Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.07.2024 13:34:00

Návrat do budoucnosti s hybridními elektromobily? (Fidelity)

Spotřebitelé si oblíbili hybridní elektromobily (EV) kvůli nižším nákladům a možné delší době jízdy než v případě bateriových elektromobilů. Poptávka po hybridech by však mohla skončit, jakmile se v příštích několika letech vylepší technologie baterií. Výrobci automobilů, státy a investoři sázející na rozvoj energetiky by měli zpozornět.

fidelity

Hybrid kdysi budoucností byl. Kombinace benzínu a elektřiny nahrazující burácející motory klidnějším zvukem, byla novinkou a nejčistší variantou automobilového pohonu ve světě, který hledal způsoby, jak se zbavit fosilních paliv. To platilo do doby, než se rozšířily „čistě bateriovéelektromobily. Ty pak učinily hybridní pohon zastaralým. V porovnání s tím vypadali hybridi jako polovičaté opatření pro polovičaté ekology. Hybridy jako by mířily na smetiště dějin, zatímco jejich majitelé se stávali terčem satirických memů.

Graf: Návrat do budoucnosti s hybridními elektromobily

Ovšem přeskočíme do roku 2024 a budoucnost je opět hybridní. Naléhavá potřeba snížit emise oxidu uhličitého v kombinaci s vysokou inflací vede spotřebitele zpět do náruče hybridních elektromobilů. Na základě údajů společnosti Goldman Sachs graf výše ukazuje, že spotřebitel, který se vzdá vozidla se spalovacím motorem kvůli něčemu ekologičtějšímu, zaplatí o 4 100 USD více za čistě bateriový vůz a jen o 1 800 USD více za hybridní elektromobil. Elektromobil přitom ušetří dostatek energie na to, aby se tyto dodatečné náklady (v porovnání s vlastnictvím vozidla s vnitřním spalovacím motorem) vyrovnaly za 3,6 roku; u plně bateriového vozidla by to trvalo 5,1 roku. Majitelé hybridních vozidel, která využívají benzin při vyšších rychlostech, se také nemusí obávat „dojezdové úzkosti“ – strachu z vyčerpání energie, když není v dohledu žádná nabíjecí stanice.

Právě díky rozmachu hybridních vozů dosáhly japonské automobilky Toyota a Honda historicky nejziskovějšího roku. Spolu s několika korejskými kolegy sázejí na hybridní technologie již desítky let – což je přirozený důsledek energetického mixu zemí, které jsou více závislé na zemním plynu a tepelné energii než Evropa a USA. Ale ti, kteří se snaží napodobit jejich úspěch, už vlak nechytí. Jak ukazuje graf Fidelity International, vývoj technologie baterií, která tvoří většinu nákladů na bateriové elektromobily, se do roku 2030 zrychlí a výrazně sníží cenu bateriových elektromobilů oproti spalovacímu motoru. Tím se zkrátí doba návratnosti, čímž se elektromobily stanou atraktivnějšími než hybridy. V době, kdy opozdilci doženou technologické zpoždění, už hybrid budoucností nebude. Proto se i automobilky, které těží z hybridní vlny, přeorientovávají na technologii baterií – a právě na ni by měli investoři zaměřit svou pozornost nyní.

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688