OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  16.05.2024 06:00:00

Řecko investuje více než 2 miliardy EUR do boje k důsledky klimatické změny

Řecko investuje v rámci programu Aegis 2,1 miliardy EUR na ochranu země před přírodními katastrofami způsobovanými změnou klimatu. A je to na pořadu dne, protože už před začátkem sezóny požárů, která obvykle začíná až v květnu, se objevily lesní nekontrolované lesní požáry.

Program Aegis je prvním svého druhu v Řecku. Podle Panagiotise Stampoulidise, výkonného ředitele Fondu rozvoje majetku Řecké republiky, který bude dohlížet na jeho správu, půjde zároveň o historicky vůbec největší řecký program zadávání veřejných zakázek. Iniciativa poskytne ministerstvu civilní ochrany nové a modernizované vybavení, včetně obojživelných hasičských letadel, bezpilotních letounů pro letecké monitorování, systémů pro detekci a hašení požárů, středisek pro řízení požární ochrany a více než 1 000 hasičských vozidel.

Klíčové projekty zadávání veřejných zakázek bude zajišťovat nástroj HRADF pro přípravu projektů (Project Preparation Facility, PPF), který má rozpočet 592 milionů EUR a doposud vypsal 16 výběrových řízení. Celkem HRADF spravuje portfolio projektů pro Aegis v hodnotě přibližně 970 milionů EUR, uvedl Stampoulidis v rozhovoru v Aténách.

Požáry polykají Řecko

Požáry související se změnou klimatu představují v posledních letech pro Řecko vážný problém. V roce 2023 sežehly lesní požáry téměř 675 čtverečních mil lesa, což představuje 1,3 % celkové rozlohy země. To je podle Evropského informačního systému o lesních požárech Evropské unie více než v letech 2006-2022, kdy průměrně ročně hořelo necelých 168 čtverečních mil. Loni v srpnu se premiér Řecka Kyriakos Mitsotakis zavázal, že zmodernizuje technologické vybavení země pro prevenci lesních požárů poté, co Řecko utrpělo největší škody způsobené požáry za posledních 16 let.

Měsíc předtím bylo z některých částí ostrova Rhodos evakuováno přibližně 19 000 lidí, včetně několika tisíců turistů poté, co uprostřed vlny veder, která na jihu Evropy zaznamenala teplotní rekordy, vypukly obrovské a rychle se šířící lesní požáry. Cílem programu Aegis je chránit lidské životy, majetek, lesy a přírodní krásy a ekologii země v souvislosti s rostoucími klimatickými hrozbami, uvedl začátkem dubna ministr pro změnu klimatu a civilní ochranu Vasilis Kikilias. Financování programu podle něj pochází z fondu EU pro obnovu a odolnost, Národního strategického referenčního rámce a od Evropské investiční banky.

Jak Řekové brání své lesy

HRADF má letos k dispozici také rozpočet ve výši 198 milionů EUR na program Anti-Nero III, který podporuje opatření na prevenci lesních požárů, jako je čištění lesů, modernizace a údržba přístupových lesních cest a vytváření a udržování protipožárních zón. Program Anti-Nero III, který je už připravený na letošní rok 2024, zahrnuje čištění více než 14 300 hektarů lesů a zajišťuje vytvoření a údržbu téměř 20 000 hektarů protipožárních zón.

Mezitím jsou vyhlídky na letošní sezónu lesních požárů, která historicky trvá od května do října, chmurné. Podle služby Evropské unie Copernicus je Řecko spolu se svými jižními evropskými sousedy postiženo přetrvávajícím suchem, které často vede k většímu počtu požárů. Podle ministerstva pro klimatické změny a civilní ochranu, které 6. dubna zvýšilo národní výstrahu před požáry na druhý nejvyšší stupeň, vypuklo po celé zemi 71 požárů křovin a lesů. Vesnice na ostrově Kréta byly mezi evakuovanými poté, co se požár rozšířil v zalesněné části regionu Lasithi.

Podle Stampoulidise, výkonného ředitele Fondu rozvoje majetku Řecké republiky, oddíly v posledních několika týdnech odstraňovaly přírodní trosky i člověkem způsobené nedostatky v lesích po celé zemi, aby takovým katastrofám zabránily. „Další jednotky začnou velmi brzy působit v dalších lesích a jejich práce bude dokončena do července. Jejich přítomnost v lesních oblastech je sama o sobě preventivním opatřením. V letech 2022 a 2023 v oblastech, kde naše oddíly působily, nevznikl žádný požár,“ uvedl.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 14:55  Zlatá Koruna patří pojišťovně Kooperativa OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
19.06.2024  Chráníte svůj majetek i během letní dovolené? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688