Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  04.07.2024 09:28:44

Půjčka a ztráta zaměstnání: Co dělat dál?

Ztráta zaměstnání je nepříjemná situace, která může postihnout kohokoli z nás. Tento problém se ještě více komplikuje, pokud máte závazky v podobě půjček. Podívejte se, jaké kroky podniknout, abyste tuto nepříjemnou životní situaci zvládli.

Finanční rezerva je nezbytná  

I když to může znít jako klišé, vytváření finanční rezervy je důležité v každém období. Ideálně byste měli mít naspořeno na tři až šest měsíců výdajů. Tato rezerva vám umožní pokrýt pravidelné splátky půjček, pojištění a další důležité výdaje. Pokud tuto rezervu máte, využijte ji. Jestli ne, je ideální doba začít finanční rezervu vytvářet. Jakmile se naučíte správně hospodařit, budete připraveni i na nepředvídatelné situace.  

Máte pojištění? Kontaktujte pojišťovnu  

V případě, že jste si sjednali pojištění schopnosti splácet půjčku, kontaktujte pojišťovnu a nahlaste pojistnou událost. Pokud splňujete podmínky pojistné smlouvy, pojišťovna by měla začít hradit splátky za vás. Zkontrolujte svou smlouvu nebo kontaktujte banku, abyste zjistili, zda máte tento typ pojištění sjednaný.  

Komunikujte s bankou o úpravě splátkového kalendáře  

Pokud se ocitnete v situaci, kdy nejste schopni půjčku splácet, okamžitě kontaktujte svou banku. Banky často nabízejí možnost odkladu splátek nebo prodloužení doby splácení, což může vést k nižším měsíčním splátkám. I když se celková částka, kterou na půjčce zaplatíte, zvýší, může vám toto řešení pomoci vyhnout se vážnějším finančním problémům.  

Ztráta zaměstnání a nová půjčka  

Banky pečlivě posuzují finanční stabilitu a bonitu žadatelů o půjčky. Pokud přijdete o práci v období, kdy jste si zamýšleli vzít novou půjčku, může to být komplikované. Banky nepřijímají žádosti od osob ve zkušební nebo výpovědní lhůtě, a podpora v nezaměstnanosti není považována za stabilní příjem. V takové situaci je tedy nejlepší se zaměřit na stabilizaci své finanční situace a vyhýbat se dalšímu zadlužení, dokud nenajdete nové zaměstnání.  

Negativní záznam v registrech  

Pokud jste se dostali do situace, kdy máte v úvěrových registrech negativní záznam kvůli opožděným splátkám, vaše možnosti získat novou půjčku jsou omezené. Negativní záznam snižuje vaši vyjednávací pozici ohledně podmínek půjčky, takže můžete očekávat vyšší úrokové sazby. Tento záznam rovněž ovlivní vaši schopnost získat jiné úvěry, například hypotéku či úvěr ze stavebního spoření.  

Potřebujete půjčku? Buďte opatrní  

V situacích, kdy jste pod tlakem a finanční nouzí, je snadné podlehnout lákavým nabídkám půjček od poskytovatelů, kteří slibují rychlé peníze i lidem ve finanční tísni. Buďte ale opatrní. Důkladně si prověřte podmínky půjčky, úrokové sazby a skryté poplatky.

Důležité je také zjistit, zda je poskytovatel půjčky registrován u České národní banky a zda má dobré recenze od ostatních klientů. Rozhodně se vyhněte půjčkám, které nabízejí peníze všem bez příjmu nebo vyžadují vysoké poplatky předem. Použijte nezávislé kalkulačky a srovnávače půjček, které vám pomohou najít nejvýhodnější nabídku.  

Díky těmto krokům můžete lépe zvládnout ztrátu zaměstnání a zachovat si finanční stabilitu i během splácení půjčky.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   9:28  Půjčka a ztráta zaměstnání: Co dělat dál? Iva Grácová (Bezvafinance)
Et   8:49  Kudy a za kolik autem do Chorvatska Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Út 11:26  Jak si užít letní sportování u vody v klidu? Postará se o vás správné cestovní… Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)

Přečtěte si také:

24.04.2022Co dělat při ztrátě zaměstnání? mpsv.cz (MPSV)
25.09.2021První zaměstnání a hypotéka – co vzít v potaz? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688