msmt.cz (MŠMT)
Školství  |  28.06.2024 08:15:00

MŠMT schválilo přes 9 miliard korun na špičková vzdělávací medicínská centra

MŠMT rozhodlo o schválení a poskytnutí dotace na výstavbu nových akademických pracovišť v rámci stávajících areálů Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity. Jde o 9, 3 miliardy korun z Národního plánu obnovy ČR, díky kterým budou do konce června 2026 postaveny nové budovy BioPharma Hub Farmaceutické fakulty v Brně Bohunicích, Budova fakult projektu MEPHARED 2 v kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a nový objekt Biocentra v areálu kampusu Univerzity Karlovy v Praze na Albertově.

K slavnostnímu i reálnému zahájení staveb obou univerzit došlo už v březnu a dubnu tohoto roku. Nyní v červnu splnily univerzity i podmínky pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace tím, že úspěšně ukončily zadávací řízení na generálního zhotovitele staveb, a to do 30. 6. letošního roku. Kromě evropských zdrojů jsou tyto projekty vzhledem ke svému významu financovány také ze státního rozpočtu a z vlastních zdrojů obou univerzit.

Česká republika potřebuje dostatek lékařů, zdravotníků a dalších profesionálů pro zdravotnické a farmaceutické obory. Zvýšení kapacity vysokých škol, rozvoj infrastruktury a výzkumného vybavení a podpora inovativních vzdělávacích programů v nově budovaných vysokoškolských zařízeních bude sloužit ke vzdělávání odborníků klíčových profesí pro zajištění péče o zdraví a bezpečí obyvatel i pro další strategické oblasti,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek při příležitosti slavnostního poklepání základního kamene projektu Masarykovy univerzity v Brně.

Jde o tři stavební projekty – jeden v rámci Masarykovy univerzity v Brně a dva v rámci Univerzity Karlovy v Praze a Hradci Králové.

Konkrétně jde o výstavbu nové budovy BioPharma Hub Farmaceutické fakulty v Brně Bohunicích jako potřebného zařízení pro farmaceutické a biomedicínské studium umožňující propojení Farmaceutické fakulty s unikátními pracovišti Lékařské a Přírodovědecké fakulty v kampusu Masarykovy univerzity.

1

Dále půjde o novostavbuBudovy fakult projektu MEPHARED 2 v kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, která přispěje ke sloučení roztříštěných akademických pracovišť Lékařské fakulty a Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

3

V dalším případě půjde o novostavbu objektu Biocentra v areálu kampusu Univerzity Karlovy v Praze na Albertově, kterou vzniknou dlouhodobě chybějící moderní prostory pro lékařské, biomedicínské studium a studium přírodních věd.

5

Díky dotační podpoře financované z prostředků Nástroje pro oživení a odolnost EU tak bude do konce června 2026 vybudováno nejméně 100 000 m2 nových vysokoškolských areálů. Nová vysokoškolská zařízení rozšíří a modernizují terciární vzdělávání v oblasti lékařských a farmaceutických věd. Studenti budou mít přístup k moderním laboratořím, technologiím a špičkovému výcviku, vzniknou také nové pracovní příležitosti pro výzkumníky, akademické pracovníky a další odborníky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688