Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.08.2024 09:48:00

Akcie Novo Nordisk klesají po snížení očekávaného zisku. Tržby Wegovy byly slabší, než se čekalo

Akcie Novo Nordisk klesají o 5 % poté, co tento výrobce léků snížil prognózu zisku na tento rok, když jeho senzační lék na hubnutí Wegovy zaostal na čtvrtletních tržbách za očekáváním analytiků. Do úterního závěru letos posílily akcie Novo Nordisk o 27 %.

novo

Provozní zisk poroste o 20 % až 28 %, což je mírný pokles oproti dřívější prognóze, uvedl dánský výrobce léků. Výsledku také uškodí odpis neúspěšného léku, uvedla společnost. Aktuální výsledky hospodaření přerušily řadu úspěchů tohoto výrobce léků na obezitu. Společnost je lídrem na trhu, na kterém se očekává, že do konce dekády dosáhne 130 miliard dolarů, a kromě konkurence ze strany Lilly je jeho největší překážkou výroba dostatečného množství tohoto produktu k uspokojení poptávky.

Novo soupeří s americkým rivalem Eli Lilly o prvenství na nejrychleji rostoucím novém trhu farmaceutického průmyslu – na lécích na obezitu. Oba výrobci léků se zavázali investovat miliardy dolarů do zvýšení kapacity svých léků a oba pracují na tom, aby přesvědčili více pojišťoven, aby je pacientům proplácely.

Tržby Wegovy za druhé čtvrtletí dosáhly 11,7 miliardy dánských korun (1,7 miliardy dolarů), uvedlo Novo, zatímco průměrný odhad trhu byl 13,7 miliardy korun. Prodeje byly ovlivněny vyššími rabaty u dodávek velkoobchodům, než Novo původně předpokládalo, řekl finanční ředitel Karsten Knudsen v konferenčním hovoru s novináři. Jednalo se o jednorázový faktor, dodal finanční ředitel.

Zatímco Novo bojuje s navýšením dodávek Wegovy, v USA je podle Food and Drug Administration nedostatek úvodní dávky léku. "Podáváme ji pouze několika milionům pacientů v USA s obezitou," řekl generální ředitel Lars Fruergaard Jorgensen. "Ještě je brzy, pokud jde o nasycení tohoto trhu."

Novo také uvedlo, že stáhlo svou žádost u amerického a evropského regulátora o schválení Wegovy na léčbu srdečního selhání. Společnost ji plánuje znovu předložit na začátku příštího roku s dalšími údaji.

Tržby za rok při konstantních směnných kurzech stoupnou z 22 % na 28 %. Novo přitom na tomto základě dříve předpovídalo původně růst tržeb mezi 19 % a 27 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688