Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  24.04.2024 00:00:00

Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné

Oblíbené penzijní připojištění

Penzijní připojištění je bezpečnou formou spoření, která je dotována státním příspěvkem. Pouze u něj ale dotace nekončí. Penzijní spoření je možné odečíst z daní a stejnou výhodu má zaměstnavatel, pokud vám na penzijní spoření přispívá. Samotné penzijní připojištění má několik výhod i nevýhod, odhalíme vám, pro koho je vhodné. 

 

Změny od roku 2024

Daňové zvýhodnění se od roku 2024 mění, nově je možné odečíst až 48 tisíc korun od základu daně. V takovém případě by se jednalo o úsporu okolo 7 tisíc korun. Do daňového zvýhodnění je možné zahrnout penzijní spoření, životní pojištění a dlouhodobé investování. Pozor ale na to, že byste do produktu penzijního spoření museli vkládat částku nad 1 700 Kč měsíčně.

Mění se doba minimálního spoření, je třeba peníze vkládat do spoření alespoň 10 let, abyste nepřišli o státní podporu, zároveň platí podmínka dovršení věku 60 let. 

Maximální státní podporu, 340 Kč získáte, pokud budete spořit měsíčně 1 700 Kč a více. 

 

Zhodnocení penzijního připojištění

Pokud bychom uvažovali modelový příklad a vklad klienta dle nových podmínek na 2 000 Kč měsíčně, získá klient na státním příspěvku 340 Kč a na daních se mu vrátí přibližně 500 Kč. Klient ročně vloží 24 000 Kč, obrazně řečeno získá 24 580 Kč. Roční zhodnocení je minimální. Penzijní připojištění je ale investováno do fondů, ty mohou mít různou výkonnost. Bohužel i zápornou, což se projevilo v dobách útlumu ekonomiky. Obecně lze říci, že při optimistické předpovědi zhodnotí penzijní připojištění vklad o maximálně 5 %. Pokud zvážíte, že aktuální míra inflace dosahuje 7 %, každým vkladem do penzijního připojištění o peníze přicházíte. 

 

Kdy je výhodné penzijní připojištění

Penzijní připojištění je výhodné pouze v případě, že vám do něj vkládá prostředky i zaměstnavatel a oba maximálně využíváte daňovou úsporu. Určitě se vyplatí uzavírat jej až ve vyšším věku a využít maximálně 10letou vázací lhůtu. Dříve uzavírejte dravější formy investování, které jsou více likvidní. Nechávat peníze desítky let v produktu, který nepokrývá inflaci znamená ztrátu reálné hodnoty peněz. 

Alternativou s vysokým výnosem a bezpečným uložením peněz je investice do nemovitosti. Kupní cenu můžete uhradit úvěrem, výhodnou půjčku najdete prostřednictvím srovnávače MojeNebankovka.cz. Jakmile nemovitost pronajmete, nájemné vám pomůže s úhradou splátek a zároveň roste hodnota nemovitosti v čase. 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688