Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.04.2024 08:10:25

PMI a s nimi i důvěra evropských podnikatelů pozvolna sílí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Hlavními makroekonomickými daty dneška budou předběžné odhady PMI za duben. Podobně jako u dalších předstihových indikátorů z evropské ekonomiky by mělo dojít k jejich mírnému zlepšení. Nadále ale bude existovat významný rozdíl mezi hodnocením situace v oblasti služeb a průmyslu. Před blížící se mediální karanténou bychom se mohli dočkat také dalších komentářů od tuzemských centrální bankéřů. Prostoru pro to budou mít dnes dostatek, a to díky konání Diskuzního fóra ČNB na univerzitě v Pardubicích. Na něm vystoupí guvernér A. Michl, viceguvernérka E. Zamrazilová a člen bankovní rady J. Procházka.

Hodnocení situace v průmyslu a službách se stále značně liší

Předběžné odhady PMI za duben by podle nás měly ukázat na další mírné zlepšení výhledu evropské ekonomiky. Průmyslový PMI z eurozóny podle nás vzrostl z 46,1 b. na 47,1 b. a více než kompenzoval pokles během předchozích dvou měsíců. Pokud by se naše prognóza naplnila, šlo by o nejvyšší úroveň od března loňského roku. Úroveň průmyslové aktivity ale zůstává podle PMI hluboko v pásmu kontrakce, což se týká především Německa. Zde průmyslový PMI zřejmě zůstane jen mírně nad 40 body, avšak ke zlepšení by mělo podle nás dojít také v tomto případě. Stejně tak i další předstihové indikátory z evropského průmyslu se již odrazily ode dna a pomalu rostou. K optimismu pomáhá jak ustupující inflace, tak i pozvolné zlepšování výhledu poptávky po průmyslovém zboží navzdory její stále nízké úrovni. Další nárůst PMI pak očekáváme pro oblast služeb. Celoevropský PMI by měl v tomto případě vzrůst na 51,7 b. a ten německý na 50,5 b., oba se tedy posunou ještě více do pásma expanze. Klíčovým faktorem je v tomto ohledu vývoj mezd, které v eurozóně svižně rostou, a to i v reálném vyjádření. Pomáhá k tomu také pokles inflace. Domácnosti navíc stále disponují vysokou úrovní nahromaděných úspor, z nichž zásluhou vyšších úrokových sazeb navíc realizují kapitálové zisky. Pozitivní z hlediska fundamentů evropské ekonomiky je rovněž příznivá situace firem.

Lepší spotřebitelská důvěra mdlé obchodování nijak nenarušila

Nezajímavý začátek týdne na finančních trzích. Včerejšek z hlediska obchodování nepřinesl významnější kurzotvorné informace. Z makroekonomických dat byl zveřejněn v podstatě pouze předběžný odhad spotřebitelské důvěry pro eurozónu za duben. Ten přinesl nepatrné zlepšení spotřebitelského sentimentu z -14,9 b. na -14,7 b. Oproti konsensu se jednalo o mírné zklamání, když ten očekával výraznější nárůst na -14,5 b. Na hlavní měnový pár to však vliv nemělo. Americký dolar vůči euru včera po celý den mírně posiloval a evropské obchodování končil silnější o zhruba 0,2 %. Slabší euro se promítlo v mírných ztrátách měn středoevropského regionu. Česká koruna tak oslabila k 25,30 CZK/EUR.

ČNB pravděpodobně příští týden sníží sazby opět o 50 bb a její prognóza bude nejspíše nadále směřovat ke 3 %. Včera v pozdních odpoledních hodinách agentura Reuters zveřejnila rozhovor s členem bankovní rady Tomášem Holubem. Ten, podobně jako před několika dny další člen bankovní rady Jan Procházka, uvedl, že podle něj není potřeba zrychlovat tempo uvolňování měnové politiky. Naopak poslední data podle Holuba nabádají k obezřetnosti a další snížení o 50 bb je tak podle něj dobrým kompromisem. Na březnovém zasedání přitom Tomáš Holub preferoval rychlejší pokles sazeb o 75 bb. Ve vztahu k obezřetnému přístupu ke snižování úrokových sazeb centrální bankéři upozorňují především na rychlý růst cen služeb, který se drží na stále vysokých 5 % y/y. V pozdních odpoledních hodinách byla na webových stránkách ČNB zveřejněna také prezentace ředitele odboru měnové politiky a fiskálních analýz Zdeňka Pikharta, která naznačuje, že sekce měnová bude nadále jako neutrální úroveň sazeb používat hladinu 3 %. Implikace dopadů případné vyšší neutrální sazby nejspíše budou uvažovány pouze v rámci tzv. alternativního scénáře. Podle dřívějších slov bankovní rady by měla být analýza výše neutrální sazby zveřejněna na blížícím se květnovém zasedání.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688