Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.06.2024 11:36:28

Slovenská ekonomika dosud zdatně odolává zvýšené inflaci (Ozvěny trhu,Slovenská ekonomika)

Slovenská ekonomika zatím překonává očekávání ekonomů. Revize dat HDP na začátku letošního roku odhalila, že loni slovenské hospodářství vzrostlo o solidních 1,6 % namísto původně uváděných a daleko skromnějších 1,1 %, a to navzdory tomu, že ekonomiku sužovala jedna z nejvyšších inflací v EU. Mezičtvrtletní růst v letošním prvním čtvrtletí navázal na sílu v těch předcházejících a dosáhl silných 0,7 %. Letos podle nás slovenská ekonomika svůj výkon ještě navýší, když předpokládáme, že růst zrychlí na 2,3 %. Podobně to vidí i analytický konsensus, který na začátku května činil 1,9 %. Nicméně překvapivě silný výkon na začátku roku by mohl volat po přehodnocení odhadů směrem nahoru.

Svižné tempo růstu slovenské ekonomiky kolem 0,4-0,5 % by ve zbytku roku mělo pokračovat. Zopakování, ba dokonce zrychlení růstové dynamiky oproti prvnímu čtvrtletí je tak nepravděpodobné. Oproti loňsku dojde k obměně růstového pohonu tamní ekonomiky. Na rozdíl od silného čistého vývozu, který podpořil export rozpracovaných výrobků díky obnovenému fungování dodavatelských řetězců, bude hnací silou domácí poptávka. Ta se může opět spolehnout na prostředky z fondů EU, byť oproti loňsku v daleko menší míře. Probíhající rozepře s EU nad změnou právního řádu a vysoké schodky veřejných financí ovšem mohou vést k tomu, že Slovensko o tento strategicky důležitý růstový podnět alespoň z části přijde.

Domácnosti by měly dále těžit ze solidního mzdového růstu, který vloni dosáhl v průměru 9,6 %. Letos by sice měl zpomalit na 7,0 % a to vzhledem k daleko menšímu růstu cen výrazně zvýší kupní sílu domácností. Oživení spotřebitelské poptávky také znamená trvalejší tlak na růst cen. I proto inflace letos zřejmě zůstane nad dvouprocentním cílem. A to i přestože vláda pro letošní rok na vrub zhoršení veřejných financí zmrazila ceny energií. Vlivem odeznění těchto opatření ceny energií v příštím roce prudce vzrostou, což opět zabrání inflaci v dosáhnutí dvouprocentní mety. Slovenská ekonomika by ale i navzdory nestrefení inflačního cíle měla pokračovat v poměrně silném růstu, jak už i to dokázala loni.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688