Okénko investora  |  05.08.2024 10:52:03

Trhy panikaří! Akcie se intenzivně vyprodávají

Investoři minulý týden přetavili svůj dosavadní extrémní optimismus v extrémní pesimismus především vlivem nových ekonomických údajů v USA, které poukazují na oslabování trhu práce.

Investoři mají za sebou nejrušnější týden ve čtvrtletí, kdy vykázalo zisky více než 1000 veřejně obchodovaných společností a z toho 171 členů indexu S&P 500. Federální rezervní systém ponechal sazby na stejné úrovni, jeho předseda Jerome Powell se účastnil tiskové konference a nový příliv ekonomických údajů vyděsil investory. Recesní obavy se zmocnily sentimentu a akcie většiny společností se začaly ostře vyprodávat. Není troufalé říct, že portfolio většiny akciových investorů po celém světě nyní vykazují ztráty. I dnes ráno v předobchodní fázi hlavní americké indexy jsou ve velkém výprodeji, Nasdaq Composite byl až o 6 % níže, index S&P až o 3 % a Russell 2000 až o 4 % předtím, než začala pomalá obnova. Takové významné pohyby s futures hlavních amerických indexů jsou velmi vzácné.

 

Ekonomika se řítí do recese?

Největší zklamání přinesly ekonomické údaje ve 2. polovině minulého týdne, jež mohou naznačovat, že americký trh práce rapidně oslabuje. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech již 4. měsíc v řadě stoupá, z květnových 3,8 % tak vystoupala až na červencových 4,3 %. Trhy takový růst neočekávaly. Ačkoli samo o sobě to není nijak vysoká míra nezaměstnaných, co trhy znepokojuje je trend, nezaměstnanost totiž má tendenci pomalu stoupat těsně před začátkem recese a pak v recesi obyčejně parabolicky velmi rychle vystoupat do extrémních recesních hodnot. Náladě nepomohlo ani spuštění tzv. Sahmova pravidla, které praví, že recese přichází, pokud rozdíl tříměsíčního klouzavého průměru míry nezaměstnanosti a minima tohoto ukazatele za posledních dvanáct měsíců překročí hodnotu 0,5 %. V současnosti je hodnota ukazatele 0,53 %. Tento ukazatel v minulosti měl 100% úspěšnost v předvídání recese. Nutno ale poznamenat, že samotná tvůrkyně indexu, bývalá výzkumnice Fedu Claudia Sahm si myslí, že tentokrát tento indikátor nemusí být přesný kvůli neobvyklým charakteristikám trhu práce v důsledku pandemie a imigrace v USA. Kromě rostoucí míry nezaměstnanosti, investoři museli strávit i výrazně nižší počet nově zaměstnaných Američanů v červenci, výrazně horší sentiment ve zpracovatelském průmyslu, zpomalující růst mezd a pořád ještě vysoký růst nákladů. To vytváří obrázek stagflace (pomalý růst, zvýšená inflace) což je jeden z nejhorších scénářů pro trhy, a dokonce se někteří brojí i proti recesi. Sentiment na trhu se tak velmi rychle proměnil z pozitivního na velmi negativní. Trend ekonomického vývoje je totiž znepokojivý a investoři vždy hledí do budoucnosti a činí svá rozhodnutí na základě ekonomických prognóz. Tento obrat v sentimentu způsobil ostré výprodeje na amerických ale i globálních finančních trzích. Index menších společností Russell 2000 za týden ztratil 7 %, Nasdaq Composite se snížil o necelá 4 % a index S&P 500 se propadl o 2,5 %. Hlavní japonský index akcií Nikkei 225 se za týden propadl o 18 %, německý index DAX zlevnil o 6 % a Bitcoin odepsal přes 20 %.

 

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna ve 2. kvartále 2024 se ve Spojených státech zdánlivě vydařila. Podle společnosti FactSet více než 75 % společností indexu S&P 500 již vykázalo své kvartální výsledky a zisky v průměru meziročně vzrostly o 11,5 %. To je nejsilnější meziroční kvartální růst zisků za poslední 3 roky, to zní velmi optimisticky. V čem je tedy zahrabaný pes? Jedná se o meziroční růst a ve 2. kvartále 2023 zisky výrazně klesaly o 4,2 %. V meziročním srovnání je tak růst ve 2. kvartále 2024 velmi lehko dosažitelný a opticky to může vytvářet dojem, že se ekonomice velmi daří. Investoři ovšem i vlivem velmi vysokých očekávání, která předcházela této výsledkové sezóně tato čísla tráví se značnou opatrností. Růst zisků, ačkoli kladný tedy nebyl nijak výjimečný v tomto čtvrtletí a investory nenadchl.

 

Warren Buffett vyprodává akcie Apple

Sentimentu nepomohla ani nová zpráva o změnách v portfoliu Warrena Buffetta. Podle regulatorních oznámení zveřejněných v sobotu, společnost Berkshire Hathaway odprodala zhruba polovinu své největší akciové pozice ve společnosti Apple. Před tímto krokem společnost Apple tvořila asi 50 % celého investičního portfolia Warrena Buffetta, po této nové změně tak dojde k výprodeji jedné čtvrtiny celého jeho portfolia, což není obvyklé pro Buffetta. Buffett je dlouhodobý investor, který drží své pozice dlouhá léta a takto velké pohyby tedy mohou být jakýmsi signálem pro trh. Peněžní zásoba Berkshire se tak zvýšila a pokořila další historické rekordy. V současnosti mají mít v penězích uloženo více než 270 miliard USD (formou státních pokladničních poukázek). Buffett se pravděpodobně akcií zbavoval kolem historických maxim a v reakci na tuto zprávu nyní v předpobchodní fázi akcie Apple klesají o 10 %! Ještě předtím také umenšoval svojí druhou největší pozici v portfoliu: Bank of America. Warren Buffett přezdívaný „věštec z Omahy“ je považován za jednoho z nejlepších investorů všech dob a toto rapidní umenšování pozic v portfoliu může být investory vnímáno velmi negativně.

 

Pohyb kapitálu napříč sektory

V posledních týdnech tedy probíhá úprk investorů z předražených amerických technologických titulů, které poslední rok a půl hnaly trhy výše k rekordním maximům. Nejvíce trpí sektory, jež jsou spojovány s umělou inteligencí – jedná se tak především o výrobce čipů v čele s Nvidia, Broadcom, AMD a ASML, softwarové vývojáře jako jsou Microsoft, Adobe, Oracle, CRM apod. Ale ani velká technologická sedmička se tentokrát nevyhnula výprodejům. V reakci na slabé ekonomické údaje se minulý týden výrazně propadly největší americké banky a většina finančního sektoru. Dařilo se pouze defenzivnějším sektorům jako jsou: potravinové řetězce, výrobci slazených nápojů, tabákové společnosti, restaurace, nemovitostní sektor, tradičním telekomunikačním společnostem, zdravotnickým společnostem a veřejné infrastruktuře. K velkému propadu minulý týden došlo i u akcií cestovního ruchu, například akcie Airbnb klesly o 8,5 %, Booking klesl o 10 %, Carnival o 14 %, Marriott o 10 % atd. Rostly mimo jiné i ceny dluhopisů, které jsou tradičním protirecesním nástrojem. Menší společnosti, o kterých se mluvilo, že nyní budou růst rychleji než ty větší, protože se očekává snižování úrokových sazeb a také protože jsou výrazně lépe naceněné investory taktéž zklamaly. Podle našeho názoru nedávný růst menších společností (viz Russell 2000) byl způsoben jevem short squeeze, kdy se masivně uzavíraly krátké pozice na menších společnostech v reakci na očekávaný pokles úrokových sazeb v září, který je nyní téměř zaručený. Pokud následuje ekonomické zpomalení a recese, malé společnosti podle nás nejsou dobrou volbou, a to i přes relativně atraktivní ocenění vůči těm větším. Menší společnosti jsou totiž v recesi těmi nejzranitelnějšími.

 

Co bude dále?

V BH Securities se obáváme, že pokles akciových trhů může ještě nějakou dobu pokračovat. Proti trhům nyní hraje konfluence zpomalující ekonomiky USA, vysychání likvidity na trhu, nejistot plynoucích z listopadových prezidentských voleb, vysokých ocenění, zpřísňování monetární politiky v Japonsku a sezónnosti, kdy srpen a září jsou historicky nejhorší období pro akcie. Trhy jsou nyní ovšem extrémně volatilní a mohou ze dne na den výrazným způsobem otočit svůj vývoj. 



Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

05.08. 13:15  Trhy.... (Vysloužilec)
05.08. 12:50  ozaj recesia? (rzc)
05.08. 12:37  ozaj recesia? (timur)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 11:21  Akcioví investoři mají vysoká očekávání Mgr. Timur Barotov (BHS)
Út 10:17  Průměrná mzda (2. čtvrtletí 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
02.09.2024  Letní poklesy na finančních trzích a jak na ně reagovat Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
30.08.2024  Jak využít současnou ekonomiku pro efektivní investování? Radoslav Jusko (Ronda Invest)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688