ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.05.2024 08:22:00

EU a Austrálie podepsaly partnerství v oblasti udržitelných kritických a strategických nerostných surovin

EU a Austrálie podepsaly partnerství

EU a Austrálie dnes podepsaly memorandum o porozumění o dvoustranném partnerství za účelem spolupráce v oblasti udržitelných kritických a strategických nerostných surovin.

Memorandum o porozumění podepsali jménem EU výkonný místopředseda a komisař pro obchod Valdis Dombrovskis a komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Signatáři Austrálie byli ministryně pro zdroje a severní Austrálie Madeleine Kingová a ministr obchodu a cestovního ruchu Don Farrell.

Cílem tohoto partnerství je podpořit několik společných cílů a zároveň vycházet ze vzájemných výhod. Jejím cílem je zejména umožnit EU diverzifikovat dodávky materiálů nezbytných pro ekologickou a digitální transformaci a zároveň přispět k rozvoji australského odvětví kritických nerostných surovin. Partnerství zahrnuje celý hodnotový řetězec kritických a strategických nerostných surovin: průzkum, těžba, zpracování, rafinace, recyklace a zpracování těžebního odpadu.

Kromě společného rozvoje projektů v rámci celého hodnotového řetězce v EU a v Austrálii bude partnerství rovněž zkoumat spolupráci v zemích, kde mají EU a Austrálie společné zájmy, přičemž se zaměří na snižování dopadů na životní prostředí a bude přínosem pro místní komunity. Kromě toho podporuje inovativní a digitální technologie a služby pro těžbu a další projekty v celém hodnotovém řetězci kritických nerostných surovin.

Oblasti spolupráce

Toto memorandum o porozumění posiluje spolupráci mezi Austrálií a EU v těchto oblastech:

  • Integrace udržitelných hodnotových řetězců surovin, včetně vytváření sítí, společného usnadňování projektů (např. prostřednictvím společných podniků), vytváření nových obchodních modelů a podpory a usnadňování obchodních a investičních vazeb, zajištění řádného fungování, udržitelnosti a odolnosti těchto kritických dodavatelských řetězců.
  • Spolupráce v oblasti výzkumu a inovací v rámci hodnotových řetězců surovin, včetně znalostí o nerostných surovinách a minimalizace environmentální a klimatické stopy.
  • Spolupráce na prosazování vysokých environmentálních, sociálních a správních norem a postupů, jakož i lepšího sladění politik, a to na základě plného dodržování podmínek a bezpečnosti pracovníků a potřeby udržitelné a bezpečné produkce kritických nerostných surovin.

Podpis memoranda o porozumění poskytuje rámec pro budování bezpečných a udržitelných hodnotových řetězců kritických a strategických nerostných surovin mezi EU a Austrálií. Tyto hodnotové řetězce podpoří čistou energii a digitální transformaci a jsou relevantní pro další klíčová průmyslová odvětví, jako je obrana a letectví a kosmonautika.

EU rovněž využívá svých dvoustranných dohod o volném obchodu k prohloubení obchodních a investičních vazeb, diverzifikaci dodavatelských řetězců a posílení odolnosti svého hospodářství, zejména v souvislosti s dodavatelskými řetězci kritických surovin. EU již má největší síť obchodních dohod na světě s celkem 74 zeměmi. Nejnovější dohody se Spojeným královstvím, Novým Zélandem a Chile obsahují zvláštní kapitolu o energetice a surovinách. V současné době probíhají jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Austrálií.

Další kroky

Po podpisu memoranda o porozumění bude v příštích šesti měsících společně vypracován plán s konkrétními opatřeními k uvedení strategického partnerství do praxe.

Pozadí

Vzhledem k tomu, že kritické suroviny jsou základním předpokladem pro uskutečnění ekologické a digitální transformace, začala Komise v návaznosti na akční plán pro kritické suroviny a akt o kritických surovinách budovat řadu partnerství v oblasti surovin. Tyto dohody byly podepsány s Kanadou a Ukrajinou v roce 2021 s Kazachstánem a Namibií v roce 2022 s Argentinou, Chile, Zambií, Demokratickou republikou Kongo a Grónskem a v roce 2024 s Rwandou, Norskem a Uzbekistánem.

Pro více informací

Memorandum o porozumění (bude zveřejněno)

Diplomacie v oblasti surovin – Evropská komise (europa.eu).

Quote

Austrálie je podobně smýšlejícím partnerem a světovým lídrem, pokud jde o kritické suroviny. Toto partnerství představuje významný krok vpřed v našem úsilí o zajištění udržitelnějších dodávek kritických surovin pro EU a zároveň o podporu investic v Austrálii. Naše memorandum o porozumění se zaměřuje na integrované hodnotové řetězce, podporu výzkumu a inovací na obou stranách, jakož i na udržitelnou výrobu. To nám rovněž pomůže realizovat ekologickou a digitální transformaci.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2024-05-27

Věřím, že podpis tohoto partnerství vyšle silný signál v celém ekosystému surovin v EU a v Austrálii. Posílí spolupráci, investice a podnikatelské příležitosti. Usilujeme o udržitelnější a odpovědnější výrobu a skutečnou průmyslovou integraci hodnotových řetězců mezi EU a Austrálií, čímž podporujeme konkurenceschopnost. Nyní musíme urychleně pokročit a spolupracovat s vládami a soukromým sektorem, abychom uvolnili plný investiční a podnikatelský potenciál.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-05-27

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688