Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  19.04.2024 13:58:00

Mladoboleslavská cena za architekturu 2024 ocenila nejlepší stavby regionu

První ročník regionální soutěže Mladoboleslavská cena za architekturu zná své vítěze. Ve čtvrtek 18. dubna 2024 byly v rámci slavnostního večera uděleny dvě hlavní ceny, a to ambulantní budově Kliniky Dr. Pírka v Mladé Boleslavi a Komunitnímu centru Mírová v Mnichově Hradišti. Ceny za speciální počiny získaly parkovací dům P+R U Stadionu, nábřežní cyklostezka a interiér objektu Pluhárna (vše Mladá Boleslav), společně s přestupním terminálem veřejné dopravy a víceúčelovým objektem Kafé Ořech (oboje Mnichovo Hradiště).
Jednu z hlavních cen získala ambulantní klinika Kliniky Dr. Pírka.
Jednu z hlavních cen získala ambulantní klinika Kliniky Dr. Pírka.

Slavnostnímu vyhlášení předcházela stejně jako u sesterské Krkonošské ceny za architekturu debata odborníků v oblasti architektury a územního plánování se zástupci samospráv a dalších organizací z regionu Mladoboleslavsko. Generálním partnerem Mladoboleslavské ceny za architekturu je Nadační fond Škoda Auto.

„ Na Mladoboleslavsko jsme vstoupili po dvou ročnících podobného regionálního projektu, Krkonošské ceny za architekturu, a přiznávám, že jsme z území v počátku měli obavy. Nakonec nás celek pozitivně překvapil. Jsou místa, kde je kvalita výstavby opravdu vysoká. Konkrétně jde o počiny samosprávy v Mnichově Hradišti, které se stará a investuje do svého veřejného prostoru. Naopak prostor venkovský stále ještě hodně zaostává a fakt, že jde o okolí Mladé Boleslavi, tedy ekonomicky velmi silný region, se sem ještě nepropisuje. Právě Mladoboleslavská cena za architekturu by měla být motivací pro zvýšení kvality výstavby v celém regionu,“ uvedl Ing. arch. Josef Smutný, organizátor a otec myšlenky regionální Mladoboleslavské ceny i její o dva ročníky starší Krkonošské „sestry“.

První ročník Mladoboleslavské ceny za architekturu se uskutečnil i díky hlavnímu partnerovi Nadačnímu fondu Škoda Auto, který ocenění podpořil v grantové výzvě Kultura má zelenou. „Je nám ctí, že jsme mohli stát u kolébky Mladoboleslavské ceny za architekturu (MBCA) a podpořit ji při prvních krůčcích, které završilo vyhlášení vítězných projektů letošního ročníku. Široká společenská debata o podobě veřejného prostoru napomáhá k jeho rozvoji a zvyšování kvality života v regionech. MBCA je skvělou platformou pro takový dialog mimo jiné proto, že nejde o uzavřený odborný panel, ale opravdu inkluzivní veřejné fórum, které přirozeně propojuje odborníky, samosprávy a laickou veřejnost,“ doplňuje za nadační fond předseda jeho správní rady Michal Kadera.

Dalšími partnery 1. ročníku Mladoboleslavské ceny za architekturu byly Česká komora architektů, Středočeský kraj, Ilex design a Kámen Pečky. Akce se konala pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje, Mgr. Petry Peckové.

Hlavní cena:

? Ambulantní budova Kliniky Dr. Pírka
architekt: Prof. Ing. arch. Martin Rajniš, MgA. David Kubík
investor: Klinika Dr. Pírka s.r.o.

? Komunitní centrum Mírová
architekt: PROJEKTIL ARCHITEKTI, s.r.o.
investor: město Mnichovo Hradiště

Ceny za výjimečný počin:

? Parkovací dům P+R U Stadionu - počin za příkladné řešení městského prostoru
architekt: CR Project, Ing. Michal Kolátor
investor: město Mladá Boleslav

? Přestupní terminál veřejné dopravy Mnichovo Hradiště – počin za kultivované řešení veřejného prostoru
architekt: re:architekti
investor: město Mnichovo Hradiště

? Víceúčelový objekt Kafé Ořech – počin za společenský přínos
architekt: Ing. arch. Marek Lehmann
investor: Markéta a Jiří Hruškovi

? Nábřežní cyklostezka v Mladé Boleslavi – počin za kontext s historií
architekt: Ing. arch. Josef Pleskot
investor: město Mladá Boleslav

? Pluhárna - rekonstrukce interiéru nové haly – počin za proces a komunitní přesah
architekt: Ing. Marek Burda
investor: město Mladá Boleslav

Ocenění získávají jak autoři děl, tak i investoři.

První ročník Mladoboleslavské ceny za architekturu potvrdil kvalitu stavební kultury v regionu Mladoboleslavska. „Dlouho se nestalo, abychom v architektonické přehlídce udělili dvě hlavní ceny. Ambulantní budova kliniky Dr. Pírka je ale výjimečnou soukromou investicí, i v segmentu privátního zdravotnictví jde o ojedinělý počin. Takový přístup k rozvoji, komplexní, promyšlený, s jasnou strategií, která je z celého areálu cítit, si prostě zaslouží ocenění. Komunitní centrum Mírová v Mnichově Hradišti je zase obdivuhodným počinem místní samosprávy. Nenásilná, neagresivní budova je vetknuta do místa, které předtím bylo vnitřní periferií města. Přineslo do místa novou energii a budova i její okolí jsou připraveny i pro případný další rozvoj. Prostě komunitní centrum jak má být, včetně řešení interiérů s možností dělení vnitřního prostoru i mnoha úložnými systémy, “ dodává Martin Kloda, předseda poroty 1. ročníku Mladoboleslavské ceny za architekturu.

Všechny finálové soutěžní počiny budou k vidění v rámci putovní výstavy zahájené v rámci slavnostního večera. První destinací je samotný objekt Pluhárny v Mladé Boleslavi, kde jsou fota a vizualizace finalistů vystavena do 22. května 2024, další destinace výstavy budou k dispozici na webu soutěže www.mbca.cz.

Slavnostní vyhlášení cen

Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 19.4.2024 / 19.4.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688