Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.02.2019 14:38:50

Inflace na konci roku zpomalila (Slovenská ekonomika)

Průmyslová výroba v listopadu překvapila svou solidní dynamikou, kterou táhne nahoru především výroba aut. Rovněž maloobchodním prodejcům se v závěru roku dařilo, jelikož spotřebitelé zůstávají nadále optimističtí a nebojí se utrácet. Jejich optimismus je podporován stabilní situací na trhu práce, ale i nižším než předpokládaným růstem cen.

Průmyslová výroba v listopadu vzrostla o 3,3 % y/y, výrazně však byla revidována i její meziroční změna v říjnu z průvodních 1,2 % na 6,2 %. Je tedy zřejmé, že průmysl ve čtvrtém čtvrtletí přidal opět na obrátkách. Vzhledem k našemu předpokladu, podle kterého slovenský průmysl naráží na kapacitní limity, jsme naopak v posledním čtvrtletí očekávali zpomalení výrobní dynamiky. Slabší produkci jsme v závěru roku pozorovali také u slovenských obchodních partnerů, především v Německu, a tak je pro nás průměrné tempo růstu 4,8 % y/y za první dva měsíce v Q4 příjemným překvapením. Průmysl v listopadu táhla nahoru především výroba aut (+20,5 % y/y) a strojů a zařízení (+19,6 % y/y).

Jak jsme předpokládali, v posledním čtvrtletí došlo ke zrychlení dovozní dynamiky kvůli rostoucí domácí poptávce. Naopak na růstu vývozů se projevuje silná statistická základna z předchozího roku. V listopadu tak celkový dovoz vzrostl o 10,8 % y/y, přičemž vývoz se zvýšil o 4,3 % y/y. Nejvíce se vyváží stroje a zařízení a výrobky automobilového průmyslu.

Rovněž maloobchodní prodejci si v závěru roku vedou celkem dobře. Dynamika tržeb v posledním čtvrtletí sice mírně zpomalila, pořád se ale drží nad dlouhodobým průměrem. Úspěch zaznamenaly především specializované prodejny. Důvěra spotřebitelů se drží kolem svých nadprůměrně vysokých hodnot, domácnosti se ale začínají obávat zpomalování ekonomiky, a dá se tak očekávat, že budou nadále zvyšovat své finanční úspory. Dynamika tržeb dosáhla v posledním čtvrtletí 4 % y/y, což je o 0.9 p.b. více, než jsme v naší prognóze předpokládali.

Vyšší tržby jsou podporovány dobrou situací na trhu práce. Navzdory našemu předpokladu, že už není kde moc brát pracovní sílu, nezaměstnanost stále výrazně klesá. Původně jsme očekávali, že v posledním čtvrtletí loňského roku klesne o desetinu na 5,3 %, poslední statistiky ukázaly, že na konci roku dosáhla 5,0 % a v průměru si tak v Q4 připsala 5,1 %.

Spotřebitelská inflace v posledním měsíci loňského roku o desetinu zpomalila. Za nižší inflací stojí především pomalejší růst cen potravin. Zpomalila také očištěná inflace, i když se stále drží dvě desetiny nad 2 %. Za celý rok si spotřebitelská inflace v průměru připsala 2,5 %. I přesto, že spotřebitelské ceny rostly nejrychleji od roku 2012, inflace za celý rok skončila tak dvě desetiny pod naší prognózou.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688