olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  19.04.2024 08:28:00

Olomouc - Sedm městských částí letos čekají rozsáhlejší opravy chodníků

Sedm městských částí letos čekají rozsáhlejší opravy chodníků

Také letos získaly komise městských částí peníze na opravy z projektu estetizace. Novinkou oproti minulým letům je změna pravidel tzv. chodníkovného. Zatímco dříve dostaly všechny místní části kromě 300 tisíc korun na estetizaci ještě dalších 150 tisíc na opravy chodníků, letos bylo vybráno sedm větších projektů. Ani zbývající komise však o peníze nepřijdou.

Sedm městských částí dostane větší částku na opravy chodníků, zbývajících dvacet bude mít k dispozici celkem 450 tisíc korun, které mohou použít v rámci estetizace na cokoli. „Systém bylo třeba upravit, protože některé městské části mají více chodníků v havarijním stavu, jiné už třeba nemají co opravovat a chodníkovné by nevyužily. Takto mohou být navíc realizovány větší úseky najednou, a tím se zvýší efektivita oprav,“ vysvětlil změnu náměstek primátora Viktor Tichák. Zároveň upozornil, že město Olomouc samozřejmě opravuje i buduje nové chodníky celoročně ještě z jiných zdrojů. To byl případ jedné z komisí, která žádala o chodníkovné na lokalitu, na kterou už odbor dopravy a územního rozvoje zpracovává projektovou dokumentaci. Některé komise ani požadavky na opravy komunikací neuplatnily a ze zbývajících došlých žádostí vybrali pracovníci magistrátu sedm větších projektů za celkem čtyři miliony korun.

Předlažby se tak dočkají chodníky v ulici U Cihelny v Droždíně, Řezáčova na Lazcích, Mánesova na Nových Sadech, Resslova (Olomouc – západ) nebo Husova (Olomouc – střed), kde už stavební práce probíhají. Hotová je už ulice Masarykova v Nových Hodolanech. „Při volbě, který chodník opravit, se snažíme postupovat koncepčně a hledáme úseky, které potřebují předláždit a tím docílit, aby celý úsek chodníku byl již z nové dlažby. Letos padla volba na Masarykovu tř. 24 – 26, neboť se jedná o velice frekventovaný chodník a předlažba této části znamená, že chodník v celé délce mezi ulicemi Na Bystřičce a Zeyerova bude konečně sjednocen novou dlažbou,“ popsal předseda KMČ Nové Hodolany Svatopluk Binder.

Bezbariérové úpravy čekají například chodník v Divišově ulici v Pavlovičkách. „Samotný chodník je v celkem dobrém stavu, ale v úseku od nákupního parku Bělidla až k železničnímu přejezdu jsou na jedné straně tři a na druhé jeden vjezd do areálu a v těchto místech jsou vysoké obrubníky, které znemožňují pohyb nejen lidem na vozíčku, ale také například maminkám s kočárky. Obyvatelé se na nás obrátili s žádostí o tyto úpravy, tak jsme rádi, že se nám je letos podaří zrealizovat,“ komentovala předsedkyně KMČ Pavlovičky Zita Chalupová.

Zbývajících dvacet městských částí může peníze za ušetřené chodníkovné využít na jakékoli zvelebující projekty v rámci estetizace. Obvykle jde o opravy mobiliáře, drobných památek a uměleckých děl, dětských nebo sportovních hřišť či výsadbu nebo ošetření zeleně, může se však také jednat o opravy komunikací. Podrobnosti k uskutečněným projektům za uplynulé roky, včetně přehledné mapy, najdete na webových stránkách www.menimeolomouc.eu.

Navrhněte svým komisím svoje nápady na estetizaci

O svých nápadech a návrzích mohou Olomoučané diskutovat na schůzích jednotlivých komisí městských částí. Po odsouhlasení potom předsedové komisí požadavky tlumočí příslušnému oddělení magistrátu, které vyřídí vše potřebné k realizaci. Termíny jednotlivých schůzí lze nalézt na webu www.olomouc.eu v záložce Samospráva a Komise městských částí.

Foto: V loňském roce se z chodníkovného hradily například úpravy chodníků v Neředíně, Slavoníně nebo Chválkovicích.

Fotografie:

| Poslední úprava: 19. dubna 2024 (pá)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688