mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:49

Alžírsko - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Alžírsko kromě tradiční těžby zemního plynu a ropy v souladu s akčním plánem rozvoje tohoto sektoru na období 2020-2024 stále více akcentuje využití dalších nerostných zdrojů. Země plánuje prospekci a těžbu zásob železné rudy, lithia, fosfátů, manganu, olova, zinku, ale i zlata a diamantů. Příležitosti pro české firmy představuje prospekce a těžba hornin a následné zpracování nerostných surovin.

Alžírsko stále držící 16. největší zásoby ropy a 11. největší zásoby zemního plynu se kromě rozvoje produkce těchto surovin nově zaměřuje i na ostatní významné surovinové zdroje. Ministerstvo energetiky a dolů pod vedením ministra Mohameda Arkaba podporuje realizaci nových důlních projektů, které se neobejdou bez zahraničních partnerů a jejich technologií.

V rámci plánu diverzifikace národního hospodářství, které dosud stálo primárně na zdrojích ropy a zemního plynu, je rozšíření těžby o další nerostné suroviny logickým krokem. Alžírsko totiž disponuje světovými zásobami některých kritických surovin, jako jsou fosfáty, rudy a vzácné zeminy. Rozvoj hornictví představuje představuje jednu ze strategických priorit alžírské vlády a Alžírsko hledá vhodné zahraniční partnery pro plánované projekty v tomto sektoru. S tím se pojí i snaha zatraktivnit právní prostředí pro zahraniční investory.

Průzkum a plánovaný rozvoj těžebních činností se zaměřují mimo jiné na již existující významná ložiska v Ghar Djbilet na jihozápadě, dále ložiska zlata v horské oblasti Hoggaru na jihu Alžírska, olova a zinku v oblasti Oued Amizour v regionu Béjaia na severovýchodě Alžírska, ale také na fosfáty v oblasti Bled El-Hadba v regionu Tébessa na východě Alžírska. Těžba i následná transformace těchto surovin by měla být akcelerována. Alžírsko společně se Západní Saharou, Sýrií a Čínou, kde souhrnně leží přibližně 80 % světových zásob fosfátů, bude i v příštích letech sehrávat významnou roli v zajištění dostatku potravin ve světě, neboť fosfáty se v současné době hojně využívají při výrobě hnojiv. Alžírsko také plánuje těžbu lithia, mramoru, barytu a bentonitu.

Jako perspektivní se jeví možnost spolupráce pro české společnosti v oblasti prospekce (vymezení ložiska nerostných surovin přes jeho osvojení až po vlastní povolení těžby, know-how z oblasti vedení důlně měřické a geologické dokumentace, výkon funkce závodního lomu, hlavního důlního měřiče, bezpečnostního technika, zpracování provozní dokumentace apod.) i povrchové těžby nerostných surovin. Alžírskou stranu také zajímají chytrá řešení z oblasti digitalizace a automatizace těžby a transformace surovin.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 10:24  Nálada ve zpracovatelském průmyslu se zlepšila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:49  Index PMI v průmyslu vzrostl (2.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688