Ilona Wright (Kurzy.cz)
Insolvence  |  06.06.2024 06:00:00

Insolvence 2025: oddlužení už za 3 roky pro podnikatele i spotřebitele

Do Senátu míří novela insolvenčního zákona, jejímž klíčovým prvkem je zkrácení délky doby oddlužení o 2 roky, tedy ze současných 5 let na 3 roky. Možnost zkráceného oddlužení má platit pro podnikatele i spotřebitele. 

Důvodem ke zkrácení doby oddlužení je primárně přenesení evropské směrnice do českého práva a sjednocení doby oddlužení s ostatními zeměmi EU. Zkrácení doby oddlužení se má týkat jak podnikajících osob, tedy živnostníků či OSVČ, tak i nepodnikajících fyzických osob. Zkrácení doby oddlužení pro nepodnikající fyzické osoby je však nad rámec požadavlů EU.

Podle současných podmínek je základní doba oddlužení 5 let. Kratší, 3letá možnost oddlužení existuje i v současnosti, ale jen v některých případech. Dnes je oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty prakticky možné ve třech délkách:

  • 5 let - základní doba oddlužení, během které má dlužník uhradit aspoň 30 % dlužné částky. Pokud zaplatí méně, o jeho oddlužení na konci procesu rozhoduje soud.
  • 3 roky - zkrácené doba oddlužení, pokud dlužník věřitelům uhradí nejméně 60 % dluhů. 
  • 3 roky - kratší, zvýhodněné oddlužení pro důchodce, invalidní důchodce ve II. a III. stupni a lidi s dluhy převážně z dětství.
  • jakákoliv kratší doba, pokud dlužník splatí celý svůj dluh včetně příslušenství.
O platných podmínkách, formách a průběhu oddlužení, včetně kalkulačky nezabavitelné částky z příjmu, se dočtete na našich stránkách TADY.

Avšak zpět k novele proti navrhovanému zkrácení doby oddlužení na 3 roky pro všechny se pochopitelně staví věřitelé, pro které kratší doba splácení znamená vrácení menší části dlužné částky. Zastánci změny hájí především tím, že lidé v úpadku získají druhou šanci spočívající v možnosti rychleji se dostat z dluhové pasti a vrátit se do legální ekonomiky. Změny v novele mají také motivovat lidi s více exekucemi, aby vstoupili do procesu oddlužení.

Další významnou navrhovanou změnou v novele je odstranění podmínky splacení určité minimální části dluhu (např. 30 % pohledávky) na konci oddlužení, kterou v novele nahrazuje individuální možnost dlužníka. Nově hranici výše splacení dluhu dopředu stanoví insolvenční soud na začátku procesu. Soud posoudí, zda je příjem dlužníka adekvátní a z tohoto příjmu určí minimální výši podílu splacených dluhů. Insolvenční správce bude sledovat plnění závazku, a pokud z nějakého důvodu nebude odpovídat určenému a dlužník si to neobhájí, může soud uložit dlužníkovi povinnost plnit splátkový kalendář po delší dobu než 3 roky nebo oddlužení úplně zrušit. Pokud ale soud uzná, že po dobu plnění splátkového kalendáře vyvinul dlužník dostatečné úsilí, zcela využívat možnosti svých příjmů a dosahoval odpovídající mzdy nebo jiného příjmu, své příjmy uměle nesnižoval apod., zbytek dluhu mu po 3 letech odpustí.

Návrh dále umožňuje provádět exekuční srážky ze mzdy dlužníka i po zahájení insolvenčního řízení, jedná-li se o přednostnímu uspokojení věřitelů pohledávek z výživného, zpravidla matek samoživitelek.

Podle novely by možnost zkrácené doby oddlužení za 3 roky platilo pro první oddlužení dlužníka. Do stejného procesu by pak nesměl vstoupit ve lhůtě 12 let místo nynějších 10 let. Tříletým oddlužením by však dlužník mohl projít pouze jednou za zhruba 24 let. Pokud by se v době 20 let po osvobození od placení zbývajících pohledávek opět dostal do úpadku a pokusil se do oddlužení vstoupit znovu, musel by plnit splátkový kalendář pět let.. 

Pokud bude novela insolvenčního zákona schválena, pak by se nejspíš od 1. ledna 2025 týkala zkrácená doba insolvence a upravené podmínky všech dlužníků, kteří si od tohoto data požádají o oddlužení u soudu. V případech, které byly zahájeny před účinnosti novely zákona, by se postupovalo podle podmínek, které platily v době zahájení insolvence
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Insolvence:

21.05.2024  Dlužíte zdravotní pojišťovně? Pomoci vám může další milostivé léto BDO Česká republika (BDO Česká republika)
09.05.2024  V dubnu v Česku zbankrotovalo 53 firem, letos zatím nejméně. CRIF (Czech Credit Bureau)
02.05.2024  V ČR se loni do insolvence dostalo 1 074 firem, zejména ze stavebnictví,… Tisková zpráva (Tisková zpráva)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688