Petr Kalina (NEWTON IS)
Akcie v ČR  |  26.04.2000 12:10:18

Paramo - vhodná spekulativní investice

 

Paramo - vhodná spekulativní investice

Privatizace pardubické rafinérie a výrobce paliv, maziv a asfaltů se rozběhla na plné obrátky - 26. duben je uzávěrkou prvního kola nabídek, které budou obsahovat kromě ceny nabízené za 70,9% státní podíl také podnikatelský záměr jednotlivých zájemců. Zástupci české vlády se přitom netají tím, že privatizace Parama je zkouškou zájmu zahraničí o český rafinérský průmysl - tedy zejména o Unipetrol.

Svůj zájem potvrdily a nejvýznamnějšími kandidáty na získání majority v Paramu jsou kromě českého Unipetrolu také ruské firmy Jugraněft a Lukoil. Při napjatých financích v Unipetrolu se však zřejmě bude rozhodovat mezi Lukoilem a Norexem, který v tendru Jugraněft zastupuje. Favorit výběrového řízení Lukoil navíc popíchnul českou vládu tím, že pomůže zajistit odběr českého zboží v Rusku za 2 miliardy korun výměnou za ruskou ropu, která je hlavní příčinou schodku obchodní bilance České republiky v letošním roce.

Paramo je zajímavou spekulativní investicí zejména proto, že před převedením akcií FNM musí vítěz tendru nabídnout ostatním minoritním akcionářům povinný odkup akcií za cenu, kterou nabídnul ve výběrovém řízení. Lukoil již dříve oznámil, že má na privatizaci a investice do Parama připravenu sumu 1,5mld. . FNM vyhlásilo orientační cenu 1000 Kč/akcie, která však nemusí být překročena. Minoritní akcionáři Parama - SPGroup (14%) a město Pardubice (4%) udělali před privatizací pro posílení svých vyhlídek to nejlepší, co mohli - ohodnotili své podíly a zveřejnili cenu, za kterou by byli ochotni akcie prodat. Zatímco spolumajitel SPGroupu Sehnal nasadil cenou 1800 /ks opravdu vysokou laťku, starosta Pardubic si akcii cení na celkem střízlivých 1200 . Současně skupováním akcií na trhu zejména obchodníci SPGroup a další spekulanti zvedli tržní cenu akcií krátkodobě až nad 900 /akcie. Při očekáváné 30% prémii za prodej majority, bychom se tak dostali opravdu někam ke 1200 /akcie - tedy cca 31USD. Nabízí se paralela s privatizací Slovnaftu Bratislava, kdy maďarský MOL zaplatil za akcii sice výrazně větší a modernější rafinérie, ale s podobnými ekonomickými ukazateli 36USD. Tam však šlo pouze o třetinový balík akcií s opcí na dokoupení majority.

Osobně se tedy přikláním k intervalu kupní ceny 900-1300 /akcie, která při předpokládaném vyhlášení povinného odkupu za cca 6 měsíců skýtá investiční příležitost k realizaci výnosu 36 - 142% p.a. Současná cena - 760 zajišťuje minimální likviditu - větší akcionáři drží akcie s vidinou výnosu z privatizace, menší individuálové využívají trvalé poptávky při slušné ceně k prodeji akcií.

Petr Kalina, analytik

Další články si můžete přečíst na mé homepage "welcome"

Kontakt: Petr_Kalina@hotmail.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688