ASO ČR (asocr.cz)
Práce  |  10.08.2024 06:30:00

Němci mají vyšší minimální mzdu než Češi průměrnou. A nejsou sami

Česká republika má, podle zpravodajství Televizních novin televize NOVA, jednu z nejnižších minimálních mezd v Evropské unii. V mnoha hlavně západních státech si naopak zaměstnanci přijdou v přepočtu na více než padesát tisíc korun. Již na podzim budou muset všechny státy přistoupit na nová evropská pravidla, podle kterých musí minimální mzda vždycky zajistit důstojnou životní úroveň.

Podle televizní reportáže spolehlivě nejvyšší minimální mzduLucembursko. V této zemi si zaměstnanec vydělá minimálně, v přepočtu, téměř 65 tisíc korun. O deset tisíc méně je to v Irsku a na více než padesát tisíc si musí přijít i Belgičané, Němci nebo Nizozemci.

„Platí, že minimální mzda je vždy nějakým podílem mzdy průměrné. Což pak vede k tomu, že v zemích, kde jsou vyšší nebo vysoké průměrné platy, nebo i ty mediánové, tak bývá i vyšší minimální mzda,“ objasnil hlavní ekonom Roklen24 Pavel Peterka.

Naopak nejnižší minimální mzduBulharsko. A to jen něco málo přes 12 tisíc korun. Z Evropské unie nemá zákonem stanovenou minimální mzdu šest států. Například v Rakousku nic takového není. Naopak ve Finsku nebo v Dánsku podobný systém existuje, jen o výši vyjednávají odbory se zaměstnavateli a může se tak lišit napříč odvětvími.

Takzvané kolektivní smlouvy fungují také v Itálii, na Kypru a ve Švédsku. „Ani Evropská unie nevyžaduje, aby členské státy něco jako minimální mzdu měly,“ řekl datový analytik Datarun Petr Bartoň.

„Jasně říkáme, že minimální mzda je za nás adekvátní v případě, že představuje šedesát procent průměrné mzdy. Dáváme státům jasná a důrazná doporučení,“ uvedl pro televizi NOVA poslanec Evropského parlamentu Dennis Radtke. Členské státy musí nová evropská pravidla uvést do praxe do podzimu letošního roku.

Za odbory k tomu musíme dodat, že obě odborové centrály, tj. českomoravská konfederaci odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO) při jednáních s vládou a zaměstnavateli, hájí zvyšování minimální mzdy u nás. Vždyť, kvůli stále rostoucím výdajům na živobytí domácností, je to nutné, aby byly alespoň částečně pokryty ekonomické ztráty českých domácností. Jenže, situace se u nás, v posledních letech, vyvíjí tak, že zaměstnavatelé, jsou pro minimální zvýšení minimální mzdy, což zdůvodňují to rostoucími náklady na výrobu. Zatímco odbory žádají, kvůli rostoucí drahotě, zvýšením minimální mzdy, alespoň pokrytí inflace. Takže, vláda, potom stanoví tzv. kompromis, kdy výše minimální mzdy je vždy nižší, než navrhují odbory.

11.08. 18:47  Minimální mzda ! (Vladimír Kusyn)
11.08. 06:50  Mzda (Viola)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 11:17  Podíl nezaměstnaných osob (srpen 2024) Akcenta (AKCENTA CZ)
03.09.2024  Růst mezd pokračuje, ale pomalejší tempo mírně zklamalo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688