Lukáš Raška (Portu)
Finanční rady  |  25.06.2024 15:46:02

Jaký dopad má oslabená koruna na cestovní plány Čechů?

Stejně jako každý rok i v tom letošním plánují na letní dovolenou do zahraničí vyrazit statisíce Čechů. V loňském roce měli před letní sezonou Češi obavy především z inflace, která zvýšila ceny v řadě dovolenkových destinací. Navzdory tomu, že inflační vlna už (snad) opadla, se může dovolená prodražit z jiného důvodu. Česká měna totiž oproti loňskému roku výrazně oslabila. Ačkoli tak ceny v lokální měně mohou zůstat nezměněné, díky vývoji v kurzu koruny a jiných měn se může dovolená i tak prodražit.

Nejčastější dovolenkové destinace Čechů se v posledních letech příliš nemění. V roce 2023 cestovali lidé na delší cesty nejčastěji do Chorvatskana druhém místě následovalo Slovensko a na třetím Itálie. Na dalších místech skončily postupně Řecko, Egypt, Španělsko a Turecko. Přesto došlo k určité změně, když počty cest do Chorvatska a Egypta meziročně klesly, v ostatních zemích ale naopak vzrostly. Nejvýraznější nárůst byl pak patrný u delších cest do Itálie.

zahranicni-cesty-cechu

Češi se při dovolených v zahraničí musí připravit na nutnost směnit koruny za jinou lokální měnu. Nejčastěji budou volit euro, a to při 58 % delších cest do zahraničí. Méně obvyklé jsou poté další měny jako egyptská libra a turecká lira. Češi tak před cestou musí navštívit směnárny, pokud plánují platit hotově, nebo spoléhat na on-line platformy pro převod měn nebo kurz jejich banky, pokud plánují platit kartou. 

Zatímco loni v červnu se jedno euro dalo koupit za méně než 23,5 koruny, v současnosti je česká měna o více než 1 korunu slabší při úrovni 24,7 Kč za euro. Koruna od loňského léta oslabovala až k hranici 25,5 Kč za euro. To by dovolené výrazně prodražilo, nyní ale možná přišel další obrat. Za oslabením oproti loňským úrovním stála především měnová politika centrální banky. Ta ve světle klesající inflace začala s procesem snižování svých klíčových úrokových sazeb.

eurCZK

Současný kurz koruny dovolené prodraží

Oslabení koruny je pro Čechy špatnou zprávou, zahraniční dovolené jim totiž prodraží. Pro porovnání budeme vycházet z modelového příkladu pro čtyřčlennou rodinu, která každé léto v červenci jezdí do Chorvatska, kde se platí eurem. V loňském roce rodina v Chorvatsku utratila 2 000 eur, přičemž peníze vyměnila ještě v tuzemsku při kurzu 23,5 Kč za euro. Pokud nebudeme brát v úvahu poplatky, které si účtují směnárny, tak to znamená, že dovolená rodinu stála 47 000 Kč.

Budeme uvažovat, že rodina chce být na letošní letní dovolenou už připravena, a proto si koruny za eura vymění při současném kurzu koruny 24,7 za euro. Aby získala 2000 eur, bude muset ve směnárně nechat 49 400 Kč, tedy o celých 2 400 Kč více. To znamená, že pokud by se ceny v letním letovisku oproti loňsku nezměnily, prodražila by se dovolená o 5,1 %. Stejnému zdražení budou díky slabší koruně lidé čelit i v dalších zemích, kde se eurem platí jako na Slovensku, v Itálii nebo Řecku.

Odlišná bude situace při návštěvě Turecka. Zatímco před rokem Češi za 1 Kč dostali přibližně 0,9 turecké liry, nyní je to už 1,42. Koruna tak oproti turecké měně výrazně posílila. A podobné překvapení slibuje i směna korun za měnu egyptskou. Za 1 Kč před rokem Češi dostali 1,4 egyptské liry, v současnosti by získali 2,05.

Je šance, že Češi na zahraniční dovolené ušetří?

Vzhledem k vývoji v posledních letech možná bude řada Čechů při plánování letní dovolené zvažovat, jestli při delším pobytu v cizí zemi nemohou ušetřit proti svým běžným výdajům doma. Pro ty nejpopulárnější dovolenkové destinace to příliš neplatí. Podle údajů společnosti Numbeo je život v Chorvatsko levnější pouze o 3,5 %, na Slovensku je levněji pouze o 2,4 %. Dramaticky ušetřit se tak na dovolené spíše nedá. 

Srovnání vybraných služeb a výrobků v Česku, Chorvatsku a Slovensku ukazuje, že některé položky jsou v Česku dražší, jinéale naopak levnější. Bližší pohled tak potvrzuje trend srovnatelných cen v daných zemích. Například jídlo v běžné restauraci je v Česku a na Slovensku levnější než v Chorvatsku. Podobně jsou na tom půllitr místního piva nebo třeba kuřecí maso. Naproti tomu v Chorvatsku jsou levnější například sýry, lístky do kina a cigarety.

porovnani_cen_cesko-vs-chrovatsko

Česká koruna oproti euru za poslední rok oslabila, což mnoha Čechům může oproti loňskému roku prodražit zahraniční dovolené. Po období, kdy prázdniny mimo tuzemsko prodražila inflace, tak výrazné zlevnění nelze čekat ani v blížící se letní sezóně. Určitý optimismus ale určitě na místě je, protože po letech prudkého zdražování se situace víceméně uklidnila.

Lukáš Raška

Lukáš Raška

Lukáš pracuje v Portu jako analytik finančních trhů. Každý den sleduje, co se zrovna děje na finančních trzích, a to nejdůležitější předává veřejnosti ve srozumitelné formě. Je velkým fanouškem pasivního investování, které v dlouhém období poráží investování aktivní. Zajímá se o to, jak makroekonomické události ale i politika a business ovlivňují ceny akcií i dluhopisů a jaký vliv to může mít na výnosnost investorských portfolií. Jeho cílem je zvýšení investiční gramotnosti všech Čechů.


Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:00  Jak se zachovat, když jste pod hrozbou exekuce nemovitosti Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688