OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.08.2024 12:00:00

Sazby kybernetického pojištění klesají. Firmy zlepšují své zabezpečení

Pojistné za kybernetické pojištění celosvětově klesá, protože podniky se stále lépe snaží omezit své ztráty způsobené kybernetickou kriminalitou zlepšením zabezpečení, a to i přesto, že počet útoků ransomware roste.

Uvedla to na začátku července ve své zprávě makléřská společnost Howden. Pojistné na ochranu podniků před kybernetickými útoky přitom v letech 2021 a 2022 prudce vzrostlo, protože kybernetické incidenty nabraly na dynamice během pandemie COVID-19. Podle výroční zprávy společnosti Howden však pojistné v posledním roce klesá. Trh kybernetického pojištění zaznamenal v letech 2023/24 dvouciferné snížení cen, uvedla společnost. Přidané zabezpečení, jako je vícefaktorová autentizace, pomohlo ochránit data společností, což vedlo současně ke snížení pojistných plnění.

„Multifaktorová autentizace je ta nejzákladnější věc, kterou můžete udělat. Je to jako zamykat dveře, když odcházíte z domu,“ řekla Sarah Neildová, vedoucí kybernetického retailového obchodu pro trh ve Velké Británii ve společnosti Howden. „Kybernetická bezpečnost je mnohovrstevná bestie,“ dodala doslova Neildová a poukázala také na větší investice do IT bezpečnosti, včetně školení zaměstnanců. Celkově je podle ní nyní strana klientů v kybernetické bezpečnosti robustnější než dříve. Podle Sarah Neildové vede větší chuť pojistitelů nabízet kybernetické pojištění také ke snižování cen, a to i přes rostoucí počet útoků.

Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 došlo k poklesu celosvětových útoků ransomware, protože hackeři v těchto zemích své úsilí zaměřili na vojenské oblasti. Nicméně zaznamenané incidenty ransomware vzrostly v prvních 5 měsících roku 2024 o 18 % ve srovnání s předchozím rokem, uvádí zpráva společnosti. „Výkupný software“ funguje tak, že šifruje data. Obvykle hackeři nabízejí obětem útoku přístupový kód, který jim umožní získat data zpět výměnou za platbu v kryptoměně. S největšími náklady po kybernetickém útoku je obvykle spojeno přerušení provozu, ale podniky jsou schopny tyto náklady snížit díky lepším záložním systémům, například využitím poskytovatelů cloudových služeb, uvádí zpráva.

Většina obchodů s kybernetickým pojištěním probíhá ve Spojených státech, ale růst globálního trhu s kybernetickým pojištěním v hodnotě 15 miliard dolarů bude v příštích několika letech pravděpodobně nejrychlejší v Evropě, a to vzhledem k nižší úrovni penetrace v současné době, píše se dále ve zprávě firmy Howden. Menší firmy si kybernetické pojištění pořizují s menší pravděpodobností, částečně kvůli nedostatečnému povědomí o kybernetických rizicích, upozorňují experti z Howden.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688