Fidelity International (Fidelity International)
Dluhopisy  |  17.04.2024 15:43:22

Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Dynamika inflace a hrozby pro růst jsou přesvědčivým argumentem pro německé dluhopisy.

Růst spotřebitelských cen v Německu se před dvěma měsíci propadl na nejnižší úroveň za téměř tři roky, těsně nad cíl ECB pro celou eurozónu, a očekává se, že v následujících měsících bude dále klesat. Harmonizovaný index spotřebitelských cen v eurozóně, pro který má ECB stanoven dvouprocentní meziroční inflační cíl, také výrazně poklesl ze svého maxima v roce 2022 a v únoru dosáhl 2,6 %.


Graf: Německá medvědí data jsou pro německé státní dluhopisy příznivá

Pak jsou tu indexy nákupních manažerů v Německu. Největší evropskou ekonomiku sleduje několik různých průzkumů nálady, ale souhrnný index PMI je nyní jedním z nejsledovanějších. Než udeřila pandemie, PMI se dlouho pohyboval nad 50 body – hranicí, která odděluje růst od poklesu. Od července loňského roku však každý měsíc dosahuje hodnot pod 50, což znamená, že odvětví, která pokrývá, rychle klesají. Bleskový PMI za duben dosáhl hodnoty 47,4 bodu.

Tady už proto není žádné dilema. Klesající inflace znamená, že důvod, proč ECB drží sazby na vyšší úrovni, téměř zmizel: ekonomika má problémy a potřebuje podporu v podobě nižších výpůjčních nákladů. Neměli bychom být překvapeni, pokud ECB sníží sazby dříve než Federální rezervní systém, trh dluhopisů totiž už posunul dopředu očekávání snížení sazeb v eurozóně, zatímco pro USA tato očekávání odsunul.

To v následujících měsících podpoří dolar oproti euru. Důsledky to má také pro německé dluhopisy, které od začátku března překonávají výkonnost amerických státních dluhopisů. Inflace v USA je přetrvávající a zdá se, že opět zrychluje. Spotřebitelská nálada a trh práce se zdají být odolné a ekonomové předpovídají pro rok 2024 výrazně vyšší růst v USA než v Evropě. To vše by časem mělo podpořit výnosy amerických státních dluhopisů nebo je posunout výše.

Japonská centrální banka se mezitím vydala opačným směrem než ECB. V této situaci dáváme přednost Bundům před japonskými vládními dluhopisy. Jeden závěr je jasný: slabý růst a klesající dynamika inflace podporují výnosy Bundů v době, kdy je situace u ostatních hlavních státních dluhopisů mnohem méně jasná.

 

Eliška Krohová

Crest Communications, a.s.

Fidelity International

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa – v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hongkongu, Tokiu, Singapuru, Soulu, Dillí, Bombaji a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld. USD (assets under administration) a globálně pro klienty investovala 290 mld. USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou.

V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Více informaci na: www.fidelity.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
23.04.2024  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688