mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:31

Brazílie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Brazilský energetický sektor je zásadní pro ekonomiku země a v roce 2023 byl zaznamenán výrazný nárůst průměrné ceny elektřiny o cca 30 %, což odráží růst nákladů na výrobu a distribuci. Brazílie i nadále rozšiřuje svou kapacitu výroby energie a diverzifikuje energetický mix. Vodní energie je v Brazílii zdaleka hlavním zdrojem pro výrobu elektřiny (podíl vodní energie činí 61 % na energetické produkci země). Ostatní obnovitelné zdroje, jako jsou vítr a biomasa, představují 11 %, resp. 8 % brazilské produkce, podíl elektřiny vyrobené z plynu je 9 %, uhlí 3 % a jádra 3 %.

V roce 2023 Brazílie překonala hranici 7 gigawattů (GW) instalovaného výkonu. Podle údajů Národní agentury pro elektrickou energii (Aneel) představují větrné a solární elektrárny 89,2 % instalovaného výkonu v roce s 6 366,3 MW. V tomto roce bylo uvedeno do provozu celkem 208 nových elektráren.

Současnou prioritou vlády jsou investice do obnovitelné energie, přičemž Brazílie má obrovský potenciál v této oblasti. Brazílie zaujímá třetí místo na světě z hlediska objemu výroby elektrické energie z vodních zdrojů. Velká část hydroenergetického potenciálu Brazílie pochází ze severního povodí řeky Amazonky.

Brazílie má jednu z nejvyšších incidencí slunečního záření na světě, což z ní činí slibný trh pro investice do solární energie, a to jak ve velkých elektrárnách, tak i v rezidencích či výrobních závodech. Větrné elektrárny se staví po celé zemi, zejména v pobřežních oblastech, což pomáhá snižovat závislost na neobnovitelných zdrojích a zmírňovat dopady na životní prostředí.

Aktuálně se projednává zákon o energetické tranzici, který měl definovat národní politiku dlouhodobého směřování do roku 2050 a zřídit „zelený fond“ pro financování prioritních projektů (rozvoj technologií, produkce obnovitelných paliv, jako je etanol, letecký biokerosin, bionafta, biometan, nízkouhlíkový vodík a bioenergie se zachycováním a ukládáním uhlíku).

Velmi diskutovaným tématem je výroba zeleného vodíku v severovýchodní části Brazílie, která má ideální podmínky pro konstantní přísun energie z obnovitelných zdrojů (solární, větrné, příp. přílivové elektrárny) během denního cyklu. Očekává se, že do roku 2050 bude Brazílie vyrábět nejlevnější zelený vodík na světě, který by měl stát dle očekávání polovinu ceny, za kterou se dnes vyrábí tzv. šedý vodík.

Kromě obnovitelných zdrojů hraje v brazilské ekonomice i nadále důležitou roli těžba ropy a zemního plynu. Země je jedním z hlavních producentů a vývozců ropy s obrovskými zásobami v moři a v současné době se diskutuje o těžbě v oblasti Amazonie. Dlouhodobě jsou podporovány investice do průzkumu a těžby ropy s cílem zvýšit produkci a tak podpořit hospodářský rozvoj.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 17:10  Vláda snížila saldo rozpočtu, deficitní hospodaření však nekončí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po 17:05  Za Babišovy éry mandatorní výdaje v poměru k HDP nenarostly Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Po 16:29  Aktivita evropských průmyslníků zůstává výrazně utlumená (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688