Export (export.cz)
Export  |  10.05.2024 11:44:00

Neobjevená destinace pro české firmy (Zemědělská Paraguay)

Paraguay je jedním z největších světových producentů sóji, kukuřice, pšenice, bavlny, ovoce a zeleniny a dalších plodin, patří také mezi 10 největších vývozců hovězího masa na světě. Velkou výzvou pro tamní zemědělství jsou ale nové technologie. Paraguay poptává nástroje k efektivnějšímu nakládání s energiemi (hlavně s vodou), monitoringu úrody a sklizní nebo třeba ke sledování stád skotu.

Ilustrační foto Shutterstock

Paraguayské hospodářství je tradičně založeno na zemědělské a živočišné výrobě, kde vedle reexportu hraje důležitou roli vývoz produktů, jako je sója, obilí a hovězí maso. Země zažívá dlouhodobý ekonomický růst podpořený zdravou makroekonomickou politikou. Paraguay má nejkonkurenceschopnější daňový systém v regionu. Paraguayská centrální banka úspěšně plní své základní úkoly: usiluje o cenovou stabilitu finančního systému a úspěšně kontroluje inflaci. Jedním z pozitivních aspektů je vysoká ziskovost přímých zahraničních investic v zemi, která činí 13,6 %, což je výrazně nad průměrnou ziskovostí v regionu (5,5 %).

Zemědělský boom

Zemědělství a živočišná výroba, které se na hrubém domácím produktu podílejí 20 procenty, vzrostly v posledním desetiletí díky celosvětové poptávce o 52 %. Více než 75 % paraguayského vývozu se skládá ze zemědělských produktů. Používané technologie však zatím zdaleka nedosahují evropských standardů. V situaci, kdy celosvětově rostou ceny výrobních vstupů, budou proto paraguayští farmáři hledat možnosti, jak ušetřit při výrobě právě díky novým technologiím. Příležitosti pro české firmy se tedy naskýtají v oblasti hnojiv, zemědělských strojů, biotechnologií s přidanou hodnotou či smart řešení.

Předloni zemi postihlo nejhorší sucho v historii. Vyhledávané jsou tedy řešení spojené s efektivnějším nakládáním s vodou. V rozlehlé zemi s nízkou hustotou obyvatel je taktéž výzvou monitorovat aktuální polohu stád.

Přístup na trh Latinské Ameriky

Jako členský stát MERCOSUR má Paraguay přístup na trh s více než 295 miliony obyvatel, což umožňuje významný tok obchodu mezi členskými zeměmi bloku. Paraguay má též řadu zákonů a režimů, které poskytují investorům rozsáhlé výhody, jako je zrychlený proces zakládání firem, udělování dokladů o pobytu v zemi ve zkráceném řízení, dočasné osvobození nebo pozastavení cel na dovoz strojů či osvobození vývozu od DPH. Zákon navíc zaručuje rovné zacházení vůči národní i zahraničním investicím.

Radek Hovorka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Buenos Aires

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688