Export (export.cz)
Export  |  04.06.2024 09:05:00

Univerzitní nemocnice v Lusace získala moderní neonatologické vybavení z Česka

Univerzitní nemocnice v Lusace, která slouží jako referenční centrum pro kritické případy v neonatologii pro celou Zambii, obdržela od Česka dar v podobě specializovaného vybavení a vozidla pro neonatologickou ambulanci v hodnotě 5 milionů korun. Předání vybavení se uskutečnilo za účasti zástupců Velvyslanectví ČR v Lusace a v úzké spolupráci s oddělením péče o ženy a novorozence.

Foto: Milan Kalců

Zambijský zdravotnický systém čelí akutnímu nedostatku specialistů a efektivního vybavení, což činí tento dar obzvlášť významným. V rámci daru česká společnost Linet ve spolupráci s dalšími členy Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP) dodala komplexní soubor zdravotnického nábytku, který zahrnuje porodní lůžko, gynekologické křeslo, soubor lékařských nástrojů, neonatologický inkubátor a ohřívač. Navíc český výrobce Royax poskytl speciálně upravený sanitní automobil Land Cruiser, který je přizpůsoben pro transport nejmenších pacientů a jejich matek a je vybaven pro náročné terénní podmínky zambijských provincií.

VÁZANÝ PENĚŽNÍ DAR

Projekt byl realizován prostřednictvím vázaného peněžního daru ve spolupráci s Českou rozvojovou agenturou. Univerzitní nemocnice v Lusace jako největší specializovaná nemocnice v Zambii pravidelně těží z různých českých rozvojových a humanitárních programů. V rámci hospitalizačních programů MEDEVAC zde čeští lékaři pomáhají zambijským pacientům s operacemi ORL, které by jinak nebyly kvůli nedostatku specialistů nebo materiálu prováděny.

Program MEDEVAC zahájil svou první misi v Zambii v roce 2023 a každoročně provádí tři specializované mise v Lusace a v odlehlé západní provincii v nemocnici Lewanika v Mongu. Během návštěvy předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila došlo nejen v souvislosti s humanitárními a rozvojovými iniciativami ve zdravotnictví k podpisu dvou memorand o porozumění mezi Českem a Zambií.

PODPORA EKONOMICKÉ DIPLOMACIE

Další aspekt této spolupráce zahrnuje zdravotní mise do Zimbabwe a Zambie, které se konaly loni v prosinci. Cílem těchto misí bylo představit česká zdravotní řešení v Zimbabwe a dále prozkoumat možnosti zdravotnického sektoru v Zambii. Významnou součástí mise bylo předání speciálně upravené sanitky pro neonatologické pacienty od firmy Royax Women and Newborn Hospital, která je součástí Univerzitní nemocnice v Lusace. Kvalitu a funkčnost darovaného vybavení ambulance a sanitky opakovaně oceňuje nejen ministryně zdravotnictví Zambie Sylvia Masebo, s jejíž podporou pokračují snahy českých společností o zambijské veřejné zakázky ve zdravotnictví.

Milan Kalců, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Lusace

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688