Pojištění  |  09.04.2024 15:32:59

Loni byla ukradena kola za více než 126 milionů korun - Policie objasnila necelou třetinu krádeží

V loňském roce bylo odcizeno celkem 4 156 jízdních kol a elektrokol, což je o 13,8 % méně než v roce 2022. Meziročně klesla i celková částka škody o 12,6 % na 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být daleko vyšší. Policie přitom loni objasnila pouze necelou třetinu (30,8 %) krádeží. Polovina kol byla odcizena tzv. prostou krádeží, kdy zloději k odcizení nemuseli překonat žádnou překážku.

Loni se policii podařilo objasnit 30,8 % ze všech nahlášených krádeží jízdních kol a elektrokol. Policie tak byla úspěšnější než v roce 2022, kdy objasnila pouhých 25,1 %. Nejlépe si loni policie vedla v Pardubickém kraji, kde se jí podařilo objasnit 60,4 % krádeží, nejhůře potom v Praze, kde objasnila pouze 10,3 % případů.

Přehled krádeží a škod podle krajů

Kraj

Počet ukradených kol

Celková škoda

Průměrná škoda na 1 kolo

Praha 1 026   46,6 mil 45,4 tis Kč
Moravskoslezský 563   13,3 mil 23,7 tis Kč
Středočeský 562   14,9 mil 26,4 tis Kč
Jihomoravský 392   12,3 mil 31,4 tis Kč
Olomoucký 246   4,9 mil 20,1 tis Kč
Jihočeský 217   5,9 mil 27,0 tis Kč
Plzeňský 201   6,4 mil 31,9 tis Kč
Královehradecký 194   3,4 mil 17,7 tis Kč
Pardubický 182   3,1 mil 17,1 tis Kč
Ústecký 175   3,7 mil 21,4 tis Kč
Liberecký 136   5,3 mil 38,8 tis Kč
Zlínský 120   3,3 mil 27,8 tis Kč
Karlovarský 95   2,7 mil 28,5 tis Kč
Vysočina 47   1,0 mil 22,3 tis Kč
Celá ČR

4 156   126,2 mil 30,4 tis Kč

Nejvíce se kradlo v Praze, nejméně na Vysočině

Téměř čtvrtina všech krádeží jízdních kol (1 026) byla loni evidována v Praze i přes to, že zde bylo odcizeno o 356 kol méně než předloni. V počtu krádeží se za Prahu řadí Moravskoslezský (563 kol) a Středočeský (562 kol) kraj. Nejméně práce s objasňováním krádeží měli policisté na Vysočině. Tamní policii bylo nahlášeno celkem 47 krádeží v hodnotě 1 milionu korun. Objasněno tam bylo 29,8 % případů. Počet krádeží se výrazně snížil i v Jihomoravském, Libereckém či Plzeňském kraji. Zřetelně více krádeží řešili policisté na Karlovarsku a Královéhradecku.

V Praze se zloději zaměřují na dražší modely

Celorepubliková průměrná škoda odcizeného kola přesáhla loni částku 30 tisíc korun. Praha se tak oproti zbytku republiky vymyká nejen počtem krádeží, ale i průměrnou škodou za kolo. V hlavním městě totiž zloději ukradli 1 026 jízdních kol v průměru za 45,4 tisíc korun, což je o 15 tisíc korun více, než je průměr ve zbytku republiky. Oproti roku 2022 se pak v Praze průměrná částka škody zvýšila o 15 %. Policejní statistiky tedy opět potvrzují, že si Češi pořizují stále dražší cyklistické vybavení. Nejen v Praze, ale i ve zbytku republiky, by tak měli cyklisté svá kola kvalitně chránit.

Rostoucí investice do cyklistického vybavení potvrzují i statistiky ERV Evropské pojišťovny, která nabízí specializované pojištění jízdních kol a elektrokol. „Drobných krádeží levnějších kol meziročně ubylo. Oproti tomu nám ale klienti hlásili škody na dražších modelech. Průměrná škoda byla vloni u odcizeného kola téměř 50 tisíc korun,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Ve více než v 50 % případů zloději nemuseli překonat žádnou překážku

Více než polovinu (celkem 2 099) ukradených kol, odcizili zloději prostou krádeží, kdy nebyli nuceni překonat jakoukoliv překážku. Nelze ale spoléhat na běžnou pojistku domácnosti a je lepší si sjednat specializované pojištění. „Oproti klasické pojistce domácnostipojištění jízdních kol a elektrokol od ERV Evropské pojišťovny mnohem širší rozsah ochrany. Vztahuje se totiž nejen na krádež z objektu, ale i právě z volného prostranství, auta nebo i nosiče na kolo. Cyklisté by ale vždy svá kola měli mít zabezpečená alespoň zámkem,“ říká Vlastimil Divoký. Aby se cyklisté dočkali pojistného krytí, měli by doložit, že zloděj musel při krádeži překonat překážku, ať už jde o zámek či vrata garáže.

Pojištění kryje škody i při jízdě nebo pádu
Jeden z klientů ERV Evropské pojišťovny loni zavadil pedálem o kořen stromu. Z kola spadl a navíc došlo k poškození rámu. Nový potom vyšel na více než 102 tisíc korun. „Řešili jsme ale i třeba případ, kdy náš klient v létě při velké rychlosti ve sjezdu narazil levým řídítkem do stromu, z kola spadl a letěl mimo trať do kamenů. Kromě četných modřin a odřenin mu musela být dokonce odoperována slezina. Jeho kolo skončilo po pádu asi 8 metrů od tratě a následně byla nutná výměna řídítek, předního kola a přehazovačky v celkové ceně 56 230 korun,“ říká Vlastimil Divoký.

Pokud dojde ke krádeži nebo zničení jízdního kola nebo elektrokola, dostane od ERV Evropské klient voucher na nové. Pojištění je možné sjednat na nové i zánovní stroje do dvou let stáří.

Vlastimil Divoký

manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688