Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.07.2024 11:46:05

Opětovný pokles nových zakázek v domácím zpracovatelském průmyslu v červnu

Zhoršování podmínek ve zpracovatelském průmyslu trvá již více než 2 roky a nic se na tom nezměnilo ani v červnu. Index nákupních manažerů (PMI) zůstává jako na houpačce, kdy povzbudivější výsledek střídá vystřízlivění. Po květnovém nárůstu tentokrát došlo k poklesu z 46,1 bodů na 45,3 bodů, což bylo zcela v souladu s naší prognózou. Trh očekával, že snížení hodnoty indexu bude mírnější (45,8 bodů).

Zpracovatelský průmysl stále čelí mnohým výzvám, kdy tou hlavní je pokles nových zakázek. Jejich tempo poklesu oproti předcházejícímu měsíci zrychlilo, na druhé straně bylo nejpomalejší za poslední dva roky. Firmy nadále trápí nízká domácí i zahraniční poptávka. Především utlumené ekonomické podmínky na hlavních proexportních trzích, jako jsou Evropa a Spojené státy americké, vedly k poklesu nových zakázek ze zahraničí. Navíc nelze opomenout v tomto směru ani náznaky začínající obchodní války mezi EU a Čínou a potenciálně do budoucna více izolacionistickou politiku Spojených států amerických i vůči EU v případě vítězství Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách. Nižší počet nových zakázek se projevil v několika oblastech. Vzhledem k nižší poptávce intenzita výroby poklesla, míra rozpracovanosti byla na nejnižší úrovni od letošního února a došlo k navýšení zásob hotových výrobků na skladech. Snížil se optimismus firem týkající se výroby v příštím roce na nejnižší úroveň od února, což mělo negativní dopad na zaměstnanost v tomto sektoru.

Jelikož poptávka v průmyslu i nadále zůstává utlumená, firmy v nižším množství nakupují vstupy. Zároveň jejich ceny rostou pátý měsíc v řadě, když zvláště od května je evidován výraznější nárůst zejména u potravin a kovů. To není dobrá zpráva z pohledu dalšího vývoje spotřebitelské inflace, kdy zejména ceny potravin mohou být proinflačním rizikem. Dále firmy uvedly, že finanční zátěž vzrostla nejvíce za poslední rok, což ukazuje na stále velmi restriktivní měnovou politiku ČNB. Firmy mimo jiné kvůli vyšším nákladům na dlouhodobé financování odkládají investice na rozvoj své činnosti. I přes tyto potíže se firmy zdráhají zvyšovat ceny svých výstupů, jelikož chtějí zůstat konkurenceschopné a povzbudit své prodeje. Pozitivním faktorem je další zlepšení na straně dodavatelských řetězců.


Situace ve zpracovatelském sektoru zůstává i nadále napjatá, když firmy působící v tomto odvětví limituje zejména nízká poptávka. Nicméně oživení ekonomiky Německa a celé eurozóny nám dodává na mírném optimismu, že ve druhé polovině roku dojde ke zlepšení v tomto zcela klíčovém segmentu české ekonomiky. Na druhé straně rostoucí ceny vstupů mohou mít opětovně negativní dopad na zdejší inflaci.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688