpracovatelském průmyslu státu New York, jehož odhady naznačují mírnější výsledky (odhad -5,50 vs -6,60 v červnu). Důležitý bude také výsledek celkového amerického průmyslu, jehož výroba by měla v červenci mírně poklesnout, zatímco u tržeb maloobchodních prodejců se očekává mírný růst.

V pátek týden uzavřou opět nejprve česká data, kdy bude zveřejněn index cen průmyslových výrobců. Náš odhad počítá s meziměsíční stagnací a meziročním růstem o 1,2 % (vs 1 % r/r v červnu). Dále pak dorazí ještě data z USA, nejprve z nemovitostního trhu, kde se očekává pokles vydaných stavebních povolení i zahájené výstavby, poté výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry University of Michigan, která by mohla přinést mírné zlepšení sentimentu.

Minulý pátek byl zveřejněn zápis z posledního měnově-politického jednání Bankovní rady ČNB, na kterém guvernér Aleš Michl i přes pokrok v dosažení inflačního cíle upozornil, že dokud nedojde ke stabilitě i v případě jádrová inflace, bude nutné vytrvat v přísné měnové politice. V současné chvíli podle Bankovní rady ve prospěch přísnější měnové politiky vybízí i vývoj směnného kurzu koruny, který by při případném výraznějším poklesu sazeb mohl skrze další oslabení koruny působit jako nežádoucí proinflační faktor. Mezi hlavní proinflační rizika Bankovní rada opět řadí cenový vývoj ve službách, který je tažen zejména růstem mezd. Vzhledem i k dalším proinflačním rizikům pak někteří členové dokonce vyjádřili přesvědčení, že by nebylo problémem ani případné podstřelování inflačního cíle v následujících měsících. Zároveň však diskuse reflektovala i slabší oživení domácí a zahraniční ekonomické aktivity, která by měla působit naopak protiinflačně. S ohledem na dlouhodobý vývoj se Bankovní rada shodla na snaze přesvědčit trh o ambicích centrální banky držet úrokové sazby výše než v předchozí dekádě, čemuž dle upozornění Jana Fraita na pokles delších tržních úrokových sazeb zatím trh příliš nevěří.

Akciové trhy pátek uzavřely s mírnými zisky, americký index S&P 500 si připsal 0,47 %, německý DAX 0,24 %, pražský PX jen 0,07 %. Koruna týden uzavřela mírně silnější, aktuálně se pohybuje nad 25,2 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 16:15  Česká inflace překvapila ve směru nahoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 13:53  Inflace v srpnu zůstala na 2,2 % kvůli silnému růstu cen potravin (Analýza… Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

Po 09:07Ranní okénko - Týden ve znamení inflace a zasedání ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.07.2024Ranní okénko - Týden ve znamení inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688