Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  22.07.2024 09:40:59

Jak je to s letošní dovolenou Čechů? Nejčastěji si berou 2 týdny a 57 % se nevyhne na dovolené občasné práci, zjistil průzkum Platy.cz

ilustrační foto

Přestože téměř polovina Čechů čerpá dovolenou průběžně během celého roku, existuje významný podíl těch, kteří si raději šetří dny na delší odpočinek. Nejvíce (36 %) si letos v létě berou lidé dovolenou v délce dvou týdnů, týden si vezme 23 % a čtyři a více týdnů pak 21 % lidí. Téměř 60 % Čechů během dovolené alespoň občas kontroluje e-mail a bere pracovní telefony, říká aktuální průzkum portálu Platy.cz.

Výsledky našeho aktuálního průzkumu k letním dovoleným ukazují, jak si lidé berou volno podle svých preferencí, potřeb a možností, které ve své práci mají. Ideální je samozřejmě o dovolené vypnout od pracovních starostí úplně a zcela se odpojit, ale to mnoho Čechů stále ještě neumí nebo kvůli povaze své práce nemůže,“ říká Miroslav Dravecký z portálu Platy.cz.

Jak Češi letos zacházejí s dovolenou?

Z citovaného aktuálního průzkumu konkrétně vyplývá, že Češi nyní nejčastěji čerpají dovolenou průběžně během celého roku (47 %). Vyhovuje jim to zejména proto, že odpočívají průběžně, často v režimu školních prázdnin a svátků. 24 % si pak šetří dny na jednu dlouhou dovolenou a několik dní si vždy nechává na období kolem svátků. 9 % respondentů odpovědělo, že dovolenou čerpají průběžně během roku, zejména v návaznosti na státní svátky, kterými si pak volno prodlužují. 8 % pak dovolenou čerpá minimálně a vždy si přenáší mnoho dní do nového roku.

Na jednu dlouho dovolenou za rok si všechny dny šetří 6 % Čechů a stejný počet si užívá volno v termínech, které má doporučené či nařízené od zaměstnavatele. K tomu dochází zejména v zaměstnáních se sezónou, kdy si lidé nemohou vybrat volno a v provozech, které nařizují celozávodní dovolenou v období odstávky.

Dovolené inforgrafika 1

Letošní letní dovolená
Průzkum se také zaměřil na to, kolik dovolené si Češi vezmou letos v létě. A největší počet lidí si bere dovolenou v délce dvou týdnů (36 %), týden si vezme 23 % a čtyři a více týdnů pak 21 % lidí. Tři týdny se bude rekreovat 12

% a méně než týden 8 %.

Dovolene infografika 2

Jak moc Češi na dovolené vypnou
Většina Čechů (57 %) se od práce úplně neodpojí. To může být důsledkem stále se zvyšujícího tlaku na dostupnost a flexibilitu a také kvůli stále modernějším zařízením, která jsou zcela mobilní a lze je vzít s sebou kamkoli.

Největší počet lidí, celá třetina (33 %), se však v době dovolené zcela od práce odstřihne a nezapíná vůbec e-mail ani nebere pracovní hovory. 29 % zaměstnanců to ale nedá a alespoň občas zkontrolují e-mail a naléhavé pracovní telefony berou. 13 % pak nezapíná vůbec e-mail, ale telefon alespoň občas bere. Podobně 13 % kontrolovat e-mail či brát telefon nechce, ale jejich pracovní pozice to vyžaduje.

Dovolene infografika 3

Dovolenou většina Čechů vyčerpá

Drtivá většina Čechů (92 %) svou dovolenou vyčerpá a do dalšího roku si přenesou maximálně několik dnů. Konkrétně 56 % odpovědělo, že dovolenou vyčerpají celou téměř vždy a 36 % se snaží do dalšího roku převést maximálně několik dní. 8 % respondentů se pak vyjádřilo, že dovolenkové dny utrácejí minimálně a přenášejí si je co nejvíce to jde.

Dovolené infografika 4 


„Aktuální průzkum Platy.cz ukázal, jak Češi nakládají s dovolenou a typický Čech podle něj dovolenou čerpá v průběhu celého roku, v létě se rekreuje dva týdny, ve dnech volna občas řeší i pracovní povinnosti a téměř vždy vyčerpá celou dovolenou,“ uzavírá Miroslav Dravecký z portálu Platy.cz.

Portál Platy.cz se specializuje na srovnávání výše mezd a platů napříč segmenty, profesemi a pracovními pozicemi. Tento průzkum byl realizován na vzorku 2000 respondentů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Výsledky:

Et   9:59  CEO Kofoly vidí výsledky za 2Q24 pozitivně Research (Česká spořitelna)
29.08.2024  VIG: Poznámky z konferenčního hovoru Research (Česká spořitelna)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688