mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.04.2024 23:33:00

Česká vědecko-technologická mise zavítala do Mexika

26.04.2024 / 23:00 | Aktualizováno: 26.04.2024 / 23:33

Delegace vedená náměstkem ministra průmyslu a obchodu, Edvardem Kožušníkem, navštívila ve dnech 14. – 19. dubna 2024 Mexiko. Mexiko je nejdůležitějším obchodním partnerem ČR v Latinské Americe. Podpoře spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a inovací je třeba věnovat zvláštní pozornost v souvislosti s celosvětovou proměnou a modernizací průmyslu. Technologická mise byla proto zaměřená na inovativní sektory a vědecko-výzkumnou spolupráci, a to zejména v oblasti pokročilých materiálů, biotechnologií, nanotechnologií a ICT.

Tato vědecko-technologická mise navázala na incomingovou misi představitelů mexického státu Jalisco, která se uskutečnila před dvěma lety, a na první českou misi do Jalisca v roce 2019. Cílem letošního ročníku bylo navázat nové vztahy pro obchodní a vědeckotechnickou spolupráci, posílit rozvoj již existujících česko-mexických vazeb a podpořit dokončení modernizace Globální dohody mezi EU a Mexikem, která by další vzájemný obchod ještě více usnadnila.

Technologickou misi organizovalo Velvyslanectví ČR v Mexiku s Ministerstvem průmyslu a obchodu jako jeden z projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Celkem do Mexika přijelo deset zástupců sedmi českých institucí a firemCEITEC, Středočeské inovační centrum, BIOCEV, Technická univerzita Ostrava, Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, SVCS Process Innovation, Monet+ a na místě se připojili zástupci společnosti mmcité, která je na mexickém trhu již zavedená.

Program mise začal v hlavním městě Mexico City a první den byl věnovaný univerzitám. Prestižní univerzita Tec de Monterrey, kampus Estado de México, představila českým účastníkům laboratoře technických a přírodovědeckých oborů a diskutovaly se možnosti spolupráce. V Centru pro výzkum a technologické inovace (CIITEC) Národního Polytechnického institutu (IPN) se účastníci dle svých oborových zájmů rozdělili a probrali se svými protějšky možnosti společného výzkumu a výměnných studijních a výzkumných pobytů pro studenty i profesory. Druhý den byl náměstek ministra MPO Edvard Kožušník přijat na Ministerstvu hospodářství, kde jednal s náměstkem ministryně hospodářství pro zahraniční obchod Alejandrem Encinasem Nájerou. Tematika výměnných pobytů a podpora vzdělávání a vědy byla také prodiskutována na Ministerstvu školství, vědy, technologií a inovací (SECTEI) hlavního města Mexika, kde ministryně Dra. Ofelia Ángulo Guerrero přijala celou českou delegaci.

Tec de Monterrey

Tec de Monterrey

IPN

IPN

SECTEI

SECTEI

Následně se delegace přesunula do Guadalajary, hlavního města státu Jalisco považovaného za mexické „Silicon Valley“, s nímž ČR rozvíjí dlouhodobě vztahy. U příležitosti letošní mise se uskutečnil již 4. ročník Inovačního dne ČR-Mexiko, kde se čeští účastníci nejen prezentovali, ale debatovali v rámci B2B o konkrétních formách další spolupráce. Mexičané se mimo jiné dozvěděli, že se Česko stává nanotechnologickou velmocí – nanovlákna, jež se u nás vyvíjejí i vyrábějí, jsou považována za materiál budoucnosti. V Guadalajaře se česká delegace setkala s ministrem pro inovace, vědu a technologie státu Jalisco Alfonsem Pompou Padillou, který zavítal do ČR v r. 2022, a navštívila řadu prestižních výzkumných center jako Centrum výzkumu a pokročilých studií Národního polytechnického institutu (IPN) – CINVESTAV Guadalajara, Jezuitskou univerzitu (ITESO), Transdisciplinární institut výzkumu a služeb Guadalajarské univerzity (ITRANS), pobočku globální společnosti Intel, Centrum pro výzkum a asistenci v technologiích a designu (CIATEJ) či kampus Tec de Monterrey Guadalajara.

Inovační den Jalisco - ČR

Inovační den Jalisco - ČR

ITRANS

ITRANS

Získané kontakty a návštěvy vědeckých pracovišť a laboratoří by mohly přinést nové konkrétní projekty. Například brněnský CEITEC již s Mexikem poměrně intenzivně spolupracuje. V Guadalajaře ČR není neznámou zemí také proto, že zde má už několik let svůj výrobní závod mmcité a ve městě tak najdeme mnoho českých designových laviček a odpadkových košů, a to včetně zeleného kampusu univerzity ITESO. Pro dopravní divizi Switchio firmy Monet+ se dále naskýtá příležitost v místní MHD, kde je zájem o jejich moderní technologii placení jízdného „pípnutím“ platební kartou, na níž se jízdenka automaticky nahraje. Mohla by tak navázat na středoamerické obchodní úspěchy v hlavním městě Panamy (metro) a Guatemaly (autobusy Transmetro).

Autor: Daniela Sedláková


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 16:49  China's foreign exchange reserves fall to 3.2 trillion USD in April China state infooffice (scio.gov.cn)
St 14:32  Korejská umělá inteligence má filipa mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688