army.cz (MO ČR)
Důchody a penzijní  |  20.05.2024 07:44:00

Nový zákon narovnal nespravedlnost, účastníci 2. a 3. odboje dostanou po 35 letech vyšší penze

Aktivně bojovali proti nacismu i komunismu, přesto pobírali minimální důchody. Několik stovek těch, kdo pomáhali demokracii k vítězství nad oběma totalitami, nyní díky zákonu č. 28/2024 Sb. dostanou od státu důstojné penze. Změna se týká nejen účastníků 2. a 3. odboje, kteří žijí v ČR, ale i válečných veteránů v zahraničí včetně těch, kteří nemají české občanství a nebyli součástí českého důchodového systému.

Novela, na jejímž vzniku se vedle Ministerstva práce a sociálních věcí podílelo také Ministerstvo obrany – konkrétně odbor pro válečné veterány a válečné hroby MO – je snahou vlády dokončit vyrovnání české společnosti s minulostí komunistického režimu včetně případů přetrvávajících příjmových nespravedlností mezi utlačovateli a utlačovanými.

 

Praxe, až na drobné změny, byla dosud taková, že bývalí disidenti pobírali nízké důchody proto, že za komunismu museli vykonávat podřadné práce nebo byli ve vězení. Naopak prominenti režimu dostávají penze nadprůměrné díky kdysi vysokým platům. Váleční veteráni druhé světové války žijící v zahraničí – bez českého občanství – pak neměli nárok na nic.

 

„Jde o narovnání dlouhodobě nespravedlivého stavu,“ komentuje novelu ředitel odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO plukovník Robert Speychal. „Možnost požádat o průměrnou výši důchodu ve výši zhruba 20 tisíc korun se týká poslední necelé stovky účastníků národního boje za osvobození, kteří jsou držiteli osvědčení podle zákona č. 255/1946 Sb. včetně kategorie čs. politický vězeň. Jejich evidenci nevedeme, ale odhadem jich žije několik stovek,“ podotýká Speychal.

 

Podle odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO musí zájemci podat žádost volnou formou, kde uvedou, že žádají o důchod v průměrné výši. Kromě uvedení základních údajů je potřeba přiložit kopii osvědčení národního boje za osvobození podle zákona č. 255/1946 Sb. Dokument posléze zašlou okresní správě sociálního zabezpečení dle bydliště žadatele. „Pokud žadatel o osvědčení přišel, je možné se obrátit na náš odbor a požádat o vydání stejnopisu,“ říká Jakub Hedl z OVVVH MO.

 

Podle Speychala jsou pracovníci odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO připraveni s celým procesem zájemcům pomoci.

 

„O udělení průměrného důchodu u České správy sociálního zabezpečení již mimochodem požádal letec RAF Jiří Kafka, který před nedávnem oslavil sté narozeniny, a Charles Strasser, který se aktivně účastnil bitvy u Dunkerque. Protože žije dlouhodobě ve Velké Británii bez českého občanství, nepobíral jako mnoho dalších zahraničních účastníků odboje ani minimální příplatek k důchodu. Nyní konečně obdrží i samotný důchod,“ oceňuje plukovník Robert Speychal novelu zákona, jež platí od 1. března 2024.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688