Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  10.05.2024 12:49:01

Brigáda v roce 2024 – od kolika let můžete pracovat a jak je to s daněmi a pojištěním?

Léto je za dveřmi a s ním i spousta možností, jak si trochu přivydělat. Ať už jste student, který si chce našetřit na vysněnou dovolenou, chcete se udržovat aktivní v důchodě nebo prostě jen hledáte způsob, jak si přilepšit, brigáda je skvělou volbou. I ta se ale řídí určitými pravidly, se kterými se vyplatí předem seznámit. Od kdy můžete začít pracovat a kolik zaplatíte na daních?

Kdo může pracovat na brigádě?

Brigády jsou určeny pro širokou škálu lidí od studentů přes matky na mateřské až po důchodce. I přesto existují určitá omezení, která se týkají především věku pracovníka. Podle zákona můžete legálně pracovat pouze, pokud:

  • je vám alespoň 15 let,
  • máte dokončenou povinnou školní docházku,
  • jste zdravotně způsobilí pro danou práci.

Ani tak ale nemusíte mít vyhráno, některé pracovní pozice jsou totiž určené pouze pro osoby od 18 let. Většinou se jedná o fyzicky náročná a nebezpečná zaměstnání. Zároveň platí, že mladiství nesmějí pracovat více než 40 hodin týdně a 8 hodin denně.

Passé je také noční práce, která je povolená pouze pro nezletilé od 16 let, pokud je práce součástí jejich odborné přípravy – nesmí přitom trvat déle než jednu hodinu. Jestliže je vám více než 18 let, máte dveře otevřené téměř všude. Jediné, co by vás mělo zajímat, jsou daně a sociální a zdravotní pojištění.

DPP, nebo DPČ – jaký je mezi nimi rozdíl?

Před nástupem na brigádu si budete muset vybrat mezi dvěma typy pracovních dohod – dohodou o provedení práce (DPP) a dohodou o pracovní činnosti (DPČ). Obě se těšily mezi brigádníky velké oblibě, a to především díky jejich jednoduchosti.

V roce 2024 však byla přijata novela zákona, která pravidla ohledně dohod trochu zkomplikovala. U DPP můžete pracovat maximálně 300 hodin ročně. Zatímco v minulosti činil limit pro pojistné 10 000 Kč měsíčně u jednoho zaměstnavatele a 10 000 Kč při souběhu více DPP, od července se tyto částky zvýšily.

Nově se limit vypočítává jako 20 % z průměrné mzdy u jednoho zaměstnavatele a 40 % u více zaměstnavatelů. Limit pro rok 2024 je stanoven na 10 500 Kč pro jednoho zaměstnavatele a na 17 500 Kč při souběhu několika dohod u více zaměstnavatelů.

 

DPP

DPČ

Do 10 500 Kč

Nad 10 500 Kč

Do 4 000 Kč

Nad 4 000 Kč

Daň

15 %

15 %

15 %

15 %

Zdravotní pojištění

0

4,5 % zaměstnanec

9 % zaměstnavatel

0

4,5 % zaměstnanec

9 % zaměstnavatel

Sociální pojištění

0

6,5 % zaměstnanec

25 % zaměstnavatel

0

6,5 % zaměstnanec

25 % zaměstnavatel

Při překročení těchto limitů musí jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec odvádět sociální a zdravotní pojištění. Na DPČ můžete pracovat maximálně 20 hodin týdně, přičemž hranice pro povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění je stanovena na 4 000 Kč měsíčně.

Novela zavedla také nárok na placenou dovolenou, na kterou mají nárok jen dohodáři splňující dvě podmínky – pracovní vztah musí trvat déle než 4 týdny a brigádník musí odpracovat minimálně 80 hodin za kalendářní rok.

Kolik z brigády odvedete na daních?

Teď se dostáváme k části, která možná někomu nahání hrůzu, a to daním. Ale nebojte se, není to tak složité, jak se může zdát. U DPP záleží na tom, zda u zaměstnavatele podepíšete prohlášení poplatníka k dani z příjmu. Učinit tak můžete pouze u jednoho ze zaměstnavatelů. Pokud ho podepíšete, bude za vás zaměstnavatel odvádět zálohovou daň už od samého začátku.

K tomu získáte nárok na slevu na poplatníka, která v roce 2024 činí 30 840 Kč. V případě, že prohlášení nepodepíšete, vám bude zaměstnavatel do limitu 10 500 Kč strhávat pouze srážkovou daň 15 % – ta je konečná, díky čemuž není nutné příjem uvádět ani v daňovém přiznání. Po překročení limitu vám začne strhávat zálohovou daň.

Brigáda často nabízí skvělý způsob, jak si vydělat nějaké peníze navíc a také získat cenné zkušenosti. Ať už jste mladý student, aktivní senior nebo prostě jen někdo, kdo hledá zajímavou práci na částečný úvazek, určitě byste se měli porozhlédnout po nabídkách ve svém okolí.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

16.05. 19:44  Chyba v textu (Jakub)
12.05. 07:42  Chyba v textu (Zuzana)

Poslední zprávy z rubriky Okénko práce:

02.05.2024  Kolega zapáchá? Vyřešte citlivou situaci s taktem a nadhledem Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688