Inzerce (Inzerce)
Investice  |  15.04.2024 13:27:36REKLAMA

Kam půjdou úrokové sazby? Aktuální přehled situace v USA, EU i České republice

Centrální banky úroky PR článek XTB

Minulý týden se opět nesl ve formě makroekonomických dat. V Evropě zasedala Evropská centrální banka, v USA byla zase zveřejňována inflační data. Obě tyto události jsou stěžejní pro budoucí vývoj úrokových sazeb a potažmo také hodnoty daných měn na forexovém trhu. Jinými slovy, úrokové sazby mohou značně ovlivnit jak výši úroků na našich spořících účtech, tak i cenu nadcházejících letních dovolených. V tomto článku přinášíme přehled aktuální situace.

USD (Fed)

Zdá se, že inflace ve Spojených státech je větší problém než se mohlo na první pohled zdát. Fed sice již ušel značný kus cesty k obnovení cenové stability, ale práce ještě stále není dokonána. Index spotřebitelských cen za březen vzrostl meziročně o 3,5 % a meziměsíčně o 0,4 %. Hlavně na vysoký meziměsíční růst zareagoval dolar posílením a trhy začaly opět přeceňovat výhled na snižování úrokových sazeb. Přestože Fed v březnové prognóze potvrdil, že počítá se snížením sazeb o celkem 75 bazických bodů, trh mu přestává věřit a nyní naceňuje snížení o maximálně 50 bazických bodů.

EUR (ECB)

ECB (Evropská centrální banka) je v trošku jiné situaci. Inflace v eurozóně postupně klesá a sázky na snížení sazeb se zvyšují. ECB poměrně překvapivě přišla s rétorikou, která nepodpořila euro. První snížení sazeb ECB trh naceňuje na červen prakticky s jistotou. Do konce letošního roku by úrokové sazby v eurozóně mohly klesnout až o 75 bazických bodů na 3,25 %, nicméně trh přikládá pravděpodobnost i snížení o celý procentní bod. Pokud by však měl Fed snižovat sazby až na podzim, ECB bude muset jeho kroky následovat, aby významně neoslabila euro.

CZK (ČNB)

Česká národní banka narozdíl od Fedu a ECB již zahájila snižování sazeb. Vývoj inflace je příznivý. V tuzemské ekonomice máme možnost sledovat dezinflační vývoj nejen v hlavním ukazateli inflace, ale především v jádrové inflaci. Aktuálně dosahuje 2T Repo sazba ČNB 5,75 % a do konce roku by se mohla dostat až ke 4 %. ČNB však bude v následujících měsících sledovat nejen vývoj inflace v tuzemsku, ale také kroky ostatních centrálních bank. Může se tedy stát, že ke 4% úrovni 2T Repo sazby můžeme, ale nemusíme dojít.

Pokud chcete aktuálních vysokých úrokových sazeb využít i Vy, XTB pro všechny své klienty nabízí službu úrok z neinvestovaných prostředků. Úroky zde dosahují až 6 % pro CZK, 5 % pro USD a 4,2 % pro EUR. Více informací naleznete na webu: https://www.xtb.com/cz/uroceni-hotovosti

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688