Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  01.06.2024 18:18:24

Institucionální investoři se investic do bitcoinu nebojí a potenciálně tlačí jeho cenu nad 550000 dolarů

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Růstový potenciál bitcoinu stoupá s tím, čím více investoři dokáží ocenit jeho jedinečné vlastnosti. V tomto ohledu bylo lednové schválení spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) s bitcoinem milníkem, který může vést k potenciálně výraznému nárůstu hodnoty bitcoinu. Jednak se jedná o přelomový krok k významnému přijetí kryptoměn jako takových a jednak se díky ETF produktům s bitcoiny zvýšila přitažlivost bitcoinu jakožto investičního aktiva.

Schválení ETF s bitcoiny láká institucionální investory, kteří neustále hledají možnosti, jak zhodnotit své investice a zároveň diverzifikovat své portfolio. I když bitcoin stále patří mezi riziková aktiva, není vyloučeno, že se v budoucnu z této pozice vymaní. Bitcoin je pro investory atraktivní díky svým vlastnostem a svému omezenému počtu. Kvůli své povaze a podobnosti se zlatem, pak bývá často označován jako digitální zlato. S ohledem na stále rostoucí zájem o bitcoin z řad institucionálních investorů, analytici nevylučují možný růst hodnoty na 550000 dolarů a při naplnění hypotetických prognóz dokonce až nad 1 milion dolarů.

Růst hodnoty bitcoinu na 500.000 dolarů a víc

Nespornou výhodou ETF je, že umožňují investorům obejít složité mechanismy investování prostřednictvím kryptoměnových burz a ukládání těchto aktiv na digitální peněženky. Díky produktům ETF investor nemusí bitcoin přímo držet, protože to za něj obstará samotný investiční fond. Investor svou investicí vytváří jen expozici vůči bitcoinu, díky čemuž je bitcoin mnohem dostupnější investicí, než tomu bylo kdykoliv v minulosti.

Potenciál pro výrazný růst však nespočívá ani tak v investicích od drobných investorů, nýbrž od renomovaných a zaběhlých institucionálních investorů. Akcelerátorem růstu hodnoty bitcoinu může být jejich vstup na digitální trh. Instituce, které dříve odrazovala složitost digitálních aktiv, mohou nově prostřednictvím ETF snadno začlenit bitcoin do svých portfolií. Mezi institucionální investory, pro které nyní může být bitcoin lákavou možností, jak rozšířit a více diverzifikovat své portfolio, patří penzijní fondy, penzijní plány nebo hedgeové fondy, které spravují miliardová (v USD) aktiva.

Investice ve stovkách milionů dolarů

Do 15. května 2024 investovalo zhruba 700 větších investičních společností prostřednictvím ETF do bitcoinu přibližně 5 miliard dolarů. Z toho jen globální investiční společnost Millennium Management, která spravuje aktiva v hodnotě přesahující 64 miliard dolarů, investovala v prvním čtvrtletí 2024 do ETF produktů s bitcoiny necelé 2 miliardy dolarů, což jsou zhruba 3 % z celkového portfolia.

Své podíly v ETF s bitcoiny zvyšují i další významní správci aktiv, jako například společnosti Pine Ridge Advisers, která v prvním čtvrtletí do ETF s bitcoiny investovala 205 milionů dolarů (23 % z celkového portfolia), nebo Schonfeld Strategic Advisors, která investovala ve dvou fondech celkem 479 milionů dolarů. Pozadu nezůstávají ani investiční společnosti jako Morgan Stanley s investicí 269,9 milionů dolarů a Bracebdridge Capital s investicí 363 milionů dolarů rozloženou mezi tři fondy.

Výše alokovaných prostředků bude stěžejní

Přesto, že podíl institucionálních investorů v ETF s bitcoiny stále roste, tak aktuálně tvoří přibližně jen 10 % z celkového objemu všech investovaných prostředků do těchto produktů. Prostor pro růst podílu na celkovém objemu investovaných prostředků tak je pro institucionální investory stále velký. Díky tomu, že bitcoin je pro tyto hráče nadále velkým lákadlem, mohlo by v blízké budoucnosti dojít k výraznému růstu poptávky po bitcoinu, což by se promítlo do růstu hodnoty tohoto jedinečného digitálního aktiva.

Jakou cestou se jednotliví institucionální investoři vydají, bude záležet na výsledcích rozsáhlých analýz due diligence (důkladného prověření), které si nyní zpracovávají. Nicméně i bez ohledu na výsledky těchto analýz lze očekávat, že dříve, či později dojde k širokému přijetí bitcoinu jakožto dalšího investičního aktiva i mezi institucionálními investory, což povede k přílivu nového kapitálu.

Vzhledem k obrovským částkám, které instituce spravují, může mít i malá alokace do bitcoinu zásadní dopad. Tento posun v investicích není jen o zvýšení vlastnictví bitcoinu, ale zahrnuje i strategické finanční plánování a diverzifikaci portfolií. Pokud by instituce investovaly byť jen 5 % do bitcoinu z celkového objemu 250 bilionů dolarů aktiv, které spravují, hodnota této nejstarší kryptoměny by mohla přesáhnout 550000 dolarů. To by se promítlo do celkové tržní kapitalizace, která by v takovém případě přesáhla 10,8 bilionů dolarů.

Analýza investiční společnosti ARK Invest


Potencionální dopad optimální alokace do bitcoinu na jeho cenu (upraveno autorem) | zdroj: ARK Invest https://assets.arkinvest.com/media-8e522a83-1b23-4d58-a202-792712f8d2d3/3ca398a4-8e1d-41f9-9868-0b6002a9d191/ARK-Invest_Big-Ideas-2024_FINAL.pdf

Společnost ARK Invest se ve své analýze „Big Ideas 2024“ zabývá hypotetickou možností, jak by se promítla do hodnoty bitcoinu situace, při které by institucionální investoři alokovali do ETF s bitcoiny zhruba 5 % (4,8 %) z celkových spravovaných aktiv, a jak by se hodnota bitcoinu mohla vyvinout, kdyby alokovali dokonce necelých 20 % (19,4 %). Přičemž společnost ARK Invest vychází z důkladného výzkumu a hloubkové analýzy trhu.

Podle této analýzy by alokace necelých 5 % z dostupných prostředků institucionálních investorů vedlo k růstu hodnoty bitcoinu na 550000 dolarů. Potvrzují tak závěry agentury Bloomberg, která ve své analýze predikuje růst hodnoty bitcoinu na 500000 dolarů.

Pokud by však institucionální investoři alokovali do ETF s bitcoiny maximální podíl finančních prostředků ze svého portfolia dle Sharpeova poměru (19,4 %), mohla by hodnota bitcoinu vzrůst až na 2,3 milionu dolarů. Při tomto poměru totiž investoři dosáhnou v rámci pětiletého klouzavého horizontu nejvyšších výnosů očištěných o riziko (viz Pine Ridge Advisers) a maximalizují výkonnost svého portfolia.

Investiční strategie budou počítat s bitcoinem

Důkladné investiční strategie hrají u institucí prim a bez nich se do žádných investic nepouští. S rostoucí podporou bitcoinu lze oprávněně předpokládat, že bude v budoucnu hrát důležitou roli ve finančních portfoliích těchto institucí, což povede k pevnému ukotvení této nejstarší kryptoměny v pozici investičního aktiva.

I když lze stěží očekávat, že institucionální investoři navýší svůj podíl do ETF s bitcoiny z objemu spravovaných aktiv na dvouciferné hodnoty, tak i podíly v jednotkách procent značí pro bitcoin dobré vyhlídky. Vzhledem k stále trvající rizikovosti takové investice, lze reálně očekávat 5 až 10% podíly z portfolií institucí, které budou směřovat do ETF s bitcoiny.

Konec konců to koresponduje s vyjádřeními odborníků, kteří radí investovat maximálně 15 % z finančních prostředků, které mají investoři k dispozici. Velcí institucionální hráči s ohledem na své due diligence budou v případě takových investicí konzervativnější a nejspíš nebudou sledovat maximalizaci ziskovosti dle Sharpeova poměru. Nicméně i navýšení podílů v jednotkách procent může vést až k růstu hodnoty bitcoinu nad jeden milion dolarů.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Út 15:13  Největší slabiny kryptoměn, které brání většímu růstu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.09.2024  Mají kryptoměny budoucnost? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
19.09.2024  Benzín je nejlevnější od doby ještě před invazí Ruska na Ukrajinu. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
16.09.2024  Zlato boří rekordy a ukazuje záda ostatním investicím Martin Stránský (WBTCB)
13.09.2024  Nad burzovně obchodovanými fondy s futures Etherea se zavírá opona Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688