mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:20

Moldavsko - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Jednou z priorit Moldavska na období 20112028 je řešení kritického stavu technické infrastruktury ve vodohospodářství, týká se to čistíren odpadních vod, kanalizace a rozvodů vody. Výzvy, kterým Moldavsko v sektoru voda a sanitace čelí, jsou v omezeném počtu kvalitních zdrojů pitné vody, nedostatku investic a v oblasti kapacit. Hlavními zdroji financování je státní rozpočet a především prostředky od mezinárodních institucí. Moldavsko obdrží půjčku od Světové banky ve výši 44,1 mil. EUR na rozvoj vodovodních a kanalizačních systémů.

Strategie zásobování vodou a sanitace na období 2014-2030 stanovuje cíl do roku 2024 napojit 80 % městských a 75 % venkovských oblastí na infrastrukturu pro zásobování vodou a sanitací. Prioritní jsou investice do zásobování vodou a odpadních vod, tedy rozšíření a obnova regionálních vodovodních a kanalizačních systémů.

V roce 2022 začal fungovat Národní fond pro regionální a místní rozvoj, jeho rozpočet na rok 2023 byl přibližně 30 mil. EUR. V roce 2023 z něj bylo financováno 26 regionálních a 155 projektů místního rozvoje, dalších 32 projektů bylo financována za finanční podpory Rumunska. Infrastrukturní projekty jsou však silně závislé na zajištění externího financování, omezené rozpočtové zdroje doplňuje podpora mezinárodních partnerů, a to ve výši stovek milionů EUR. Kromě MMF se jedná se především o finance EU, Světové banky, EIB a EBRD.

Priority vlády pro nadcházející období se týkají zlepšení regulačního rámce a sjednocení legislativy s požadavky EU, dále zlepšení veřejných služeb v oblasti zásobování vodou a hygieny, včetně budování kapacit na centrální úrovni a na úrovni provozovatelů vodovodů a kanalizací. Důraz je kladen také na regionalizaci, kdy by se měly menší obce spojovat do větších celků, což umožní větší infrastrukturní projekty. Zásadní problém je zastaralá, nefunkční a nedostatečná infrastruktura, nedostatek dat a statistických analýz, nutné je také zlepšit IT systémy a integrovat je.

Příležitosti pro české firmy jsou v přetrvávajících potřebách zlepšení kvantity i kvality vody a v nutnosti vybudovat systém funkčních čističek odpadních vod. Investice do vody a sanitace jsou potřebné ve městech a venkovských oblastech, ve školách a zdravotnických zařízeních. Možnosti jsou například v budování stanic úpravy/čištění pitné vody, výstavbě nebo modernizaci regionálních a komunálních systémů čištění vody nebo ve výstavbě vhodných individuálních systémů čistíren odpadních vod v oblastech s nízkou hustotou osídlení. Nutné jsou také investice do vodohospodářských systémů nemocnic.

Příležitosti se nabízejí v oblasti odpadového hospodářství. Do budoucna je možné počítat s projekty obcí na energetické využití odpadů. Již bylo schváleno několik změn legislativy s cílem povolit a regulovat využívání odpadů k výrobě energie spalováním. Z toho vyplývají příležitosti v poskytování poradenských služeb a v přípravě studií proveditelnosti pro města, aby bylo možné stanovit kapacitu zařízení pro energetické využití odpadu, potřebnou infrastrukturu, možné zdroje financování atd. Příležitosti jsou také ve studiích vlivu na životní prostředí, projektování a výstavbě, provozu zařízení a v zavádění technologií pro všechny fáze procesů.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688