Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  24.06.2024 08:16:16

Jak si užít dovolenou v Chorvatsku bez starostí a pokut!

 

Chorvatsko se stává každoročním cílem mnoha českých turistů díky své nádherné přírodě, čistému moři a bohaté kulturní historii. Chystáte se i vy na dovolenou do Chorvatska? Pak právě pro vás jsem připravil tipy, jak si dovolenou v Chorvatsku užít bez starostí. Zde je přehled doporučení, která vám mohou ušetřit mnoho nepříjemností.

Cestovní pojištění aneb proč je nezbytné?

Cestovní pojištění je základním pilířem každé zahraniční cesty. V Chorvatsku můžete narazit na různé situace, které mohou ohrozit vaše zdraví nebo způsobit neočekávané náklady. 

Mezi ty patří například:

  • Zdravotní péče: I když je Chorvatsko členskou zemí EU a můžete zde využít evropskou zdravotní kartu, tato karta nekryje všechny náklady na zdravotní péči. Cestovní pojištění pokryje náklady na léčbu, léky a v některých případech i převoz zpět do ČR. Specifickým případem jsou problémy se zuby, které většinou standardní pojištění nekryje. 
  • Ztráta zavazadel: Pojištění proti ztrátě nebo krádeži zavazadel vám zajistí náhradu za vaše osobní věci včetně nákladů spojených s vyřízením náhradních dokladů.
  • Storno zájezdu: Pokud byste museli zrušit svou dovolenou kvůli nečekaným událostem, cestovní pojištění vám vrátí peníze za zrušený zájezd.

Havarijní pojištění a asistenční služby -  zajistí vaši bezpečnost na cestách

Pokud se rozhodnete cestovat do Chorvatska vlastním vozem, je havarijní pojištění naprostou nutností. Nikdy nevíte, co se může na cestě stát, a havarijní pojištění vás ochrání před finančními následky dopravních nehod nebo poškození vozidla.

  • Havarijní pojištění: Kryje náklady na opravu vozidla po nehodě, ať už jste viníkem vy, nebo někdo jiný. Zahrnuje i odcizení vozidla či vandalismus.
  • Asistenční služby: Tyto služby vám pomohou v případě technických problémů na cestě, jako je porucha auta, defekt pneumatiky nebo vybitá baterie. Asistenční služba zajistí opravu na místě nebo odtah do servisu. Nezapomeňte pečlivě zkontrolovat jejich rozsah zvlášť pro ČR a zahraničí a v případě potřeby upravit jejich rozsah.


Doklady, které budete potřebovat

Zatímco při cestách po Česku už můžete řidičák, techničák i zelenou kartu nechat klidně doma, při výjezdu do zahraničí si je zase nezapomeňte vzít s sebou. Na cestu do Chorvatska budete potřebovat platný občanský a řidičský průkaz, technický průkaz i zelenou kartu, která slouží jako doklad o zaplaceném povinném ručení. Pokud cestujete s dětmi, nezapomeňte na jejich cestovní pas, domácím mazlíčkům pak přibalte evropský „petpas“.

 

Praktické tipy pro cestu do Chorvatska

Před odjezdem si nezapomeňte pořídit dálniční známky pro země, kterými budete projíždět. V Rakousku a Slovinsku jsou dálniční známky povinné, v Chorvatsku se platí mýtné za dálnice.

  • Dálniční známky: Rakousko a Slovinsko vyžadují platnou dálniční známku. Tyto známky lze zakoupit na hraničních přechodech, čerpacích stanicích nebo online.
  • Mýtné v Chorvatsku: Mýtné se platí na mýtných branách, kde můžete platit hotově, kartou nebo pomocí elektronických zařízení jako je ENC. (ENC je elektronický systém placení mýtného na chorvatských dálnicích. Podmínkou pro jeho využívání je zakoupení ENC krabičky a její registrace v síti provozovatele mýtného systému).
  • Limity a pokuty: V Chorvatsku jsou přísné rychlostní limity. Na dálnicích je maximální rychlost 130 km/h, v obcích 50 km/h. Pokuty za překročení rychlosti mohou být velmi vysoké, proto dodržujte předpisy.

Pokuty, které vám mohou hrozit

V Chorvatsku jsou dopravní předpisy striktně vymáhány a pokuty za jejich porušení mohou být velmi vysoké. Mezi nejčastější přestupky patří:

  • Překročení rychlosti: Pokuty za překročení rychlosti se pohybují od přibližně 1 000 Kč za překročení o 10-20 km/h až po cca 50 000 Kč za překročení o více než 50 km/h.
  • Jízda pod vlivem alkoholu: Tolerovaná hladina alkoholu v krvi je 0,5 ‰. Pokuty za překročení tohoto limitu mohou dosahovat až 50 000 Kč a zahrnovat i zákaz řízení.
  • Nepoužití bezpečnostních pásů: Pokuta za nepřipoutání se může být přibližně 3 500 Kč.
  • Použití mobilního telefonu za jízdy: Pokuty za používání mobilního telefonu bez hands-free jsou přibližně přibližně 3 500 Kč.

Další pokuty, které mohou hrozit turistům v Chorvatsku, zahrnují:

  • Kouření na zakázaných místech: V Chorvatsku platí přísné zákony o kouření, a pokuty za kouření na zakázaných místech jsou v řádu tisíců korun.
  • Nudismus mimo vyhrazené pláže: Chorvatsko má několik oficiálních nudistických pláží. Nudismus mimo tyto vyhrazené oblasti může vést k pokutě až 10 000 Kč.
  • Kempování mimo vyhrazená místa: Kempování na divoko je v Chorvatsku zakázáno a pokuty za porušení tohoto zákazu mohou být přibližně 5 000 Kč.
  • Narušování veřejného pořádku: Hlasité chování, opilost na veřejnosti, chození bez trička ve městě nebo jiné formy narušování veřejného pořádku mohou být penalizovány pokutami v řádech tisíců Kč.

Závěr

Dovolená v Chorvatsku může být úžasným zážitkem plným odpočinku a dobrodružství. Aby vaše cesta proběhla hladce a bez starostí, nezapomeňte si sjednat kvalitní cestovní pojištění, havarijní pojištění a asistenční služby. Tím zajistíte, že budete připraveni na jakoukoli nepředvídatelnou situaci a budete si moci užívat dovolenou naplno. Nezapomeňte také na dálniční známky a dodržujte místní dopravní předpisy, aby vaše cesta byla nejen příjemná, ale i bezpečná.

 

 

 

Martin Thienel

Martin Thienel je profesionál s desetiletou zkušeností v pojišťovnictví a financích. Za svou profesní kariéru působil v různých rolích ve velkých mezinárodních korporacích i v malých startupech. Aktuálně působí v Kalkulator.cz jako ředitel sekce Pojištění. Jeho práce zahrnuje vývoj inovativních řešení a strategií v pojistném a finančním sektoru. I díky Martinově přínosu se Kalkulator.cz stal důležitým subjektem na trhu nezávislých srovnávačů. Vedle profesního úspěchu je Martin otcem tří dětí, rád sportuje a cestuje.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:00  Jak se zachovat, když jste pod hrozbou exekuce nemovitosti Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688