Export (export.cz)
Export  |  07.06.2024 10:11:00

Emiráty zavedly volnější prodej alkoholu a povolily první mikropivovary

Spojené arabské emiráty pomalu uvolňuji striktní politiku vůči alkoholu. Zavedly daňové zvýhodnění, uvolnily prodej a také vydaly první licence na výrobu piva v zemi. Emiráty navíc slouží jako základna pro export do sousedních zemí Zálivu, což vytváří nové obchodní příležitosti.

Ilustrační foto Shutterstock

Na Spojené arabské emiráty se musí nahlížet jako na federaci sedmi jednotlivých státu, z nichž má každý svá vlastní pravidla pro výrobu a prodej alkoholu. V zemi tak nalezneme například emirát Šardža, který přímo sousedí s Dubají, ale je úplně „suchý“ bez možnosti nalézt jediný bar s alkoholem. Oproti tomu pravidla v ostatních šesti emirátech se v posledních letech každým dnem zmírňují. Dříve měly licenci na podávání alkoholu pouze hotely a restaurace nebo bary, které byly součástí těchto hotelů. To se ale mění a stále častěji se udělují speciální licence, které umožňují výjimky.

Ještě nedávno bylo v Dubaji potřeba pro nákup alkoholu ve specializovaných obchodech vlastnit licenci. Podobně, jako tomu je v Ománu a Kataru. I to se ale v roce 2023 zrušilo a rezidenti i turisté mohou bez větších problému dorazit do prodejen alkoholu a bez omezení si koupit, co chtějí. Import alkoholických nápojů do SAE podléhá 50% spotřební dani a až do roku 2023 dále podléhal 30% dani z prodeje. V minulém roce ale došlo k velkým změnám ve federativních emirátských zákonech. Jednou z nich bylo úplné zrušení zmíněné prodejní daně. Hlavním důvodem je údajně nutnost oživit turismus po úpadku v době covidových opatření.

První pobočka amerického pivovaru

Další zásadní změnou v SAE je udělení první licence na fermentování a vaření piva v zemích Perském zálivu. V prostorách hotelu Rosewood Abu Dhabí ohlásila první várku firma Craft, která je pobočkou amerického pivovaru Side Hustle, zásobující Emiráty svým pivem. I díky prvenství zahájil minipivovar Craft své první měsíce velmi úspěšně. A nám je velkou ctí, že české velvyslanectví v Abú Dhabí napomáhá, aby zde nabízený ležák byl z ryze českých surovin.

Ve Spojených arabských emirátech ještě jedna, tedy v pořadí druhá licence na pivovar. Ta je v emirátu Ras al Khaimah a nejspíše byla podle posledních informací zakoupena indickým podnikatelem. Hlavním problémem byla její cena a zaměření na velký exportní projekt. Jednalo se o 1 mil. USD za licenci plus řádově dalších několik milionů za pozemek. Výhodou ale je, že má jít o jedinou licenci s možností produkci rozvážet mezi ostatní emiráty a exportovat.

Poměrně malý trh ve Spojených arabských emirátech je velmi silně ovládán dvěma firmami z Dubaje. Pouze ty mohou distribuovat alkohol v tomto emirátu a pokrývají i z velké většiny ostatní emiráty v zemi. Pokud firma nemá velký marketingový rozpočet a zavedené jméno, je velmi těžké se k nim dostat. Dobrou cestou tak může být oslovení menších distributorů z okolních emirátů, které mají do budoucna potenciál růst, případně pokrývají dostatečně alespoň jeden z emirátů, ve kterém působí.

První licenci na mikropivovar získala pobočka amerického podniku Side Hustle. Foto Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

Abú Dhabí je otevřenější

Největší odbyt alkoholu samozřejmě díky turismu spadá na Dubaj, ale díky lepším cenám se stává populární nakupovat alkohol v Abú Dhabí. A zatímco jsou v Dubaji pouze dvě spřátelené firmy, v ostatních emirátech jako je například Abú Dhabí funguje trh výrazně lépe. Otevřený trh v Abú Dhabí tak díky zdravějšímu boji mezi konkurencí nabízí často mnohem zajímavější značky a typy alkoholu, než je tomu v silně komerčních dubajských obchodech.

Zajímavostí, která vyplývá z dat Světové zdravotnické organizace (WHO) je oblíbenost jednotlivých typů alkoholu, která je v regionu Blízkého východu velmi odlišná od té české. Zatímco v Česku vede žebříček pivo s 53,3 % a tvrdý alkohol upřednostňuje pouze 25,4 % konzumentů, na Blízkém východě vede naopak tvrdý alkohol. Nejvyšší příčku obsadily Spojené arabské emiráty, kde tvrdý alkohol upřednostňuje 81,9 % oproti 10,1 % pivařů. Třetí příčku obsadilo víno se 7,7 %. To se ale v posledních letech mění a víno s pivem dostává v regálech místních obchodů mnohem větší prostor. Podle statistik konzultační firmy MarkNTel dosáhl v roce 2023 trh s alkoholickými nápoji v zemích Perského zálivu objemu přes 300 milionů litrů. Díky rostoucí populaci zahraničních pracovníků a rozvinutějšímu turizmu dále předpovídá roční narůst spotřeby alkoholu o 7,5 %.

Příležitosti rostou v celém regionu

Příležitosti k exportu tak stále rostou v celém regionu. Dá se očekávat, že sousední země budou velmi často importovat alkoholické nápoje přes Emiráty, jakožto nejbližší zemi, která již má vytvořenou obchodní síť a reexportní zázemí. Export do této země tak může v případě úspěchu znamenat vstup i na okolní trhy.

Obchodní úsek české ambasády v Abú Dhabí se na export alkoholických nápojů do SAE zaměřil. Je to cesta složitá, trnitá, ale ne nemožná. Polovičním úspěchem bylo úspěšné proběhnutí incomingové mise do ČR zaměřené na víno v roce 2023. Pouhé tři měsíce po akci jsme se zúčastnili festivalu jídla v Abú Dhabí. Další projekt tak pomohl dostat česká vína na místní festival a s obrovským úspěchem je představit odborníkům i veřejnosti. V současné době se dokončuje již potvrzená první objednávka vín a piv, která budou co nevidět v regálech místních obchodů. Export alkoholických nápojů do tohoto regionu má určitě potenciál a zastupiteský úřad v Abú Dhabí se daří českou stopu v Emirátech postupně prohlubovat.

Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat, Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688