Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  22.05.2024 16:44:49

4 typy kolegů, kteří dokáží proměnit pracoviště v noční můru

Pracovní prostředí může být inspirativní a motivující, ale také stresující a demotivující. Velký vliv na to mají kolegové, se kterými trávíme značnou část dne. Problematičtí spolupracovníci dokáží negativně ovlivnit pracovní morálku a atmosféru v celém týmu. Pojďme se podívat na 4 typy kolegů, kterým je lepší se vyhnout.

 

  1. Všechno špatně

Tento typ kolegy má negativní postoj ke všemu a všem. Nic pro něj není dost dobré a neustále si stěžuje. Jeho pesimismus a kritika dokáží rychle otrávit celý tým. Taková atmosféra pak brzdí kreativitu, motivaci a chuť do práce. 

Pokud se setkáte s kolegou „všechno špatně“, snažte si jeho negativní komentáře nebrat osobně a udržujte si od něj odstup.

  1. Dokonalý

Kolega „dokonalý“ se chová nadřazeně a dává najevo, že on vše zvládá nejlépe. Rád kritizuje práci ostatních a poukazuje na jejich chyby. Svým chováním může podkopávat sebevědomí členů týmu a vytvářet napjatou atmosféru. 

V přítomnosti takového kolegy je důležité nenechat se vyvést z míry, zachovat si profesionální přístup a nebát se bránit svou práci konstruktivními argumenty.

  1. Uplakánek

„Uplakánek“ se vyhýbá odpovědnosti a snaží se své úkoly přehodit na ostatní. Stále si na něco stěžuje a hledá důvody, proč něco nejde. Když se vyskytne problém, tvrdí, že to není jeho vina. 

Spolupráce s takovým kolegou je frustrující a může vést k přetížení ostatních členů týmu. V první řadě si jasně vymezte odpovědnosti a nenechte se vtáhnout do jeho hry na oběť.

  1. Povídalka

„Povídalka“ vás neustále vyrušuje od práce svými historkami a zážitky, které s úkolem vůbec nesouvisí. Neumí odhadnout, kdy je vhodná doba na povídání a kdy je třeba se soustředit na práci. Její neustálé rozptylování může značně snížit produktivitu celého týmu. 

Pokud se setkáte s tímto typem kolegyně nebo kolegy, je třeba jasně vymezit hranice a dát najevo, kdy opravdu není vhodná chvíle na povídání.

Přítomnost problematických kolegů v týmu může být pořádnou výzvou. Nejlepší obranou je snažit se od jejich negativního vlivu oprostit, udržovat si pozitivní náladu a být profesionální. Pokud jejich chování závažně narušuje pracovní prostředí, je na místě situaci otevřeně řešit s nadřízenými, kteří vám musí zajistit vhodné podmínky pro výkon vaší práce.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.



Přečtěte si také:

03.02.2016Noční můra ECB - levná ropa sráží inflaci Pavla Hřebíčková (Kurzy.cz)
09.11.2015Noční můra USA se jmenuje Brexit Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688