Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  11.07.2024 09:05:24

Ranní okénko - Zamíchá inflace v USA s kartami?

Ekonomický svět upře své oči opět na Spojené státy americké, kde bude zveřejněna výše červnové inflace. Po jejím nárůstu na začátku roku se trend obrátil a inflace začíná pomalu klesat. To by mělo pokračovat i v červnu, kdy trh předpokládá její snížení z 3,3 % na 3,1 %. Na druhé straně jádrová inflace by podle mediánu trhu měla zůstat na úrovni 3,4 %. Výsledek, který by odpovídal uvedeným predikcím či byl dokonce pod těmito odhady, by dále povzbudil již tak zvyšující se sázky týkající se zahájení cyklu uvolňování měnové politiky na zářijovém zasedání. Naopak vyšší výsledek by tato očekávání mohl mírně zchladit, což by se mimo jiné pravděpodobně projevilo růstem výnosů dluhopisů a posílením dolaru.

Z USA budou dále publikovány také každotýdenní údaje o nově podaných i pokračujících žádostech o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických. Trh očekává u obou těchto statistik podobné hodnoty jako v předcházejících týdnech.

Z Evropy se dozvíme pouze finální odhad červnové inflace v Německu. Nicméně úvodní odhady většinou nebývají revidovány, proto se očekává potvrzení snížení inflace. Podle národní metodiky došlo k poklesu z 2,4 % na 2,2 % a v případě harmonizované míry z 2,8 % na 2,5 %.

Pohled zpět:

Český statistický úřad si pro nás včera nachystal překvapení, když oznámil výsledek červnové inflace, která spadla z 2,6 % až na 2% cíl ČNB. Takovýto vývoj inflace neočekával nikdo z oslovených analytiků v rámci průzkumu agentury Bloomberg. Za tímto poklesem stojí primárně další meziroční pokles v oddíle potravin a nealkoholických nápojů. Oproti předpokladům vyjma měsíce dubna pokračuje velmi příznivý vývoj v této oblasti. Návrat inflace k cíli ČNB může být argumentem pro některé členy bankovní rady, aby pokračovali v nastoleném trendu uvolňování měnové politiky. Nicméně z předchozí komunikace je stále pravděpodobnější pomalejší snižování sazeb, na srpnovém zasedání očekáváme cut ve výši 25bb.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5172

Druhý den po sobě předseda Fedu Jerome Powell odpovídal na otázky v Kongresu Spojených států amerických. Jeho řeč se nesla v podobném duchu jako předchozí den, kdy zopakoval svůj mírný optimismus nad dalším vývojem inflace, ale zároveň zatím není možné s jistotou říci, že inflace dlouhodobě směřuje k 2% cíli. Měnová politika podle něj nadále zůstává restriktivní, první snížení sazeb může nastat až v okamžiku, kdy bude inflace pod kontrolou, nicméně nemusí nutně dosáhnout 2 %.

Středa byla napříč světem pro akciové trhy úspěšná. Americký index S&P 500 si připsal více než 1 %, německý DAX na toto zhodnocení jen těsně nedosáhl. Zisk pražského PX se zastavil na úrovni 0,64 %. Koruna v reakci na výsledek tuzemské inflace oslabovala, a dokonce prolomila hranici 25,40 EUR/CZK. Poté své ztráty mírně korigovala, ale aktuálně se pohybuje zase okolo 25,40 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

30.08.2024Ranní okénko - Ekonomika v USA nezastavuje, inflace v Německu na cíli Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.12.2023Ranní okénko - Včera inflace v ČR, dnes v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.06.2023Ranní okénko - Nová data o inflaci v USA, jaká bude reakce Fedu? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.06.2023Ranní okénko -Tento týden zasedá ECB a Fed, vychází inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688