Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.06.2024 16:14:25

Silný trh práce v USA zmírnil sázky na pokles sazeb Fedu (Komentář)

V Evropě bylo hlavní událostí tohoto týdne zasedání ECB. Na něm došlo podle očekávání poprvé od roku 2019 ke snížení úrokových sazeb, a to o 25 bb. V nové prognóze centrální banky byla celková i jádrová inflace pro letošní i příští rok revidována směrem nahoru. Celková inflace podle ní letos dosáhne v průměru 2,5 % (+0,2 pb), jádrová 2,8 % (+0,2 pb). Nad cílem by měla dynamika obou cenových indexů zůstat i v příštím roce, kdy ECB očekává jejich růst o shodných 2,2 %. Vzestupnou revizi zaznamenal také letošní růst HDP eurozóny (z 0,6 % na 0,9 %). Vzhledem k proinflačnímu vyznění posledních dat a přehodnocení prognózy byla tisková konference poměrně opatrná. Prezidentka Lagardeová potvrdila potřebu držet měnové podmínky utažené. Další kroky stejně jako dosud podmiňuje novými daty. Tržní instrumenty do konce roku zaceňují necelé dvojí 25bodové snížení sazeb ECB. My očekáváme další „cut“ o 25 bb v září. Obáváme se však, že dynamika mezd nemusí klesat tak rychle, jak se v současnosti předpokládá, což by ohrozilo prosincové snížení. Toto riziko potvrdily dnes zveřejněné jednotkové mzdové náklady za Q1 24, které v eurozóně rostly meziročně o stále velmi silných 5,6 % (po 6 % y/y v předchozím čtvrtletí). Jejich mezičtvrtletní anualizovaná dynamika navíc zrychlila z 6 % v Q4 23 na 6,7 %. Z největší evropské ekonomiky současně nadále nepřicházejí příliš povzbudivé informace. Tento týden zklamaly jak dubnové německé tovární objednávky, tak i průmyslová produkce.

Data z tuzemské ekonomiky v tomto týdnu celkově překvapila spíše pozitivně. Průměrná nominální mzda v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,0 %. Reálná mzda se mezičtvrtletně zvyšuje již čtyři kvartály v řadě a v do kladných hodnot překmitla i její meziroční dynamika (+4,8 % y/y). Zveřejněné údaje výrazně překonaly tržní odhady i prognózu ČNB. Trh očekával růst reálných mezd o 3,9 % y/y a ČNB o 4,2 %. Proinflační vyznění má navíc i struktura mzdového růstu, když výdělky v tržních odvětvích rostly nominálně o 8 % y/y, zatímco ČNB očekávala pouze 6,9 % y/y. Mzdové statistiky tak zvyšují riziko, že by ČNB mohla již na červnovém zasedání zpomalit tempo snižování úrokových sazeb z dosavadních 50 bb. Více se mzdovému vývoji věnujeme zde: https://bit.ly/Wages_1Q24_CZ. Tuzemský PMI ve zpracovatelském průmyslu se sice stále drží výrazně pod 50 body (v květnu 46,1), trhy se však obávaly ještě horšího výsledku. Lépe, než se očekávalo dopadla i dubnová data z reálné ekonomiky (průmysl, zahraniční obchod), která zároveň potvrdila její pozvolné oživování (více píšeme zde: https://bit.ly/3KzEEX3). Vývoj poptávky naproti tomu v dubnu zklamal, když reálné tržby v maloobchodu a službách pouze meziměsíčně stagnovaly (více zde: https://bit.ly/Sales_Apr24). Deficit státního rozpočtu se ke konci května prohloubil na 210 mld. CZK. V květnu se tradičně deficit zvyšuje výrazněji a následující měsíce by tedy měly přinést určitou úlevu. Riziko je však podle nás přesto vychýleno spíše směrem k výraznějšímu než schválenému deficitu (ve výši 252 mld. CZK). Více k plnění státního rozpočtu píšeme zde: https://bit.ly/3VvYJDH.

Statistiky z amerického trhu práce v závěru týdne rozhýbaly finanční trhy. Počet nově vytvořených pracovních míst v květnu dosáhl 272 tis., zatímco tržní konsenzus činil 180 tis. Přetrvávající napětí na americkém trhu práce vedlo k dalšímu zmírnění sázek na snížení úrokových sazeb Fedu v letošním roce. Aktuálně trhy zaceňují do konce roku snížení klíčové sazby o 40 bb, tedy o 10 bb méně, než včera. My se nadále domníváme, že by ke „cutu“ nakonec letos v USA nemuselo dojít vůbec. Více o dalším směřování napoví středeční zasedání Fedu (nový dot-plot) a ve stejný den zveřejněná květnová inflace. Americký dolar dnes vlivem zmíněných dat vymazal ztráty od začátku týdne, když v páru s eurem posílil o 0,7 % na 1,082 USD/EUR. V mezitýdenním srovnání tak zpevnil o 0,3 %.

Měny středoevropského regionu dnes částečně korigovaly své předchozí zisky. Koruna se v pátek odpoledne vrátila k hladině 24,60 CZK/EUR (+0,2 %). Nový impulz by ji mohla přinést květnová inflace, která je na programu příští úterý.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688