Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  19.04.2024 12:33:00

Z Hradce do Afriky budou putovat více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů, Univerzity Hradec Králové i dalších partnerů se podařilo doposud nasbírat 208 jízdních kol, která budou v následujících měsících odeslána do africké Gambie. Zájem veřejnosti byl v této výzvě značný, město proto plánuje celou akci na podzim zopakovat.
 

 
 
„V rámci Evropského týdne mobility, který se koná vždy v polovině září, jsme se přihlásili k povedené iniciativě Kola pro Afriku. Do centrálního skladu tak postupně mířila silniční, horská i dětská jízdní kola. Počítaly se i stroje, které můžeme považovat za vrak, každopádně v tomto případě mohou ještě posloužit někomu jinému. Celkem se podařilo nashromáždit 208 kusů,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Mezi jízdními koly bylo nejvíce kol do města, celkem 87, početný byl i zástup horských kol, kterých zaměstnanci magistrátu napočítali 29, dalších 27 se řadí do kategorie dětských a menších kol. Zbytek jízdních kol byly spíše vraky, které ale bude možné ještě recyklovat.

„Do výzvy se zapojila nejen hradecká veřejnost, ale později také naši partneři jako Univerzita Hradec Králové nebo město Přelouč. Právě od nich do sběrného místa putovala téměř třetina jízdních kol, která již byla bez svého majitele. Všem za jejich iniciativu a pomoc děkujeme,“ říká náměstek Řádek. Kola bylo možné odevzdávat na dvou sběrných místech, a to do Bajkazylu v Gayerových kasárnách a do prodejny KOSTKA kolobka v Divišově ulici.

Město nyní připravuje dopravu těchto kol do centrálního skladu Kola pro Afriku, který je umístěn v Ostravě. Zde budou kola rozebrána, jednotlivé díly vyčištěny a opraveny, a následně zamíří do africké Gambie. Tady budou poskytnuta především dětem a zároveň zde proběhnou školení pro místní obyvatele, jak takové kolo opravit a udržovat.

K iniciativě Kola pro Afriku se město zapojilo poprvé, a to v září loňského roku v rámci Evropského týdne mobility. Ten proběhne i letos v termínu 16. – 22. září. „Zatím jsme v průběhu příprav, chystáme řadu novinek, ale oblíbené akce rozhodně chceme ponechat. Pro návštěvníky tak budou připravené besedy či přednášky, počítáme také s řadou akcí pro veřejnost a speciálními programy pro děti. Letos bychom se chtěli zaměřit především na sdílené zóny ve městech,“ dodává náměstek Řádek.


Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 19.4.2024 / 19.4.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688