Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  17.04.2024 16:33:05

Evropští ministři jednali o financování reforem či obranného průmyslu EU

Dne 12. dubna se v Lucemburku uskutečnilo zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN), na kterém ministři jednali o střednědobém hodnocení Nástroje pro oživení a odolnost, finančních důsledcích ruské agrese na Ukrajině a koordinaci pozice EU před nadcházejícím zasedáním skupiny G20. Českou republiku na jednání zastupoval ministr financí Zbyněk Stanjura.

Plán EIB k posílení evropské obrany

Během pracovní snídaně představila Evropská investiční banka (EIB) ministrům financí členských států své budoucí kroky v rámci přezkumu možností financování obrannému průmyslu EU.

EIB zvažuje například zřízení speciální úvěrové linky pro malé a střední podniky nebo podepsání memorand o porozumění s Evropskou obrannou agenturou a NATO. Dalším důležitým krokem by mělo být rozšíření definice pro technologie dvojího využití (pro armádní i civilní účely).

Hodnocení Nástroje pro oživení a odolnost

Ministři v průběhu zasedání schválili závěry střednědobého hodnocení Nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Jedná se o hlavní finanční podpůrný nástroj EU po skončení pandemie covid-19. Doposud z něj bylo členským státům formou grantů a půjček na podporu reforem a investic přerozděleno 225 miliard eur.

Rada ve svých závěrech vyzdvihla pozitivní přínos RRF k ekologické a digitální transformaci a dalším prioritám EU. Ministři si také vyměnili podněty k provádění doporučení pro jednotlivé země a urychlení strukturálních reforem.

Finanční důsledky ruské agrese na Ukrajině

Rada dále projednávala aktuální stav hospodářských a finančních dopadů ruské agrese vůči Ukrajině. Ministři od Komise obdrželi aktuální informace o hospodářské a rozpočtové situaci a provádění Nástroje pro Ukrajinu. Jeho cílem je zajištění předvídatelné finanční podpory na období 20242027.

Komise rovněž stručně představila ukrajinský plán obnovy a komplexní reformní a investiční strategii Ukrajiny na příští čtyři roky. Tento dokument připravuje půdu pro pravidelnou a předvídatelnou podporu Ukrajině v rámci nástroje EU pro Ukrajinu.

Příprava na jednání G20

Rada schválila mandát EU pro zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20, které se uskuteční ve dnech 17.-18. dubna 2024 ve Washingtonu, a prohlášení EU pro Mezinárodní měnový a finanční výbor.

Zasedání G20 se bude zabývat otázkami mezinárodního zdanění, posílení kapitálu mezinárodních bank či kvótami pro přidělování zvláštních práv čerpání z prostředků MMF. Na programu bude i jednání o opatřeních proti praní špinavých peněz či téma kryptoměn.

Zdroj: Rada EU, MF ČR
Foto: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688