Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  28.06.2024 08:45:50

Ranní okénko - ČNB i počtvrté v řadě snížila sazby o 50bb

Již za pár minut se dozvíme finální odhad růstu českého HDP v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy se očekává potvrzení zpřesněných údajů, podle kterých tuzemské hospodářství dosáhlo mezičtvrtletního růstu o 0,3 % a meziročního o 0,2 %. Hlavním tahounem je zvýšená spotřeba českých domácností. O hodinu později Česká národní banka zveřejní, jak se vyvíjela peněžní zásoba vyjádřená měnovým agregátem M2.

Z Evropy nejprve dorazí nejnovější statistiky o nezaměstnanosti v Německu. Podle trhu by měla zůstat na úrovni 5,9 % tak jako v průběhu celého letošního roku. ECB v téměř identický čas ukáže, jak se vyvíjejí inflační očekávání v eurozóně. Na horizontu jednoho roku by mohlo dojít k jejich snížení z 2,9 % na 2,8 %, zatímco v případě tří let by měla zůstat ve výši 2,4 %.

V odpoledních hodinách budou publikovány údaje o vývoji osobních příjmů a výdajů ve Spojených státech amerických. Trh predikuje v obou případech meziměsíční zrychlení dynamiky v květnu o 0,1 p.b. (osobní příjmy o 0,4 % m/m, osobní výdaje o 0,3 % m/m). Ve stejný okamžik se dozvíme výsledek cenového indexu PCE, který Fed bedlivě sleduje. Analytici odhadují, že celková meziroční inflace PCE poklesla z dubnových 2,7 % na 2,6 % a její jádrová složka pak z 2,8 % na 2,6 %. Cenové tlaky tak ustupují i nadále pomalu a ani Fed ve své poslední predikci nepředpokládá, že by se to v průběhu zbytku roku mohlo výrazněji změnit. 

Včerejší den patřil bankovní radě ČNB, která diskutovala nad dalším nastavením úrokových sazeb. Tentokrát nebylo rozhodnutí předem dané, na stole byly dvě varianty, buď snížení o 25 či 50bb. Většina trhu se domnívala, že bankovní rada upřednostní opatrnější možnost, ale nakonec zvítězila možnost opětovného snížení o 50bb, s čímž jako jedna z mála počítala naše prognóza. Pro tento krok hlasovalo 5 členů bankovní rady, zbývající dva hlasovali pro snížení o 25bb. Bylo to ovšem nejspíše poslední zasedání, na kterém byly sníženy sazby tímto způsobem. Na dalších zasedáních naznačil guvernér Aleš Michl, že dojde ke zpomalení tempa uvolňování měnové politiky nebo dokonce k jeho přerušení. My se domníváme, že na všech zbývajících měnově-politických jednáních by mohly být sazby sníženy vždy o 25bb, čímž by se na konci roku dostala základní úroková sazba na úroveň 3,75 %. Rizika jsou ovšem vychýlena směrem k vyšší úrovni.

Ve Spojených státech amerických byl potvrzen odhad trhu, že HDP anualizovaně v prvním čtvrtletí vzrostl o 1,4 % a byl tak mírně revidován předchozí odhad ve výši 1,3 %. Spotřeba domácností byla nakonec vyšší o 1,5 %, ačkoli se očekávalo její zvýšení až o 2 %. Dále byla také publikována statistika objednávek dlouhodobé spotřeby, která v květnu dosáhla meziměsíčního nárůstu o 0,1 % navzdory predikovanému poklesu o 0,5 %. Na druhé straně byl korigován dubnový výsledek směrem níže z +0,6 % na +0,2 %. Firmy jsou nadále opatrné ohledně investic v situaci vyšších nákladů na dlouhodobé půjčky a nižší poptávky. Hodnota objednávek základního kapitálového zboží se snížila o 0,6 % a vyrovnala se největšímu poklesu v tomto roce.

Americký index S&P 500 si včera připsal pouze jednu desetinu procenta, výkon německého DAX stačil na zisk ve výši 0,3 %. Pražská burza naopak ztratila téměř 1 % především díky poklesu ceny akcií ČEZ, které se během včerejšího dne obchodovaly bez nároku na dividendu. Jejich cena spadla dokonce výrazněji, než byla výše čisté dividendy. Koruna po včerejším rozhodnutí bankovní rady ČNB oslabila a v tuto chvíli se drží těsně nad úrovní 25 EUR/CZK

Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vít Mikušek, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Bitcoin nad zlato Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

20.06.2024Ranní okénko - Za týden zasedá ČNB – sníží sazby o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.05.2024ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024ČNB nepřekvapila, sazby snížila v souladu s odhady o 50bb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.02.2024ČNB zrychluje tempo, sazby snížila o 50bb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.02.2024Ranní okénko - ČNB dnes sníží sazby, otázkou zůstává o kolik Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688