mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:05

Kazachstán - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Energetický sektor je jednou z prioritních oblastí vlády Kazachstánu. Stávající zařízení je zastaralé, modernizace je prioritou státu. Do roku 2035 je třeba výrazné rozšířit energetické kapacity na 17,5 GW. Nově je kladen důraz i na rozvoj bezpečných a ekologicky šetrných energií.

Potřeba zabezpečení Kazachstánu energetickými zdroji se ukazuje jako extrémně důležitá, jedná se o prioritní oblast. Mezi priority rozvoje energetiky patří zajištění energetické bezpečnosti, dosažení uhlíkové neutrality a udržení ekonomické konkurenceschopnosti prostřednictvím modernizace a rozšiřování infrastruktury, zaváděním opatření v oblasti energetické účinnosti a stimulace investic do tohoto odvětví.

Na jeho území se těží značné množství uhlí, ropy a zemního plynu. Objem těžby ropy činil v roce 2023 90,5 mil. tun. Kazachstán zaujímá druhé místo na světě v těžbě uranu a je jeho největším vývozcem. Je zde soustředěno na 50 uranových dolů a 15 % všech světových zásob uranu a nabízí dodávky této suroviny i do ČR.

Daná oblast se potýká s řadou výzev, mezi něž patří nedostatek energie, vysoké opotřebení energetické infrastruktury, vysoká energetická náročnosti ekonomiky a nízká investiční atraktivita sektoru.

Energetická a tepelná infrastruktura vykazuje vysokou míru opotřebení. Podíl elektráren starších 30 let je 56 %, průměrné opotřebení energetických sítí je 74 %, tepelných sítí 54 % a vodárenské infrastruktury 43 %. Spolu se zvýšenou nehodovostí to vede ke značným energetickým ztrátám, ztráty v distribuci energie dosahují 14 %, v přepravě a distribuci tepla 14-42 %.

Z tohoto důvodu přistoupil KZ v roce 2021 k úpravám právního rámce pro energetiku. V této souvislosti je třeba zmínit především ekologický kodex, který zavádí emisní limity. Díky zvýšeným výkupním cenám za elektřinu bude možné financovat nové zařízení a stávající zařízení modernizovat.

Zásadní význam v Kazachstánu mají tepelné elektrárny, které vyrábějí v současné době téměř 90 % elektrické energie. Stávající zdroje energie nejen že nedostačují stále většímu nárůstu poptávky po elektřině, ale z důvodu zastaralého zařízení v elektrárnách dochází k jejich nouzovým odstávkám.

Součástí plánovaných reforem je rovněž výstavba nových zařízení využívajících obnovitelné zdroje energie. Potenciál má rozvoj solární a větrné energie. Stávající kapacita činí 6,7 GW, do konce roku 2027 se plánuje uvést do provozu 592 MW. Očekávaný objem investic do roku 2029 bude činit více než 18 bilionů tenge. Počítá se také s rozšiřováním sítě plynovodů.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688