Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  27.06.2024 09:07:10

Ranní okénko - Zasedání ČNB pod rouškou tajemství

O hlavní události dnešního dne není pochyb. Zasedat totiž bude bankovní rada ČNB, která rozhodne o dalším nastavení úrokových sazeb. Shoda napříč analytickou obcí i samotnou bankovní radou panuje na tom, že úrokové sazby půjdou opět dolů, ale otázkou je o kolik. Bankovní rada na každém svém měnově-politickém jednání v tomto roce snížila sazby o 50bb, ale květnová makroekonomická prognóza z dílny ČNB naznačila, že v průběhu roku dojde ke zpomalení cyklu uvolňování měnové politiky a bankovní rada přistoupí ke snižování sazeb o standardních 25bb. Debata se nyní vede, zda se tak stane již dnes, anebo až na dalších zasedáních a zdá se, že dosud neměli jasno ani samotní členové bankovní rady. Ti se vyjadřovali vesměs tak, že obě varianty jsou pro ně 50:50. Například viceguvernérka Eva Zamrazilová uvedla, že „silnější koruna by spíš byla argumentem pro výraznější pokles úrokových sazeb, na druhou stranu rizika spojená s cenami služeb jsou argumentem pro menší snížení“. Guvernér Aleš Michl explicitně prohlásil, že „pro mě osobně jsou oba tyto scénáře stejně možné. Ale ať se rozhodneme jakkoli, stále budeme nad neutrální sazbou a měnová politika zůstane restriktivní v obou alternativách“. Viceguvernér Jan Frait, který hlasoval v únoru a březnu pro snížení sazeb o 75bb, řekl v jednom z rozhovorů: „jelikož jsme se sazbami stále relativně nahoře, pořád si můžeme dovolit jít dolů trochu rychleji“ a dále také „nevidíme nové zdroje inflačních tlaků, a pokud nedojde k překvapení typu brutálního nárůstu cen energií, inflace by měla zůstat na úrovních, které lidi netrápí“. Z tohoto důvodu bude hlasovat pro další snížení sazeb, ale diskuze se povede nad tím, zda o 25bb, či 50bb. Rovněž Tomáš Holub potvrzuje, že proběhne diskuze nad oběma zmíněnými variantami: „třikrát za sebou jsme snižovali sazby o 50bb (0,5 p.b.), což je větší než standardní krok v normálních obdobích. Dříve nebo později ale bude třeba vrátit se ke standardním krokům, tedy snižovat po 25bb (0,25 p.b.). Teď se povede debata, jestli to máme udělat už v červnu, nebo později“. Hlasování v bankovní radě tak může být velice zajímavé a může přinést velmi těsný výsledek. Trh vidí jako pravděpodobnější variantu se snížením sazeb o 25bb, my se přikláníme spíše k opětovnému snížení o 50bb. Jedno je jisté, nejistota v tomto případě je značná a dá se očekávat, ať už bude rozhodnutí jakékoli, vyšší volatilita na finančních trzích, zejména v případě koruny.

Zajímavé globální údaje dorazí především ze Spojených států amerických. Bude zveřejněn finální odhad růstu americké ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku. Trh očekává mírnou korekci zpřesněného odhadu růstu z 1,3 % na 1,4 % v anualizovaném vyjádření. To představuje výraznější zpomalení oproti poslednímu kvartálu minulého roku, kdy HDP dosáhlo výše 3,4 %. Nicméně v dalších čtvrtletích se očekává mírné zrychlení dynamiky růstu, za celý letošní rok by dle predikcí mělo tamní hospodářství vzrůst o více než 2 %. V případě objednávek dlouhodobé spotřeby je předpokládán meziměsíční pokles o 0,5 % i díky snížení objednávek pro leteckou společnost Boeing. Navíc vyšší úrokové sazby prodražují případné investiční záměry, což je problémem především pro menší firmy, které tak nemohou dále rozvíjet svou podnikatelskou činnost.

Pohled zpět:

Včerejšek byl skoupější na ekonomická data a jedním z mála, který stál za zaznamenání, byl údaj o prodeji nových domů. V květnu jich bylo prodáno 619 tis., přičemž byl výrazně revidován dubnový výsledek směrem výše z 634 tis. na 698 tis., což v meziměsíčním srovnání znamená více než 11% propad.

Středeční obchodování na akciových trzích bylo spíše poklidnější, a tak pohyby akciových indexů nebyly významnějšího charakteru. Americký index S&P 500 si připsal necelých 0,2 %, německý DAX naopak odepsal 0,1 % a pražský PX skončil na červené nule. Koruna před dnešním zasedáním mírně oslabila a aktuálně se obchoduje okolo hranice 24,90 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688