Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.12.2023 15:22:31

Deficit rozpočtu v listopadu podle očekávání výrazně rostl


Tradičně více deficitní listopad přinesl prohloubení salda státního rozpočtu na -269,1 mld. , což je zhruba o 60 miliard více než na konci října. Při pohledu na vývoj v posledních třech letech se nejedná o nic neobvyklého, kdy v průměru od roku 2020 do roku 2022 rostl deficit během listopadu také o 60 miliard . V kontextu celoročního plánu (-295 mld. ) by při obdobném vývoji jako v posledních letech (za poslední 3 roky v průměru -22,5 mld. ) měl státní rozpočet skončit zhruba na naplánované úrovni a nepřekročit 300miliardovou hranici

Příjmy státního rozpočtu byly na konci listopadu meziročně vyšší o 20,8 % (+295,5 mld. ), kde hlavní rozdíl tvoří příjmy z Národního plánu obnovy, rekordní dividenda ze společnosti ČEZ a také nad očekávaní vysoký výběr u inkasa daní z příjmu právnických osob. Zapomínat nelze ani na mimořádnou daň uvalenou na některé odvětví ekonomiky. Výdaje meziročně vzrostly o 12,9 % (+227,5 mld. ), zejména v důsledku vyšších výplat důchodů a kompenzací cen elektřiny a plynu pro domácnosti


Strana příjmů nabízí i tentokrát několik zajímavých informací. U inkasa daně z přidané hodnoty po delší době došlo k zrychlení meziroční dynamiky z +3,9 % na +5,8 %. To kromě klesající inflace naznačuje možné oživování spotřeby domácností v závěrečném kvartále letošního roku. V třetím čtvrtletí přitom na úrovni národních účtů spotřeba domácností znovu překvapila mezičtvrtletním poklesem. U daně z neočekávaných zisků zůstává letošní výběr prozatím stejný, kdy druhá část záloh dorazí až v polovině prosince. 

Strana výdajů nabízí v posledních měsících podobný příběh, kdy hlavní problém představuje nárůst běžných výdajů, zejména pak u výplat důchodů, kde stát meziročně vynaložil o 84,2 mld. více (+17,3 %). Relativně významný je i nárůst výdajů za příspěvky na bydlení (+8,2 mld. ) v důsledku rychlého nárůstu cen energií u domácností. Problematické jsou i rostoucí náklady na obsluhu dluhu, kde stát meziročně vynaložil až o 35 % více prostředků (54,6 mld. ). Pro srovnání, to odpovídá zhruba třetině všech letos realizovaných investičních výdajů. 

Pro letošní rok se s největší pravděpodobností podaří naplnit plán s deficitem ve výši 295 mld. . Hlavní pozornost tak již nyní směřuje ke státnímu rozpočtu na rok 2024, který počítá s deficitem na úrovni 252 mld.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: Martin Kron, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688