AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  28.05.2024 13:35:17

I přes zvyšující se životní náklady roste poptávka po prémiových značkách

Přestože velká část Čechů stále častěji kupuje automobily úspornější na provoz i levnější na pořízení, roste každým rokem i poptávka po prémiových značkách. Za posledních pět let se prodeje těchto aut jen ve skupině AURES Holdings, provozovatele autocenter AAA AUTO a Mototechna, zvedly více než čtyřnásobně. Největšími tahouny mezi prémiovými značkami jsou Audi A6, Mercedes C a BMW 5. Podíl SUV na prodejích prémiových aut je 38 %, nadpoloviční většinu tvoří diesely a pětinu elektromobily a hybridy.

„Rostoucí počet prodaných automobilů prémiových značek má dva základní důvody. V první řadě je to způsobeno stále dlouhými výrobními dobami a vysokými cenami nových automobilů. Zákazníci pak hledají alternativy, tedy zánovní automobily s parametry nových, ale okamžitou dostupností a cenou až o 45 % nižší po prvním roce užívání. S tím souvisí i rostoucí objem firemních zákazníků, kteří u nás hledají manažerské vozy,“ vysvětluje Petr Vaněček, společný generální ředitel skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna. Dle statistik prvních pěti měsíců letošního roku se ve skupině prodalo již téměř 1 100 aut prémiových značek do deseti let stáří, což je 4,2 krát více než před pěti lety za stejné období.

Nejprodávanější modely prémiových značek do 10 let stáří v síti AAA AUTO a Mototechna

Pořadí

2019

2024

1.

Audi A5

Audi A6

2.

Audi A3

Mercedes C

3.

Mercedes E

BMW 5

4.

Audi A4

Audi A4

5.

Mercedes GLA

BMW 3

6.

BMW 5

Mercedes CLA

7.

Jeep Renegade

Mercedes E

8.

Audi A6

BMW X1

9.

Audi Q5

Tesla Model 3

10.

Mercedes A

BMW X5

V této kategorii automobilů dlouhodobě převládají SUV, která tvoří 37,8 % prodejů prémiových značek v AURES Holdings. Nejčastěji jde o modely BMW X1 a X5 nebo Audi Q7. 21 % pak připadá na sedany typu Tesla Model 3 nebo BMW 5, 20 % pak kombi s vozy Audi A6 nebo Audi A4. „Protože Škoda není prémiová značka a do této statistiky jsme ji proto nezahrnuli, modely Superb a Kodiaq jsou v českých podmínkách za prémiové vozy považované. V celkových prodejích pak tyto modely patří v naší zemi mezi vůbec ty nejoblíbenější a i jejich prodeje každým rokem rostou. Superbů jsme už letos prodali jen v Česku téměř 800, Kodiaqů na 400,“ doplňuje Petr Vaněček.

38 % vozů prémiových značek je v dieselu, 21,4 % v benzínu a zbytek tvoří alternativní paliva. Počet prodaných aut s hybridním pohonem vzrostl za prvních pět měsíců letošního roku téměř dva a půl násobně oproti stejnému období loňského roku, počet elektromobilů pak více než trojnásobně. Nejoblíbenějším hybridem je Audi A6, elektromobilem Tesla Model 3. 89,2 % aut prémiových značek je v automatu, 86,9 % má parkovacího asistenta, 59,4 % náhon na všechna čtyři kola, 69,4 % tempomat. 25,6 % aut je v bílé barvě, jen o pár kusů méně v černé a 22,3 % v šedé. Polovinu prémiových aut kupují fyzické osoby, zákazníky jsou ze 75 % muži.

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Auto Moto:

Et 10:35  Ojetiny v minulém měsíci zlevnily Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Et   9:11  Ceny pohonných hmot dopadly na dno, po dvou měsících poklesu. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688