Inzerce (Inzerce)
Akcie ve světě  |  30.07.2024 12:55:47REKLAMA

Jak funguje index relativní síly (RSI) v akciích?

Při hodnocení výkonnosti společnosti a jejího budoucího růstového potenciálu investoři často používají různé zkratky, jako jsou ROE (Return on Equity), EPS (Earnings Per Share), TTM (Trailing Twelve Months) a GARP (Growth at a Reasonable Price).

Pochopení těchto ukazatelů je klíčové pro ty, kteří se učí jak investovat do akcií, protože poskytují cenné informace o finančním zdraví společnosti a jejím postavení na trhu.

Kromě zkoumání dlouhodobých výsledků společnosti a jejich porovnávání s podobnými společnostmi někteří investoři raději podrobně analyzují pohyb jednotlivých akcií a jejich nedávné cenové výkyvy. Tato analýza často zahrnuje další zkratku: RSI je zkratka pro index relativní síly.

Co je RSI?

Index relativní síly (RSI) je indikátor hybnosti, který měří rychlost a změnu cenových pohybů. Poskytuje hodnoty v rozmezí od 0 do 100. Tyto hodnoty pomáhají investorům určit, zda akcie získává nebo ztrácí dynamiku. RSI zohledňuje četnost i velikost cenových změn.

Navzdory technologickému pokroku a vzestupu obchodování s chytrými telefony je RSI od svého zavedení v roce 1978 základním ukazatelem ve světě investování. J. Welles Wilder Jr. představil RSI ve své knize "New Concepts in Technical Trading Systems". RSI pomáhá investorům určit, zda je akcie překoupená nebo přeprodaná. Je součástí technické analýzy, která zahrnuje studium cenových grafů a vzorců s cílem předpovědět budoucí cenové pohyby.

Jak RSI funguje?

Hodnoty RSI se pohybují mezi 0 a 100. Pokud je hodnota RSI vyšší než 70, znamená to, že akcie je překoupená, což znamená, že byla hojně nakupována a může dojít ke korekci ceny. Naopak hodnota RSI pod 30 naznačuje, že akcie je přeprodaná, což znamená, že byla nadměrně vyprodána a možná ji čeká růst ceny.

Pochopení těchto hodnot může investorům pomoci činit informovanější rozhodnutí. Pokud je například RSI akcie vyšší než 70, investoři mohou zvážit prodej a vybrat zisky, protože akcie by mohla brzy zažít korekci směrem dolů. Na druhou stranu, pokud je RSI akcie nižší než 30, může být vhodný čas k nákupu v očekávání oživení.

Jak se vypočítává RSI?

Výpočet indexu relativní síly (RSI) se může zdát složitý, ale jakmile si ho rozdělíte, je poměrně jednoduchý. Zde je jednoduchý způsob, jak tento proces pochopit:

  1. Podívejte se na nedávné změny cen : Nejprve se musíte zaměřit na určité časové období, obvykle posledních 14 dní. Během tohoto období budete sledovat dny, kdy cena akcií rostla (zisky), a dny, kdy klesala (ztráty).
  2. Výpočet průměrných zisků a ztrát : Dále určíte průměrný zisk a průměrnou ztrátu během tohoto období. To znamená sečíst všechny zisky a vydělit je počtem dní a totéž provést pro ztráty.
  3. Určení relativní síly (RS) : Jakmile získáte průměrné zisky a ztráty, porovnáte je a získáte tzv. relativní sílu. Ta vám v podstatě říká, o kolik více akcie získává v porovnání se ztrátami.
  4. Převod na hodnotu RSI : Nakonec převedete relativní sílu na hodnotu RSI, což bude číslo mezi 0 a 100. Toto číslo vám pomůže pochopit hybnost ceny akcie. Pokud je toto číslo vysoké, akcie může být překoupená. Pokud je nízké, akcie může být přeprodaná.

Jak se RSI srovnává s MACD?

RSI je často srovnáván s jiným technickým ukazatelem zvaným MACD (Moving Average Convergence/Divergence). MACD také měří hybnost ceny, ale dělá to porovnáváním různých klouzavých průměrů ceny akcie. Zatímco RSI se zaměřuje na změny ceny za určité období, MACD sleduje vztah mezi dvěma klouzavými průměry. Oba nástroje se používají k identifikaci potenciálních nákupních a prodejních signálů a mnoho obchodníků je používá společně pro komplexnější analýzu.

Jaké jsou výhody a nevýhody používání RSI?

Klady:

  • Krátkodobá prediktivní síla : RSI nabízí cenné poznatky pro přijímání krátkodobých obchodních rozhodnutí tím, že upozorňuje na potenciální překoupené nebo přeprodané podmínky.
  • Jednoduchost : Vzorec RSI je poměrně jednoduchý a poskytuje jasné číselné vyjádření cenové hybnosti.

Nevýhody:

  • Omezený rozsah: RSI nezohledňuje kvalitativní faktory, jako jsou zprávy z trhu, oznámení společností nebo ekonomické změny, které mohou významně ovlivnit ceny akcií.
  • Není vhodný pro dlouhodobé investování : RSI se obvykle používá pro krátkodobé obchodování. Dlouhodobí investoři by se měli zaměřit na fundamentální analýzu, která se zabývá celkovým finančním zdravím společnosti a jejími vyhlídkami na růst.

Závěr

Index relativní síly (RSI) je užitečný nástroj pro pochopení hybnosti cen akcií a přijímání informovaných obchodních rozhodnutí. Díky identifikaci překoupených a přeprodaných podmínek pomáhá RSI investorům rozhodnout, kdy akcie koupit nebo prodat.

Pro komplexní investiční strategii je však důležité používat RSI ve spojení s dalšími ukazateli a analýzami. Ať už jste zkušený obchodník, nebo začátečník, pochopení RSI může obohatit váš soubor obchodních nástrojů o cenné poznatky.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688